Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Dok su se sankcije približavale, računovodstveni div PwC trudio se zadržati moćne Ruse korak ispred

Tvrtka Velika četvorka služila je desecima oligarha preko svojeg ciparskog ogranka, potkopavajući globalne napore na kažnjavanju Putinovih saveznika i stišavajući potporu ruskom ratnom stroju

 

Prvoga ožujka 2022., dok je Rusija intenzivirala invaziju koja bi ubila tisuće Ukrajinaca u roku od nekoliko tjedana, menadžer u računovodstvenoj tvrtki PwC u Nikoziji na Cipru poslao je hitnu poruku kolegi: Par klijenata tražio je da odmah prenesu 100 milijuna dolara između dvije fiktivnih tvrtki koje su kontrolirali. Izvor novca bio je Evraz PLC, proizvođač čelika koji proizvodi 97% tračnica koje ruski vlakovi koriste za premještanje streljiva, vojne opreme i vojnika na prvu crtu rata u Ukrajini.

Dva mjeseca kasnije, Velika Britanija, u sklopu kampanje za slabljenje ruskih ratnih napora, proglasila je moskovski Evraz “od strateškog značaja za vladu Rusije” i sankcionirala ga zabranjujući građanima i tvrtkama Velike Britanije da posluju s tvrtkom. Prije kraja godine, Velika Britanija je također uvela zamrzavanje imovine i zabranu putovanja dvojici samih klijenata PwC-a, opisujući muškarce kao dio “kabale odabrane elite” na koju se ruski predsjednik Vladimir Putin oslanja kako bi održao industrijski kompleks koji je koristio za invaziju na Ukrajinu. Klijenti PwC-a bili su Evrazovi dugogodišnji vođe: Alexander Abramov i Alexander Frolov. Par znanstvenika i samoostvarenih milijardera, navigirali su kaosom raspada Sovjetskog Saveza kako bi se pojavili na vrhu jednog od najvećih ruskih industrijskih konglomerata.

Njihov hitan zahtjev za transakciju vrijedan 100 milijuna dolara koji je PwC, sa sjedištem u Londonu i ranije poznatim kao PricewaterhouseCoopers, iznio u prvim danima rata bio je dio širih napora za upravljanje širokom mrežom ulaganja koje su Abramov i Frolov kontrolirali na najmanje tri kontinenta. Posjedi oligarha preusmjereni su preko pravnih osoba osnovanih u jurisdikcijama poznatim po privlačenju ultrabogatih skrivanjem bogatstva i pomaganjem da izbjegnu poreze.

“Ovo izgleda kao klasična struktura koja se koristi za pranje novca, a možda i gore”, kaže Zoe Reiter, suosnivačica neprofitne istraživačke skupine Anti-Corruption Data Collective, koja je pregledala investicijske zapise Abramova i Frolova. “Svatko u PwC-u bi to trebao znati.”

Abramov i Frolov nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom. Visoki ciparski odvjetnik koji je radio za njih odbio je komentirati, pozivajući se na povjerljivost klijenata.

Rad PwC-a za ruske milijardere dio je globalnog sustava pokretača koji su u vrijeme rata potkopali napore Zapada da financijski naude ruskim oligarsima i posije nezadovoljstvo Putinom u svojim redovima. Umjesto toga, PwC i drugi opremili su ruskog predsjednika i njegove financijske podupiratelje sredstvima za polaganje prava na ogromne količine nacionalnog bogatstva i ostvarivanje svojih ambicija gotovo bez nadzora ruskog naroda ili bilo koga drugog.

Pregled procurjelih zapisa i javno dostupnih korporativnih izvješća Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) pokazuje da je PwC Cyprus pružao usluge najmanje 62 fiktivnih tvrtki i trustova pod kontrolom ili u vlasništvu Abramova i Frolova – od kojih su neki oligarsi koristili za strukturiranje svojih udjela u Evazu. Ti su nalazi dio Ciparskog povjerljivog, ICIJ-ove istrage o skrovištu 3,6 milijuna dokumenata koji su procurili od šest ciparskih pružatelja financijskih usluga i latvijske tvrtke koja prodaje podatke ciparskog korporativnog registra. Zapisi sadrže velik broj internih dokumenata tvrtke koji uključuju PwC Cipar koji datiraju iz sredine 1990-ih, ali uglavnom generirani između 2014. i 2022. godine.

