Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

KULTUROCID – Snajka: ‘Pa nemamo više para za vas!

Novca ima i ubrzo ga nema…

 

Bar dvadeset puta do sada sam napisao da se život ovdašnjih Hrvata odvija u njihovim kulturnim udrugama i to zahvaljujući samo nekolicini entuzijasta u svakoj od njih, a da se o udrugama najviše treba brinuti Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice.

Međutim, upravo ta institucija koja je danas do krajnjih granica izpolitizirana i privatizovana je uzročnik gašenja mnogih ovdašnjih hrvatskih udruga na jednoj strani i nicanja izmišljenih, uglavnom bunjevačkih udruga u Subotici i okolici, na drugoj strani. Sve je to u krajnjoj liniji rezultat dugogodišnjeg djelovanja Tomislava Žigmanova, Hrvatima u Srbiji samonametnutog etnobiznismena i spin diktatora, koji je hrvatske udruge i cijelu ovdašnju hrvatsku manjinsku zajednicu doveo na rub opstanka izuzev onog (bunjevačkog) dijela u Subotisi i okolici i nekoliko drugih udruga koje vode Žigmanovu lojalni pojednci i služe samo kao paravan za pokriće pravog kulturocida nad Hrvatima u Srbiji.

Prvo je naša zjednica koncentracijom svih krovnih institucija u Subotici, koje su u rukama takonazvanih „bunjevačkih hrvata“, dovedena u situaciju da kao jedna od samo nekoliko manjinskih zajednica bira svoje nacionalno vijeće preko elektora! Tako je prošli i sadašnji saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici biran preko elektora koji su apsolutno, do poltronstva, lojalni (potkupljeni na razne načine) Tomislavu Žigmanovu, a za predsjednicu HNV-a preko njih je Žigmanov postavio sebi izuzetno blisku osobu, Jasnu Vojnić.

Bruka da Hrvati biraju svoje vijeće preko elektora kao još samo tri od dvadesetitri zajednice u Srbiji proglašena je velikim uspjehom i na to je nasjeo i Zagreb te, posebno u posljednje vrijeme, izdašno pomaže ovu malu skupinu bunjevačkih među sobom bliskih prijatelja i rođaka na čelu krovnih „hrvatskih“ institucija u Subotici.  

Mrvice hrvatskim kulturnim udrugama

Genezu ovakvog stanja napisao sam u nekoliko knjiga i u nekoliko stotina tekstova koje šaljem na preko sto email relevantnih adresa, u poslednje vrijeme kao „Pozdrav iz Novog Sada“, a najbolju sliku svega o čemu govorim daje upravo dodjela sredstava Hrvatskog nacionalnog vijeća hrvatskim udrugama u Srbiji koncem svake godine.

Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice se hvali enormnim sredstvima od poreskih obveznika Republike Hrvatske, a do ovdašnjih hrvatskih kulturnih udruga stižu mrvice sa tog stola i to samo do odabranih (sa izuzetkom onih favoriziranih bunjevačkih u Subotici i okolici) što pokazuje i ovogodišnja tablica o dodjeli tih sredstava objavljena u br. 1079 „Hrvatske riječi“ od 22. prosinca 2023. godine (str. 16. i 17.):

Kao prvo, uz sva sredstva koja dobija od Republike Srbije i stotine tisuća eura od Republike Hrvatske HNV hrvatskim udrugama u Srbiji za godinu dana rada dodjeljuje ukupno tri milijuna dinara ili oko 25.500 eura!!!

Usporedbe radi, “tjednik koji piše o životu Hrvata u Srbiji” (sic!), svakog petka košta našu zajednicu preko 10.000 eura, što znači da novac koji HNV dodjeljuje svim udrugama u Srbiji plaćeni djelatnici NIU “Hrvatska rijeć” progutaju za manje od tri tjedna!!!

Potsjetimo se ravnatelj NIU “Hrvatska riječ” je Ladislav Suknović, suprug Žigmanovljeve rođene sestre i “Hrvatska riječ” je hermetički zatvorena za sve osim za ono što odgovara uskom krugu na čelu ovdašnjih hrvatskih krovnih institucija, te također favorizira bunjevačke udruge iz Subotice i okolice i sve drugo što rade “bunjevački hrvati”!!!

Kao drugo, sve udruge su ove godine tražile od HNV-a ukupno sedamnaest milijuna dinara, a dodjeljeno im je tri miliona pod jednostavnim izgovorom “za vas nemamo više”!

To je na dnevniku RTV2 od 20. prosinca 2023. godine ne pocrvenevši izjavila supruga rođenog brata predsjednice HNV-a Jasne Vojnić, snajka Karolina!!!

Snajka: “Pa nemamo više para za vas!”

Možete li zamisliti poniženje kada vam milioner na zatraženih sedamnaest dinara da ne biste crkli tog dana, da samo tri dinara i kaže: “Nemam više, crkni”?!

