Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

HNK: Verdijev Rigoletto otvorio sezonu

Ljubavna tragedija Rigolettove jedinice Gilde okosnica je ovog remek-djela operne umjetnosti koje se nakon više od 15 godina ponovo izvodi na sceni HNK u Zagrebu

 

Prva ovosezonska operna premijera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, ‘Rigoletto’ Giuseppea Verdija, jedna od najizvođenijih i najpopularnijih opera talijanskog skladatelja, premijerno je izvedena u petak, 27. listopada.

Operom je ravnao šef dirigent HNK-a u Zagrebu Pier Giorgio Morandi, režirao ju je Pier Francesco Maestrini, a uz Zbor i Orkestar Opere, nastupili su solisti HNK-a u Zagrebu te gosti koji su osvojili publiku diljem svijeta – Atalla Ayan i Irina Dubrovskaya.

Opera ‘Rigoletto’ Giuseppea Verdija, praizvedena 1851. u venecijanskom kazalištu La Fenice, a za sadržaj opere Verdija je nadahnula drama ‘Kralj se zabavlja’ (‘Le roi s’amuse’) francuskog pisca Viktora Hugoa.

O samoj drami Verdi je rekao: ‘Možda će to biti najveća drama modernoga teatra, a protagonist je karakter dostojan Shakespearea. U toj slavnoj operi, jedna arija postala je popularnom od prvoga izvođenja, a to je arija koju pjeva nemoralni vojvoda – ‘La donna é mobile’.

Ljubavna tragedija Rigolettove jedinice Gilde okosnica je ovog remek-djela operne umjetnosti koje se nakon više od 15 godina ponovo izvodi na sceni HNK u Zagrebu.

Ulogu Rigoletta pjevao je solist Opere HNK u Zagrebu Ljubomir Puškarić, koji je ususret premijeri rekao: ‘Tumačenje naslovne uloge Rigoletta spada u najzahtjevnije zadatke koje operni repertoar može ponuditi baritonima. Uloga Rigoletta iznimno je zahtjevna vokalno, dramaturški i scenski, no isto tako nudi bogatstvo izričaja kao što rijetko koja druga uloga nudi. Iznimno sam sretan i počašćen što dosadašnjim Verdijevim ulogama koje sam izveo na pozornici zagrebačkog HNK mogu pribrojiti i Rigoletta. Veselio me dolazak na svaku probu gdje sam s dragim kolegicama i kolegama spremao ulogu pod vodstvom našega počasnog šefa dirigenta Piera Giorgia Morandija te redatelja Piera Francesca Maestrinija.

Projekt je programska suradnja – razmjena između HNK-a u Zagrebu i Slovenskoga narodnog gledališča Maribor.

Anđelka Felja

Povezane objave

Pomognimo hrvatskom branitelju

HF

U talijanskom muzeju u Trstu otvorena izložba zagrebačkog baletnog umjetnika Jelka Yureshe

hrvatski-fokus

Ne ćemo bruxelleske hohštaplere

HF

Grabar-Kitarović opet predsjednica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više