Hrvatski Fokus
Vanjska politika

SALAZAROVE IZREKE – Onoga dana kada napustim moć vlasti u mojim džepovima bit će samo prašina

Portugal je rođen u sjeni Katoličke Crkve i religije, od početka je to bio gradivni element duše nacije i prevladavajuća crta karaktera portugalskoga naroda

 

António de Oliveira Salazar (Vimiero, 28. IV. 1889. – Lisabon, 27. VII. 1970.) je imao deset sestara. Bio je u sjemeništu 1900. – 1914., ali je odustao od svećeništva. Nezadovoljan neredom u Parlamentu osnovao je stranku koja je vladala 1933. do 1974. godine. U španjolskom građanskom ratu je proglasio neutralnost, ali pomagao Francove nacionaliste. U Drugom svjetskom ratu je podržavao zapadne demokracije. Nikad se nije ženio. Nakon moždanoga udara 1968. je prestao baviti se politikom, koju nikada nije volio, već je bio političar iz osjećaja dužnosti prema portugalskom narodu.

  1. “Učite svoju djecu radinosti, učite vaše kćeri skromnosti, sve ih naučite vrlini dobroga domaćina. I ako ih ne učinite svecima, učinite ih barem kršćanima.”
  2. “Ujedinjeni narodi su neupotrebljivi i usto škodljivi. Oni su podloga na kojoj cvjeta demagogija, oni su družina novorođenih država lišenih svake tradicije.” (pomalo prepotentna primjedba, iako je maleni Portugal bio značajna pomorska i kolonijalna sila, njegova slava je od jučer, tj. renesanse op., T.T.)
  3. “Onoga dana kada napustim moć vlasti u mojim džepovima bit će samo prašina”. (Počujte Hrvati ovaj krasni primjer ljubavi prema Domovini!!!!)
  4. “Tko nije patriot ne možemo ga smatrati Portugalcem.”
  5. “Portugal je rođen u sjeni Katoličke Crkve i religije, od početka je to bio gradivni element duše nacije i prevladavajuća crta karaktera portugalskoga naroda”.
  1. “U politici si ono što činiš”.
  2. “Država je društveno uređena nacija”.

 8. “O Bogu i njegovim razlozima, o majci domovini i naciji ne raspravljam”.

  1. “Ne dovodite u pitanje Boga i vrlinu. Ne dovodite u pitanje Domovinu i njenu povijest. Niti raspravljajte o autoritetu i prestižu. Niti o obitelji i njenom moralu. (misli na moralno relativiziranje i tobožnje “slobode” op., T.T.) Niti o slavi rada i dužnosti.”

Salazarov režim nije bio tako krvav kao Francov, jer u Portugalu tada nije bila na snazi smrtna kazna i osjećalo se prisutnost katoličke ideologije. Svađao se s Francom. Tijekom Španjolskog građanskog rata, službeno neopredijeljen, slao je pomoć nacionalistima u borbi protiv republikanaca. Jedno vrijeme je bio i na dužnosti predsjednika Portugala (1951.) Pomagao je Saveznike u Druhgomu svjetskom ratu.

Posebnost njegove vlasti je bila ta što se žestoko protivio dekolonizaciji, pa je Portugal zadržao svoje kolonije i nakon njegove smrti. Posljednji se portugalske vlasti oslobodio Mozambik 1974. godine.

Dugo se održao na vlasti, a povukao se tek 1968. i to nakon moždanog udara kojeg je pretrpio. Predsjednik Portugala ga je smijenio. Neki izvori govore da je Salazar sve do svoje smrti u 81. godini vjerovao da je još premijer Portugala. Umro je u Lisabonu, a pokopan je u rodnom mjestu. Veliko mnoštvo se okupilo na njegovom ispraćaju želeći mu odati počast.

Teo Trostmann

Povezane objave

Tko je dr. Fauci?

HF

Hillaryjev tim špijunirao Trumpa čak i nakon što je postao predsjednik

hrvatski-fokus

Joe Biden u problemima

hrvatski-fokus

Zaprepašćujuća drskost globalnoga eksperimentalnog cijepljenja

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više