Hrvatski Fokus
Kultura

Erotika u kompleksnom opusu Vlade Tuđe

Tuđina erotika je odmjerena, fina, rekli bi otmjena, nema vulgarne jednostavnosti i animalne mahnitosti

 

Mnoge i mnogostruke motive i teme koristio je u svom slikarstvu, hrvatski suvremeni slikar Vlado Tuđa, autor obimnog i vrlo slojevitog opusa ulja i akrila, najveći dio izveden na velikim formatima platna i kartona.

Uz uvijek snažan i vrlo dojmljiv kolor jer kod Tuđe boja je uvijek jaka i noseća, slikar istražuje motiv sveobuhvatno, pristupa mu iskreno, otvoreno, bez ustezanja i predrasuda, realizirajući na taj nadahnuti način niz iznimnih ciklusa, praktično cijelo djelo.

Jedan od ne baš tako često korištenog motiva jest erotika, odnos, veza, kontakt dvije osobe, prikazane ponekad i u okruženju žednih očiju i usplamtjelih tijela a katkad i kao izravno vidljivu igru ustreptalih nagih tijela.

Tuđina erotika je odmjerena, fina, rekli bi otmjena, nema vulgarne jednostavnosti i animalne mahnitosti, emotivni naboj prekriva cijeli ciklus, bez obzira je li u pitanju čista, iskrena ljubav ili pak mržnja i zavist odbačenoga.

Bogati i ne uvijek posve razumljivi emotivi svijet kod Tuđe je u prvom planu, osjeća se u pogledima i gestama njegovih ljubavnika, ispunjava cijeli volumen.

Naravno i ovdje, žene su lijepe i zavodljive, spretne i okretne, zaluđujući svoju okolinu svojom pojavom i ponašanjem.

Očito je, slikar s posebnom pozornošću kreira svaki ženski lik dajući mu istaknutu, jedinstvenu specifičnost.

Tuđin erotski ciklus u nizu varijacija donosi zanimljivu i nikada do kraja ispričanu i shvaćenu fino iznijansiranu priču o ženi i muškarcu.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije

hrvatski-fokus

Stalna zanesenost pejsažom

HF

Tko kamo putuje?

HF

Novi ciklus slika Darije Dolanski Majdak

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više