Hrvatski Fokus
Uvodnik

U Italiji nije zabranjen pozdrav Saluto romano

Lex AP posebno je opasan jer ga je Plenković odjenuo u tzv. borbu protiv femicida

 

  • Kako je u Italiji reguliran fašistički pozdrav Saluto romana? To je zanimalo londonski The Guardian pa je objavio članak Angele Guiffrida iz Rima u broju od 18. siječnja 2024. (https://www.theguardian.com/world/2024/jan/18/fascist-salute-not-a-unless-a-risk-to-public-order-italys-top-court-says) pod naslovom »Fašistički pozdrav nije zločin ako ne predstavlja opasnost za javni red i mir, kaže najviši talijanski sud« i podnaslovom »Presuda kasacijskog suda dopušta gestu na skupovima, ali ne i tamo gdje riskira ‘oživljavanje fašističke stranke’«. Evo što The Guardian piše: »Izvođenje fašističkog pozdrava zločin je samo ako ugrožava javni red ili riskira oživljavanje zabranjene fašističke stranke, naveo je najviši talijanski sud u presudi koju su pozdravili neofašisti… kasacijski sud naložio je drugo žalbeno suđenje osmorici neofašističkih militanata koji su pozdravili tijekom komemorativnog događaja u Milanu 2016. kojim je obilježena godišnjica ubojstva kolege militanta u gradu 1975. godine. Presuda znači da gesta, poznata i kao rimski pozdrav, nije zločin ako se izvodi na događajima sličnim nedavnom skupu u Rimu koji je izazvao negodovanje.
  • “Odlukom kasacijskog suda utvrđeno je da rimski pozdrav nije kazneno djelo osim ako postoji konkretna opasnost od obnove fašističke stranke, kako je predviđeno člankom 5 Scelbinog zakona, ili postoje konkretni ciljevi rasne diskriminacije i nasilja, kako je predviđeno Mancinovim zakonom”, izjavio je talijanskim medijima Domenico Di Tullio, odvjetnik dvojice optuženika. Zakon Scelba iz 1952. zabranio je ispriku za fašizam i reorganizaciju fašističke stranke Benita Mussolinija, dok je zakon Mancino iz 1993. zabranio rasističko nasilje i govor mržnje. Odluka suda uslijedila je nakon što se pojavila jeziva snimka na kojoj stotine muškaraca upućuju fašističke pozdrave tijekom događaja u Rimu početkom siječnja kojim je obilježeno 46 osoba na godišnjicu ubojstva trojice militanata iz mladeškog krila sada ugašenog Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), neofašističke stranke osnovane nakon Drugoga svjetskog rata koja se na kraju pretvorila u Talijansku braću, stranku koju vodi premijerka Giorgia Meloni. Godišnje okupljanje održava se izvan nekadašnjeg sjedišta MSI-ja na Via Acca Larentia, na istoku talijanske prijestolnice. Casapound, neofašistička stranka koja organizira skup, pozdravila je odluku suda kao “povijesnu pobjedu”. “Naravno, nastavit ćemo s rimskim pozdravom”, izjavio je tiskovnoj agenciji Ansa Luca Marsella, Casapoundov glasnogovornik. Događaj u Rimu osudile su oporbene stranke, koje su pozvale Melonijevu vladu da zabrani neofašističke skupine, kao i stranku Forza Italia, koja je partner u njezinoj koaliciji. Meloni predstavlja braću Italije kao konzervativnog prvaka domoljublja i tvrdi da u DNK Braće Italije nema “nostalgičnih fašista, rasista ili antisemita”«. Ovo je putokaz kako i u Hrvatskoj treba regulirati stari hrvatski pozdrav Za Dom spremni! Uvijek treba učiti od pametnijih. 

Bez Zdravka Mamića nema Dinama!