O ciparskim povjerljivim datotekama

3,6 milijuna dosjea koji su procurili u središte istrage Ciparske povjerljivosti dolaze od šest pružatelja financijskih usluga i internetske tvrtke.

Zajedno, zapisi pružaju detaljan uvid u opsežne operacije PwC-a na Cipru. Dokumenti također otkrivaju upečatljivu – i u konačnici zabrinjavajuću – spremnost na pružanje računovodstvenih, revizijskih i drugih usluga tajnim offshore mrežama koje kontroliraju članovi Putinova najužeg kruga i drugi koji su izravno doprinijeli njegovim ratnim naporima u Ukrajini. Otkako je Rusija započela napad na Ukrajinu invazijom na Krim 2014. godine, PwC Cyprus radio je za energetsku tvrtku pod ruskom kontrolom koja tamo djeluje, vlasnika velikog ruskog vojnog izvođača i obitelj ruskog vojnog stratega.

Podaci pokazuju da su se u tjednima nakon ruske potpune invazije na Ukrajinu, menadžeri bogatstva na Cipru PwC trudili pomoći bogatim ruskim klijentima pod neposrednom prijetnjom sankcija – poput onih nametnutih Abramovu i Frolovu – da prebace stotine milijuna dolara između tajnovitih fiktivnih tvrtki. Ponekad su ti transferi uključivali predaju velike imovine članovima obitelji, što je dobro poznat način izbjegavanja sankcija. Čini se da je PwC Cyprus oprezno izbjegavao poslovanje s bilo kime pod sankcijama Europske unije, što je moglo prekršiti zakon. Međutim, čini se da je barem jednom tvrtka surađivala s ruskim milijarderom kako bi dovršila masovni prijenos imovine ženi koju su vlasti identificirale kao njegovu suprugu neposredno nakon što mu je EU nametnuo sankcije. Vlasti su proglasile prijenos imovine nevažećim i pokrenule kaznenu istragu.

Za PwC Cipar pružanje usluga Rusima koji su predmet zapadnih sankcija nije ništa novo. Prije ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., popis klijenata računovodstvene tvrtke uključivao je desetak Rusa koji su već bili pod sankcijama širom svijeta zbog sudjelovanja u nezakonitoj aneksiji Krima 2014. i vojnoj agresiji njihove vlade u Donbasu.

Nakon invazije 2022., EU, Velika Britanija, Sjedinjene Države ili Ukrajina pogodili su dodatnih 39 ruskih klijenata PwC-a na Cipru sankcijama zbog bliskih veza s Putinom ili njihove istaknute uloge u gospodarskim sektorima ključnim za rat njegova režima u Ukrajini. Većina novijih dokumenata u istrazi Ciparske povjerljivosti datirana je najkasnije do travnja 2022., pa nije jasno je li PwC Cyprus nastavio pružati usluge svojim brojnim ruskim klijentima koji su predmet zapadnih sankcija.

Kao razlog navodeći potrebu održavanja povjerljivosti, PwC je odbio komentirati svoje poslovanje s Abramovim, Frolovom i drugim klijentima. Dodaje se da je poštovala sankcije EU-a i Ujedinjenih naroda prije ruske invazije u veljači 2022. i da je od tada prekinula veze sa 60 klijenata kao rezultat nove politike sankcija povezane s Rusijom. “Interni standardi PwC-a pregledavaju se i ažuriraju kako bi odražavali i naučene lekcije i promjenjive okolnosti”, rekao je Mike Davies, glasnogovornik PwC-a, u priopćenju, “i ne ustručavamo se poduzeti mjere kada naši standardi nisu ispunjeni. Svaka tvrdnja o nepoštivanju važećih zakona i propisa shvaća se vrlo ozbiljno, istražuje se i poduzimaju se odgovarajuće mjere ako je potrebno.”

Tvrtka je priopćila kako se njezin ured na Cipru “okrenuo novom gospodarskom modelu prikladnom za budućnost, transformirajući svoje poslovanje” i ukazala na godišnje izvješće ureda za 2022. U godišnjem izvješću PwC Cipra za fiskalnu 2023., objavljenom u rujnu, navodi se “značajno smanjenje” u poslovanju povezanom s provedbom globalne politike sankcija.

