Hrvatski Fokus
Kultura

Motiv lica u opusu Petera Weisza

Njegova lica su nam nepoznata no njihova bol, očaj, beznađe, strah  osjećamo kao svoje uznemirene emocije

 

Slikar Peter Weisz realizirao je kompleksan opus u različitim tehnikama, na papiru i platnu, tretirajući zanimljivi i izazovni niz motiva, tema i problema, koji su se kontinuirano izmjenjivali u atelijeru.

Slikajući predano u dugom razdoblju stvorio je impresivno djelo, kombinirajući figurativne i nefigurativne elemente kreirajući vlastitu samosvojnu i jedinstvenu autorsku cjelinu, u nesvakidašnji, osebujni uzraz talentiranog i nadahnutog umjetnika.

Jedan od čestih motiva jest i niz lica, likova, fragmenata lica, samo oči, usne, bezimenih ljudi u grupama, zbijeni jedan do drugoga, uperenih pogleda.

Njegova lica su nam nepoznata no njihova bol, očaj, beznađe, strah  osjećamo kao svoje uznemirene emocije.

Lica slijede u dugom nizu s karakterističnim ekspresijama, gotovo prozirna, ali oči gore, šutljiva, s neizgovorenim riječima na usnama.

Promatrajući povijest čovječanstva zaključujumo kako se taj bezumni okrutni kotač uništenja i bolja polako ali stalno okreće, on se nikada ne zaustavlja.

Užasnutost na licima motiva Petera Weisza najbolje govori o nezaustavljivom okretanju kotača smrti.

Vrlo snažan autorski opus Petera Weisza inspiriran stradanjima čovjeka i čovječanstva, izveden majstorski.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ciklus Mladena Žunjića posvećen svemiru

HF

Sretne kuće kojih nema Rine Efendića

hrvatski-fokus

Podvodne fotografije Dalibora Andresa

HF

Dvije su sjene bile

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više