Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Staljin je podsjetio da je jednom osudio antisemitizam kao “kanibalizam”

U novom svesku Sovjetske enciklopedije pisalo je da Židovi ne čine naciju; da su cionisti “agenti američkih i britanskih imperijalista”

 

Maršal Josif Staljin jednom je osudio antisemitizam koji njegov režim sada prakticira kao “najopasniji ostatak kanibalizma”, podsjeća Manchester Guardian u članku. List citira intervju koji je Staljin dao Židovskoj telegrafskoj agenciji u siječnju 1931., u kojem je komunistički diktator rekao: “Antisemitizam, kao ekstremni oblik rasnog šovinizma, najopasniji je ostatak kanibalizma. Antisemitizam je koristan eksploatatorima kao munjevitom vodiču kako bi se zaštitio kapitalizam od udara radnih ljudi. Antisemitizam je opasnost za radne ljude; To je pogrešan put koji ih skreće s pravog puta i vodi u džunglu. Stoga, kao logični internacionalisti, komunisti ne mogu ne biti nepomirljivi i zakleti neprijatelji antisemitizma.”

(The New York Times, u kabelu svog dopisnika iz Moskve, izvještava da članak o Židovima u novom svesku Sovjetske enciklopedije izjavljuje da Židovi ne čine naciju; da su cionisti “agenti američkih i britanskih imperijalista”; i da je Izrael reakcionarna država koja se pretvara u ratnu bazu Sjedinjenih Država. Članak kaže da je riječ “Židov” bila jednostavno naziv za različite nacionalnosti koje uglavnom potječu od drevnih Židova. Danas ne daje nikakve podatke o židovskom stanovništvu Sovjetskog Saveza, ali kaže da je 1939. u SSSR-u bilo 3.020.000 Židova.)

Arhiv Židovske telegrafske agencije uključuje članke objavljene od 1923. do 2008. godine. Arhivske priče odražavaju novinarske standarde i prakse vremena objavljivanja.

https://www.jta.org/archive/stalin-reminded-he-once-denounced-anti-semitism-as-cannibalism 9. II. 1953.

Povezane objave

Brutalno suđenje i zatvaranje kurdske političarke Leyle Guven

hrvatski-fokus

Terorizam i cenzura društvenih mreža

hrvatski-fokus

TSMC – tajvanska multinacionalna tvrtka za proizvodnju i dizajn ugovora o poluvodičima

hrvatski-fokus

Izazovi migracija i integracija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više