Nedugo nakon invazije na Ukrajinu, PwC se pridružio egzodusu zapadnih tvrtki, izjavivši da se odvaja od svoje ruske podružnice.

“Tvrtke članice PwC-a izvan Rusije izlaze iz bilo kakvog posla za ruske entitete ili pojedince koji podliježu sankcijama”, priopćila je tada tvrtka.

Oni su savršeno u okviru svojih prava da nastave raditi ovaj posao – ali to ukazuje na trulež u srcu računovodstvene industrije.— Casey Michel, Zaklada za ljudska prava

Pružateljima profesionalnih usluga u nekim je slučajevima dopušteno raditi s takvim klijentima, čak i kada se čini da je njihov rad u sukobu sa zapadnim naporima da se uspori ruski ratni stroj. SAD dopušta odvjetnicima da zastupaju sankcionirane subjekte u sudskim i drugim vladinim pitanjima. Američki lobisti također mogu dobiti licence za rad za njih. PwC i druge tvrtke suočavaju se s istim ograničenjima kao i svi drugi kada vlade uvode sankcije građanima i tvrtkama. Često te sankcije zamrzavaju imovinu ruskog subjekta i zabranjuju građanima države sankcioniranja da posluju s njima. To znači da je PwC Cipar dužan poštivati sankcije koje su uvele njegova vlada i EU, ali nije zakonski obvezan pridržavati se drugih zapadnih ograničenja.

“Oni su savršeno u okviru svojih prava da nastave raditi ovaj posao”, kaže Casey Michel, direktor Programa borbe protiv kleptokracije u Zakladi za ljudska prava, “ali ukazuje na trulež u srcu računovodstvene industrije.”

U središtu tajnovitih financijskih mreža ruskih oligarha su PwC i drugi zapadni pružatelji usluga koji uključuju i održavaju zaklade i fiktivnim tvrtkama, zapošljavaju pojedince da služe kao direktori i obavljaju dužnosti poput podnošenja revizija i poreznih prijava. Zajedno tvore ono što profesor političkih znanosti na Sveučilištu Northwestern Jeffrey Winters opisuje kao “industriju obrane bogatstva”.

“Putin ga može koristiti za sve što mu je potrebno”, kaže Winters o skrivenom bogatstvu, “i za pretpostaviti je da ga koristi kako bi održao svoje ratne napore.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin s ukrajinskim separatističkim regionalnim čelnicima na ceremoniji aneksije četiriju ukrajinskih regija u rujnu 2022. 

Sjenovito partnerstvo

Korijeni PwC-a sežu u XIX. stoljeće, kada su Samuel Lowell Price i William Cooper uspostavili zasebne računovodstvene prakse u Londonu. Tijekom sljedećih desetljeća okupili su se i rasli kroz niz spajanja, na kraju su se pojavili kao PricewaterhouseCoopers i poznati širom svijeta od 2010. kao PwC.

Nadgledanje ove mreže je globalni predsjednik Robert E. Moritz. Amerikanac koji je studirao na Državnom sveučilištu u New Yorku u Oswegu, Moritz je PwC lifer koji vodi tvrtku od 2016. godine. Njegov stariji partner u Velikoj Britaniji, Kevin Ellis, pridružio se 1984. godine, a cijelu karijeru proveo je i u PwC-u. Šef Cipra Philippos Soseilos 30-godišnji je veteran tvrtke.

Čvrsto povezano vodstvo PwC-a učinilo je organizaciju drugom najvećom računovodstvenom tvrtkom na svijetu, s više od 295.000 zaposlenih u 156 zemalja. Djeluje ne toliko kao jedinstvena tvrtka, već poput labave pripadnosti neovisnih franšizera koji nude revizijske, pravne, konzultantske i porezne usluge.

“PwC mreža nije globalno partnerstvo, jedna tvrtka ili multinacionalna korporacija”, objašnjava se na njezinoj internetskoj stranici. “Iz tih razloga, PwC mreža sastoji se od tvrtki koje su zasebne pravne osobe.”

Ova decentralizirana struktura omogućuje PwC-u i drugim računovodstvenim tvrtkama da istaknu svoj globalni doseg, a istovremeno se distanciraju od bilo kakvih problema u koje se njihove uglavnom autonomne lokalne jedinice upuštaju, smatra Francine McKenna, veteranka PwC-a i KPMG-a koja piše računovodstveni bilten The Dig.