Strvinari ih troše

Kao treće, kako su sredstva teritorijalno disperzirana je slika onih presitih strvinara kojima nikada dosta i o kojima sam već pisao, a ponavlja se svake godine i najbolje se prikazuje na karti (Srbije).

Dakle, od tri milijuna dinara, skoro dva su za udruge iz Subotice i okolice i pola milijuna za one iz Sombora i okolice, jer tu žive svi Bunjevci, i oni što nisu Hrvati i ”bunjevački hrvati”! Preostale mrvice sa Jasninig stola “pravično” su raspoređene po cijeloj Srbiji (u osam mjesta po 500-600 eura)!!!

Tako su novac dobile četiri udruge iz Podunavlja (Šokci), četiri udruge iz Srijema (“srijemski hrvati”) i četiri udruge iz ostatka Srbije (“ostali hrvati”) a sve drugo ide “bunjevačkim hrvatima”! 

Pogledajte samo nekoliko primjera dodjeljenih sredstava i tko su predsjednici tih udruga i sve će vam biti jasno (a sve je tako):

– “Urbani Šokci” 20.000 din (Marija Šeremešić),

– “Vladimir Nazor” iz Stanišića 20.000 din (Ivan Karan),

– “Bezdanska marina” 20.000 din (HAD” (Vesna Zelenika),

– “Bunjevačko kolo” 285.000 din, (Lazar Cvijin),

– “Matija Gubec” iz Tvankuta, sa slamarkama (“zaštita pletiva od slame- uramljivanje pletiva i sufinancirnje redovite djelatnosti i institucijalnih troškova potrebnih za funkcioniranje udruge”!) 265.000 din (Ladislav Suknović i Ljubica Vuković Dulić),  

– “Festival bunjevačkih pisama” 200.000 din (Marko Sente),

–  KUDH “Bodrog” 180.000 din (“sufinansiranje redovite djelatnosti I institucijalnih troškova potrebnih za funkcioniranje udruge, financiranje računovodstvenih usluga i troškova putovanja”!) (Željko Šeremešić) itd.

Zar svaka udruga ne treba novac za redovite djelatnosti, računovodstvene usluge, prezentaciju, putovanja i sl.?!

A “Vladimr Nazor” iz Sombora je dobio je ove godine 150.000 din “za čuvanje tradicije somborskih Hrvata” (?!) jer je upravo smjenjen nepodobni predsjednik Mata Matarić, koji nije znao sačuvati dobru tradicuju odnosa s Tomom i Jasnom!!!

Zagonetni ‘Drevni Bač’

HD “Drevni Bač”, neregistrirano društvo u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hvata iz Subotice kao kulturna udruga, pa se ne zna ni tko je predsjednik, ni koliko je članstvo, ni djelatnost, dobilo je 60.000 din za “Hvala za PDV” (?!?), isto koliko također neregistrirano UG “Hrvatski Majur” za tradicionalno prelo mladeži  te 40.000 din  HMKC “Voganj” za “O Hrvatima je riječ”!!!

330.000 din (!) dobile su fantomske subotičke “Cro” udruge s desetak članova koje niču kao pečurke poslije kiše (CroV, CroNjuz, CroInfo, CroArt, CroFemina, CroFond)!

Mogla bi se knjiga napisati oko ove rašomomijade i bjede od para, a najveći biser (spin, laž) je kada Lazar Cvijin kaže kako se kod dodjele novca gledalo da ih dobiju udruge koje nisu ostvarile dovoljno sredstava po drugim natječajima ili imaju problema u radu (“Hrvatska riječ” br. 1079 od 22. prosinca 2023. godine, članak  Godina značajnih postignuća, str.15), dok je njegovo “Bunjevačko kolo” uz ovih 285.000 dobilo dobilo ogromna sredstava sa mnogih strana!

Sve udruge (osim desetak privilegiranih) imaju velikih problema u radu, počev od toga da nemaju prostorije i osnovna sredstva za rad.

I tako dvadeset godina!!!

Nacionalno vijeće nam biraju potplaćeni poltroni zvani elektori (nedavno su kao “zaslužni Hrvati” tri dana boravili u Hrvatskoj)!

Na izborima smo izgubili sva mjesta na značajnim pozicijama vlasti, a i kada smo ih imali to je za ovdašnji hrvatski puk bilo potpuno beznačajno i služilo je samo za hvalospjeve pojedinaca!

Za opstanak u vlasti na zadnjim izborima se ne pita svoj narod nego se traži koalicija s Bošnjacima iz Sandžaka!

I još bezbroj takvih stvari u režiji jednog jedinog čovjeka, Tomislava Žigmanova!

Pa se čudimo da se na zadnjem popisu samo 39.107 duša u Srbiji izjasnilo da su Hrvati!

Samo jedan čovjek, vidjeli smo to kroz povijest, može upropastiti daleko veći narod od nas!   

Miroslav Cakić

Povezane objave

Trumanova jaja

hrvatski-fokus

Nemiri

HF

Prema svjetloj budućnosti

HF

Kratak prikaz povijesti Gradišćanskih Hrvatov u Austriji (1)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više