Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Josip Manolić je katolik koji želi srediti račune s Bogom

Bog je milosrdan i svakome oprosti sve njegove grijehe, ako se iskreno pokaje

 

Jako me smeta i pomalo sam zgrožena što neki novinari, analitičari i svećenici rade u vezi i oko navodne ispovjedi i sakramenta posljednjeg pomazanja gospodina Josipa Manolića. Čovjek ima 103 godine i želi srediti račune s Bogom, svjestan kako se približava kraj njegovu ovozemaljskom životu. Pozvao je svećenika na razgovor i dijeljenje sakramenata. To je njegova privatna i intimna stvar, odluka pri punoj svijesti, kako pišu mediji. To nije smjelo doći u javnost na način kako je napravljeno. Možda samo kratka obavijest, bez ikakvih raščlanjivanja i montaže i demontaže. Čovjek je katolik i tako želi završiti svoj život. Za to što je napravio i zašto je k sebi pozvao svećenika nije potrebno secirati njegov život, prosuđivati njegove odluke i suditi mu. Tko smo mi da mu sudimo. Suditi mu može samo Bog. Bog je milosrdan i svakome oprosti sve njegove grijehe, ako se iskreno pokaje. Tako nas uči evanđelje i Biblija. Dogme se ne komentiraju.

Vjera i vjerski običaji su intimna stvar svakog pojedinca. Manolićev život je dug i ispunjen mnogim često puta i kontradiktornim događanjima. To ne bi smjelo imati nikakvog dodira s njegovom ispovijedi svećeniku. Ispovijed je tajna i svećenik se toga mora držati, čak i onda je u pitanju sudski proces i istina na sudu. Kojim pravom sada neki nadobudni publicisti pišu i raspravljaju ima li Manolić  s obzirom na svoje djelovanje i rad, pravo na oprost. To je blasfemija.  Pred Bogom smo svi jednaki i svi imamo pravo na oprost naših grijeha malih i velikih. Pritom se moramo zapitati; Što je grijeh? To je relativno i ovisno o tome tko na to i kako na to gleda, s kojeg stajališta i s kojom namjerom. Koja i kakva je namjera ovih dušobrižnika koji se sad obračunavaju s Manolićem i njegovom voljom da se ispovijedi. Ulaze u intimu čovjeka koji ima 103 godine. Svašta je prošao u životu. Svašta je doživio i proživio. Bio je jedan od utemeljitelja HDZ-a i države Hrvatske. Bio je bliski suradnik pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Tuđman je dobro znao što je Manolić bio i što je radio u bivšoj državi. Bio je bog i batina, kako bi narod to rekao.

Nemoćni starac koji se želi pomiriti s Bogom

Bio je i jedan od ključnih ljudi koji su odlučivali o sudbini blaženoga Alojzija Stepinca. Bio je…, moglo bi se puno toga reći i napisati. Bitno je što je sada. Nemoćni starac koji se želi pomiriti s Bogom. Za to mu je bio potreban svećenik.

Zamjeram tom svećeniku što je svoje poslanje Božjeg sluge i posrednika između Boga i čovjeka zlorabio. Neke stvari, pogotovo fotografije bolesnog čovjeka u krevetu nisu za javnost. To ako ništa drugo spada u dobar odgoj. To je poštovanje prema bolesniku. To je odlika časne službe koju obnašaš. Potpuno je irelevantno tko je svećenik koji je Manolića ispovjedio. Povijest svećenikove obitelji je ovdje isto irelevantna. O tome se može pisati drugačije i drugdje.

Posljednja ispovijed i posljednje pomazanje su sveti čin. To se ne bi smjelo oskvrnuti ni na koji način, kod ikoga. Zamislimo se, mi koji o tome raspravljamo, osuđujemo ili pritom likujemo, pomislimo na čas da je u pitanju netko naš ili mi sami. Pred Bogom smo svi jednaki, bez obzira što smo, tko smo, što radimo ili što smo kada radili. Pred Boga dolazimo sa svim dobrim i lošim stvarima koje smo učinili i odlukama koje smo donijeli. Za taj susret se ovdje na zemlji treba pripremiti. Tomu služe sakramenti ispovjedi i posljednjeg pomazanja. Svaki čovjek ima na to pravo. Tako nas uči naša vjera.

Ankica Benček

Povezane objave

Imamu sekularnu Hrvatsku – Đoke Jovanića, Sime Dubaića, Milke Planinc i današnjih “antifašista”

hrvatski-fokus

Milanovićeva era vladanja prouzročila je 200 milijardi kuna štete

HF

Lažni film protiv Hrvata i Hrvatske

HF

Gdje je nestalo dostojanstvo?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više