Ta struktura je “vrlo učinkovita u izolaciji članova od pravne odgovornosti”, kaže McKenna. “Oni mogu iskoristiti globalno brendiranje i marketing s pozitivne strane, ali kada postoje loše vijesti, mogu reći da je to bio odmetnuti partner.”

PwC Cyprus najveća je računovodstvena tvrtka na istočnom mediteranskom otoku. Od krvavog obračuna između Grčke i Turske 1970-ih, većinu Cipra vodi demokratski izabrana vlada koja je međunarodno priznata i postala članica Europske unije 2004. U proteklom desetljeću, bliske veze ruskih oligarha s Ciparom PwC pomogle su u transformaciji Rusije u najvećeg inozemnog gospodarskog igrača Cipra.

Ruski novac

Zahvaljujući velikim dijelom priljevu ruskog novca, Cipar se općenito smatra naprednim gospodarstvom koje je nadmašilo mnoge njegove bliskoistočne susjede. Čak i u prašnjavoj klimi Cipra, BMW-ovi i Porscheovi SUV-ovi uobičajeni na njegovim autocestama besprijekorno su polirani. Gomila ruskih turista – i njihovi duboki novčanici – zaslužili su njegov obalni grad Limassol nadimak “Moskva na medu”. Jedna pizzerija Limassol nudi pizzu s kavijarom od 1,050 dolara posluženu sa šampanjcem Dom Perignon. U gradskoj marini, poznatoj po tome što ugošćuje masivne ruske brodove za užitak, možete kupiti cigaru od 418 dolara ili kući ponijeti dijamantnu ogrlicu za šest znamenki.

Mnogi poslovni lideri koji danas napreduju u Rusiji izgradili su svoje bogatstvo bliskim vezama s predsjednikom Putinom. Za ruske ultrabogate, lojalnost je donijela život ekstremnog luksuza poznat malo kome na Zemlji. Žive u rarificiranom svijetu lupetanja imanja na francuskoj rivijeri, privatnim tropskim otocima i londonskim penthouseima. Ovaj svemir ekstremne raskoši oslanja se na industriju financijskih profesionalaca obučenih u zanatu skrivanja bogatstva i minimiziranja poreza.

Često djelujući s Cipra i drugih “tajnih jurisdikcija”, koje su poznate po držanju financijskih informacija u tajnosti, tvrtke poput PwC-a pomažu u održavanju tajnih zaklada i fiktivnih tvrtki u anonimnom vlasništvu koje zaklanjaju upitne izvore prihoda i skrivaju vlasništvo nad jahtama, vilama i politički povezanim plaćanjima. (Na Cipru pružatelji financijskih usluga dužni su regulatorima otkriti identitet stvarnih vlasnika društava kojima upravljaju, ali te informacije nisu uvijek javno dostupne.)

Ojačani ovim profesionalnim pružateljima usluga koji igraju svojevrsnu fiktivnu igru sredstvima, oligarsi koriste svoju kontrolu nad bogatim depozitima prirodnih resursa i druge imovine kako bi se obogatili i vjerno financirali prioritete predsjednika Putina – ništa hitnije od njegovog nastojanja da dominira Ukrajinom.

Zapadni pružatelji usluga “glavni su instrument ruske elite”, kaže Maria Snegovaya, viša suradnica programa Europa, Rusija i Euroazija u Centru za strateške i međunarodne studije. “Ne vole ostati zaključani u Rusiji. Vole krasti novac u Rusiji i slati ga negdje drugdje.”

Odgovarajući na pitanja partnera ICIJ-a, dužnosnik ciparskog ministarstva financija napomenuo je da su, čak i prije invazije na Ukrajinu u veljači 2022., ruski depoziti u bankovnom sustavu Cipra pali na samo 4%. Istaknuo je da je nedavna studija Međunarodnog monetarnog fonda također pokazala smanjenje izravnih ulaganja subjekata s poslovnim nastanom na Cipru u Rusiju.

Napori Cipra u borbi protiv pranja novca dokumentirani su od strane savjetodavne skupine Europske unije na tu temu, a zemlja se “povoljno uspoređuje unutar međunarodne zajednice”, svrstavajući se među prvih 25 posto na međunarodnoj razini, dodao je.

