Hrvatski Fokus
Društvo

Kronika sretnih trenutaka Snježane Banović

Odlomci iz ludih osamdesetih

 

Nedavno je Fraktura, izrazito uspješni nakladnik, objavila knjigu Snježane Banović Kronika sretnih trenutaka – Odlomci iz ludih osamdesetih, na tristotinjak stranica, koje se jako brzo pročitaju.

Poznata, istaknuta osoba, redateljica, profesorica Snježana Banović piše o svojim godinama odrastanja, formiranja, traženja smisla u životu, o sebi, o ljubavi, o promatranju i doživljavanju života u petnaest poglavlja.

Sjećanje Snježane Banović vezane su za osamdesete i pojavu novoga vala u popularnoj glazbi, pojedincima i grupama koji su tvorili taj novi zvuk, o posjetiteljima lokala, od Kavkaza i Blata, o profesorima i istaknutim likovima koji se mogli susretati u to danas a neki još i danas. Mlađi čitatelji ne će znati za mnoga imena, posebno pripadnike omladinskog tiska i Poleta, no ne smeta. Svi ti likova, ta velika galerija živi svoje specifične živote na stranicama ove knjiga oživljavajući iznova zbivanja od prije četrdesetak godina.

Bio sam pomalo skeptičan otvarajući ovu knjigu, no sada nakon čitanja mogu reći, imao sam zadovoljstvo pročitati jednu od ekstra dobrih knjiga u posljednje vrijeme, uživao sam.

Dobar dio knjige posvećen je osobi B., Branimiru Štuliću, frontmanu Azre, upoznajemo ga preko Snježane, nisam ni mislio da je drugačiji. I dalje mislim da mu je glazba sjajna. A sve drugo je nevažno. Uza sve nedostatke, ostavio je na mene osobno izniman dojam svojom urbanom glazbom. Azra je jedini sastav koga sam u osamdesetima skinuo s radija, jedan koncert.

Snježana Banović rafinirano me je podsjetila na davne godine, nekoga drugoga upoznat će s nepoznatim detaljima Zagreba i Zagrepčana.

Svatko može u ovoj knjizi pronaći nešto za sebe.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ivo Robić, Vice Vukov i Arsen Dedić na markama

HF

Što je masovno izumiranje i zašto znanstvenici misle da smo usred jednog?

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Brendiranje i kohabitiranje

HF

Otmica Razreda za književnost

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više