Hrvatski Fokus
Povijest

Boljševičke laži internetskog portala hr.wikipedia.org o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA – TEMA BROJ 1/2: SVEUČILIŠTNA NASTAVA

 

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA

REKTORAT HRVATSKOG SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Broj: 520—1943.

 

OBAVIEST

o upisu u ljetno poljeće školske godine 1942-1943.

 

Ljetno poljeće počinje 1. ožujka 1943. i traje do 30. lipnja 1943.

Svojstvo sveučilištnog slušača dobiva se upisom (imatrikulacijom) u glavnoj knjizi slušača, koju vodi Rektorat.

Upis slušača vrši se u dekanatima, i to od 1. do 10. ožujka 1943. Ovaj rok može sveučilištni senat prema potrebi produžiti. Naknadne upise može fakultetsko vieće iznimno na obrazloženu molbu odobravati slušačima, koji se prijave do 1. svibnja uključivo. Sveučilištni senat može iz osobito važnih razloga produžiti ove rokove za daljih deset dana. Kandidati su dužni pri upisu predati čitljivo izpunjen nacional u dva primjerka i izpunjen indeks i izkaznicu, a oni koji se prvi put upisuju, još i krstni (rodni) list, svjedočbu zrelosti i svjetlopis u četiri primjerka. Jedan primjerak nacionala, krstni list i svjedočba zrelosti ostaju u pismohrani dekanata, drugi primjerak nacionala dostavlja se Rektoratu za unos u imatrikulacionu knjigu, a ovjerovljen indeks i izkaznica predaju se slušaču.

Svaki je slušač dužan upisati u indeks, predavanja, koja želi slušati, i vježbe, u kojima će sudjelovati.

Na početku poljeća, u roku, koji odredi dekan fakulteta, dužan je svaki slušač podnieti svakom svom nastavniku indeks, da mu svojim podpisom potvrdi upisana predavanja i vježbe. Pred kraj poljeća nastavnik na isti način potvrdjuje svojim podpisom, da je slušač uredno pohadjao upisana predavanja i vježbe.

Nakon potvrde podnosi slušač svoj indeks dekanatu zbog testiranja poljeća.

Za redovite slušače primaju se osobe sa svjedočbom zrelosti klasične gimnazije ili realne gimnazije ili realke. Nikakva druga svjedočba ne maže zamieniti svjedočbu zrelosti, koja se ovdje traži. Na pravni fakultet mogu se kao redoviti slušači upisati iznimno svršeni učenici šerijatsko-sudačke škole, a na pravni i mudroslovni fakultet i svršeni učenici Gazi-Husrefbegove medrese u Sarajevu. Fakultetskim nastavnim redom određjuje se, jesu li za primanje u pojedini fakultet potrebni dopunski izpiti, a ako jesu, na koji će se način i u kojem roku polagati. Ti se dopunski izpiti mogu polagati u gimnazijama i realkama ili na fakultetu, na kojem se predaje taj predmet.

Fakultetsko vieće može na početku svake školske godine odlučiti, pod kojim uvjetima mogu dekani upisivati izvanredne slušače bez posebnog rješenja fakultetskog vieća za svaki slučaj.

Poljeće izvanrednog upisa može ministar narodne prosvjete uračunati u redovni studij u osobitim slučajevima, a na prieđlog fakultetskog vieća.

Slušači, koji prinesu svjedočbu o položenom izpitu zrelosti u kojoj inozemnoj gimnaziji, realnoj gimnaziji ili realci, i slušači, koji su prije učili na inozemnim sveučilištima i visokim školama, a imaju svjedočbu zrelosti, mogu se upisati po odobrenju fakultetskog vieća, koje prije toga odlučuje, prima li se prijavljeni slušač i priznaje li mu se prijašnji visoki studij, bilo čitav bilo tek pojedino poljeće i izpiti. Pri tom odlučuju; medjunarodni ugovori, a ako ih nema, vriedi načelo reciprociteta.

Svi slušači, koji se prvi put upisuju, imaju donieti, radi utvrdjivanja identiteta, izkaznicu sa svjetlopisom i pečatom nadležnog poglavarstva. Svjetlopis na izkaznici mora odgovarati svjetlopisu na indeksu.

Prigodom upisa imaju slušači uplatiti ove iznose:

Osim toga imaju platiti 60 kuna za upis i testiranje poljeća. Taj iznos imaju slušači donieti u biljezima.

Kao temelj za plaćanje školarine služi zbroj izravnih poreza roditelja i učenika.

Ako je porezni obvezanik oslobodjen kojeg poreznog oblika, porez će se odrediti prema čl. 3. Zakona o izravnim porezima.

Za učenike, kojih roditelji imaju više djece u školama, plaća se za prvo diete puna školarina, a za ostalu djecu polovina.

Radi odmjerivanja školarine ima svaki slušač, koji se ovoga poljeća prvi put upisuje, predati potvrdu o visini poreza, što ga plaća sam slušač i njegovi roditelji (otac, majka i slušač zajedno). Oni slušači, koji plaćaju polovinu školarine, imaju predati ovjerovljen priepis porezne potvrde, koja je izdana za prvo diete.

Porez na prihod iz službovnih odnosa djelatnih državnih i samoupravnih službenika i umirovljenika, izuzevši državne službenike i umirovljenike I., II. i III. činovnog razreda, ne ulazi u temelj za odmjeru školarine (Zakonska odredba br. CCCXX-2635-Z-1942 od 16. studenoga 1942.).

U Zagrebu, mjeseca veljače 1943.

Rektor: Dr. Božidar Špišić, v.r.

Tomislav Dragun

Povezane objave

Sándor Márai u dubrovačkom hotelu Argentina

hrvatski-fokus

Hrvat Đuro Vilović u četnicima

HF

Pismo iz hrvatske emigracije

hrvatski-fokus

Nicejski simbol vjere u Armenaca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više