Hrvatski Fokus
Znanost

Izložba Akademijina palača u slikovnim izvorima

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije

 

Na zapadnoj šetnici Zrinskoga trga i na Strossmayerovom trgu od 9. do 15. studenoga 2023. postavljena je izložba Strossmayerove galerije starih majstora HAZU Akademijina palača u slikovnim izvorima na ukupno devet izložbenih panela (šest na Zrinskom i tri na Strossmayerovom trgu).

Palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) svoja je vrata otvorila javnosti 9. studenoga 1884. svečanim otvorenjem Strossmayerove galerije starih majstora na drugome katu zgrade, prvotno i zamišljene primarno za smještaj galerije umjetnina. Palača je stradala u tzv. Velikom zagrebačkom potresu 1880. godine još za vrijeme izgradnje, a teško je oštećena u razornim potresima 2020. godine te joj nakon faze konstrukcijske obnove u razdoblju koje slijedi predstoji pažljiva cjelovita obnova.

Za vrijeme dok je Palača nedostupna javnosti, a umjetnine Strossmayerove galerije i druga vrijedna Akademijina umjetnička građa izmješteni u privremenu čuvaonicu, izložba Akademijina palača u slikovnim izvorima u javni prostor Zrinskog i Strossmayerova trga donosi izbor slikovnih arhivskih izvora koji svjedoče o gradnji i povijesti Akademijine palače i upućuju na njezin značaj u urbanizmu Zagreba i kulturnoj povijesti glavnoga grada i čitave Hrvatske 19. i 20. stoljeća.

Palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, čija je gradnja započela 1877. godine, postavila je visok uzor i ostaloj arhitekturi na trgu te ispunila namijenjenu joj urbanističku, arhitektonsku i simboličku ulogu. Do kraja osmoga desetljeća 19. stoljeća Zrinski trg s perivojem, uređenim 1873., zadobiva jedinstven stilski izgled i urbano mjerilo. Simbolička važnost palače utjecala je i na kasnija preuređenja Zrinskoga trga kao i Akademičkog, odnosno Strossmayerova trga.

U tek su nekoliko povijesnih trenutaka zgrada i stalni postav Strossmayerove galerije bili nedostupni javnosti. Privremeno nedostupan tijekom ratnih razaranja za vrijeme Drugoga svjetskog rata i za vrijeme Domovinskog rata 1990-ih godina, postav je nažalost morao biti uklonjen i nedavno, zbog posljedica razornog potresa koji je u ožujku 2020. godine teško pogodio središte Zagreba.

U tijeku je provedba operacije Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u okviru koje se sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije i državnog proračuna financira konstrukcijska obnova prema projektu glavne projektantice Jasminke Kečanović Šimec, dipl. ing. arch. Nakon radova konstrukcijske obnove planira se daljnja energetska i cjelovita obnova.

Paralelno s cjelovitom obnovom zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti osmišljava se novi stalni postav Strossmayerove galerije u obnovljenim izložbenim dvoranama drugoga kata Palače.

autorice izložbe: dr. sc. Ljerka Dulibić, Ivana Gržina

lektura: Livija Reškovac

prijevod na engleski: Lucija Burić

idejno grafičko rješenje: dr. sc. Ivan Ferenčak

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba. / The realization of this exhibition was enabled by the Ministry of Culture and Media of the Republic of Croatia, and The City of Zagreb’s City Office for Culture, International Relations and Civil Society. (hazu)

Povezane objave

Marin Getaldić – pogled u novo doba

HF

Skinnerovo negiranje čovjekove osobne volje ima korijen u protestantizmu

hrvatski-fokus

Ne znaju objasniti što znači STEM

HF

Longitudinalna istraživanja u holističkom antropološkom pristupu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više