Na nedavnoj tiskovnoj konferenciji, glasnogovornik ciparske vlade najavio je pojačane napore na međunarodnoj koordinaciji provedbe sankcija i kazao kako to pokazuje “izraženu namjeru vlade da pokaže nultu toleranciju glede pitanja koja se odnose na izbjegavanje sankcija i kršenje zakona, a time i zaštitu imena zemlje kao pouzdanog financijskog središta, koje se smatra od ključnog značaja”.

Izbjegavanje sankcija

Kao jedna od takozvanih računovodstvenih tvrtki Velike četvorke, PwC je kritični dio globalnog financijskog sustava, pružajući računovodstvena mišljenja za mnoge od najvećih svjetskih javnih tvrtki. Također je privukla kao klijente neke od najbogatijih i politički najpovezanijih građana svijeta. U nekim slučajevima to je dovelo do nečuvenih pravnih i etičkih propusta.

Danas PwC Cipar ima preko 1.100 zaposlenih u računovodstvu i drugim područjima i ostvario je prihod veći od 89 milijuna dolara u posljednjoj fiskalnoj godini. Sa svojim ruskim klijentima, PwC Cyprus dodatno je pojačao svoju važnost kroz tvrtke koje su pokrenuli bivši zaposlenici PwC-a. Abacus d.o.o. osnovali su bivši rukovoditelji PwC Cipra 2001. godine i nastavili raditi za Ruse koji su kasnije sankcionirani. Drugi partner PwC Cipra napustio je tvrtku šest godina kasnije kako bi utemeljio Cypcodirect. Nekoliko mjeseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a PwC se povukao iz Rusije, još tri partnera PwC Cipra otišla su osnovati Kiteserve Ltd. Djelujući djelomično iz poslovne zgrade PwC-a u Limassolu, Kiteserveova strategija je “preuzeti posao od klijenata povezanih s Rusijom koji računovođe Velike četvorke više neće dirati”, izvijestio je tada Financial Times.

“Poslovanje Kiteservea u cijelosti je u skladu sa zakonima i propisima Cipra, EU i našeg regulatora, Instituta certificiranih javnih računovođa Cipra”, navodi se u pisanoj izjavi glavnog partnera Thea Parperisa. “Kiteserve se u cijelosti pridržava sankcija koje su uveli UN i EU, a koje su pravno obvezujuće za Cipar, kao i sankcija Sjedinjenih Država i Velike Britanije”.

Cypcodirect je “uvijek radio u skladu s primjenjivim zakonima i propisima i slijedio smjernice naših regulatora”, navodi se u pisanoj izjavi. Odbio je daljnje komentare, pozivajući se na povjerljivost klijenata i propise EU o privatnosti.

Abacus je rekao ICIJ-u da je “poduzeo sve potrebne korake kako bi se u potpunosti uskladio ne samo sa sankcijama EU-a, već i s sankcijama Velike Britanije i SAD-a koje su odmah zamrznule svu pogođenu imovinu pod njezinom kontrolom, prekinuvši pružanje svojih usluga i čineći sva potrebna izvješća”. Abacus je rekao da je “u potpunosti usklađen s naporima da se zaustavi ruska agresija u Ukrajini”.

Veze između PwC-a i njegove ciparske mreže partnerskih tvrtki jasno se protežu diljem riznice dokumenata koji su procurili u ciparsku povjerljivu istragu: PwC upućuje ruskog oligarha na Cypcodirect, a tvrtke dijele rad upravljanja njegovom mrežom. PwC Cyprus pruža revizije koje se suočavaju s javnošću i potpisuje svakodnevnu papirologiju. Cypcodirect prakticira mutniju financijsku umjetnost predstavljanja svojih zaposlenika kao “nominiranih direktora” i osnivanja fiktivnih tvrtki koje ne obavljaju stvarne poslove, već pokrov vlasništva.

Spencer Woodman i Neil Weinberg, https://www.icij.org/investigations/cyprus-confidential/pwc-cyprus-russia-oligarchs-ukraine-sanctions/ 

Povezane objave

Međumorje između Zapada i Rusije

HF

Kupnja zlata može se pokazati i profitabilnom

HF

Totalitarni Novi Svjetski Poredak

HF

Gradi se veliki podmorski kineski zid

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više