  • Točno prije deset godina netko od starih jugoudbaških kadrova izmanipulirao je četvoricu Dinamovih legendi – Darija Šimića, Igora Bišćana, Silvija Marića i Tomu Šokotu – da pokušaju na silu, protustatutarno, ali uz pomoć pokvarenih medija i politike u vrijeme kada je Zoran Milanović stolovao u Banskim dvorima – srušiti NK Dinamo i njegovu glavnu upravljačku snagu – Zdravka Mamića. Taj pokušaj je brzo propao, neki od aktera ovoga izigranog kvarteta shvatio je to, a bilo je i onih koji još i danas nisu shvatili posljedice te tada neuspjele urote. U međuvremenu Zdravka Mamića, najuspješnijeg menadžera u Hrvata novijeg doba, više nema u Maksimirskoj 12, otjerala ga je pokvarena politička elita koja se u posljednjih osam godina i nakon boljševičke smjene Tomislava Karamarka sa čela HDZ-a neslućeno razvila u ogromnu koruptivno-kriminalnu hobotnicu koja sve pred sobom melje. Cijeli ovaj uvod je zbog pohvale Tomi Šokoti, koji je, srećom, napokon progledao. U izjavi za SN TV SPORT u emisiji Sport Nedjeljom, koju vodi Ante Breko (https://sportske.jutarnji.hr/sn/nogomet/hnl/klubovi/dinamo/tomo-sokota-danas-se-u-klubu-ne-zna-tko-sto-radi-bilo-je-puno-bolje-dok-je-tamo-bio-mamic-15417732) ovaj nekada slavni središnji napadač Dinama, Benfike, Porta, Lokerena, Olimpije i hrvatske reprezentacije javno je priznao da je Dinamo u velikim problemima samo iz jednoga razloga, a to je izgon Zdravka Mamića iz kluba. »Danas se u klubu ne zna tko što radi, bilo je puno bolje dok je tamo bio Mamić. On je za taj klub napravio dosta. Dinamo je uvijek bio zlatna koka hrvatskog nogometa. On je kroz reprezentaciju digao igrače i klub na jedan nivo«. Voditelj Breko pokušao ga u dobro nam znanom primitivnom stilu zaustaviti i usmjeriti na drugu stranu, ali Tomo se nije dao i još je dodao možda i najbitnije – priznanje da su on i ostala trojica bivših igrača bili izmanipulirani kada su se pobunili protiv Z. Mamića: »Mi kad smo u to kretali, to je tada bila ludost. Da mi danas to netko kaže, rekao bih mu – ne hvala!« Možda bi bilo dobro da Tomo, ili Igor, Darijo i Silvio napokon priznaju tko ih je krivo savjetovao već davne 2014. godine.

Režimski suci

  • U isto vrijeme dok Tomo Šokota javno priznaje, kao prvi od četvorice bivših nogometaša Croatije i Dinama, da je svjesnim rušenjem i kaznenim progonom Zdravka Mamića svjesno urušen i NK Dinamo, u Osijeku se nastavlja kriminalni igrokaz na tamošnjem Visokom kaznenom sudu da se ipak i nekako pronađe tko će lažno posvjedočiti protiv Mamića kako bi se i Dinamo i hrvatska reprezentacija doslovno uništili. U Osijeku od „vladavine prava“ ili „pravice“ ni „p“ nema. Sve je to igrokaz iza kojeg stoji gore već spomenuta vladajuća politička koruptivno-kriminalna hobotnica. Svjedočio je bivši Dinamov nogometaš Niko Kranjčar i nije lagao protiv Z. Mamića poput nekih menadžera koji su podlegli pod pritiscima vladajuće klike. I u ovakvoj situaciji i osječki suci – iako pod velikim pritiskom –prihvatili su žalbe sedmorice optuženika, ukinuli prvostupanjsko rješenje te uputili predmet prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje, što znači da se cijela stvar vraća na početak. To što se Mamić ne može vratiti kući, njih nije briga. Slično je progonjen i zatvoren i Ivo Sanader. Bez materijalnih dokaza očito da će ga progoniti – do smrti!

Lex AP

  • U međuvremenu, u tijeku je štrajk sudaca. Nezadovoljni su plaćama. Andrej Plenković im poručuje da mogu štrajkati 10 godina! Poručuje im da se „urazume“, jer on „ne će pristati na ucjene“! U isto vrijeme dok se inati prema sucima u tijeku je puno opasnija stvar – nasilna provedba Lex AP-a. Radi se o donošenju totalitarističkoga zakona prema kojem bi se otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u medijima uvelo kao novo kazneno djelo, tj. uvođenje državne represije nad svima koji omoguće hrvatskoj javnosti da sazna činjenice o nezakonitom djelovanju pojedinaca iz vlasti. Taj najnoviji Plenkovićev manevar kroz izmjene Kaznenog zakona kojim se želi, kako je i sâm predsjednik države Zoran Milanović to rekao, »spriječiti javno razotkrivanje pogodovanja, kriminala i korupcije, dakle kaznenih djela koja su počinili pojedinci iz vlasti Andreja Plenkovića«. Milanović je još dodao: »Objava takvih podataka ne može ugroziti istragu, kao što predlagatelj tumači. Javna dostupnost podataka iz istrage može ugroziti samo pojedince iz vlasti. I baš to je razlog zbog kojega je Vlada RH predložila uvođenje novog kaznenog djela u Kazneni zakon«. Ovim zakonom Plenković ne će samo gubec zatvoriti novinarima, pod prijetnjom zatvorom, nego i pravosudnim dužnosnicima, okrivljenicima, odvjetnicima, svjedocima, vještacima… Osim najave progona novinara i ljudi u pravosuđu i sudstvu ovaj predloženi Lex AP posebno je opasan jer ga je Plenković odjenuo u tzv. borbu protiv femicida. Jer, takva mu je lažna priča prošla kod Istanbulske konvencije o tobožnjoj zaštiti žena, pa je lažnu „zaštitu žena“ od nasilnih muškaraca ubacio i u Lex AP što je uvod u diktaturu najgore vrste.

Biskup Ratko Perić o dokumentu Fiducia supplicans

  • Na vatikanski dokument Fiducia supplicans osvrnuo se i biskup u miru Ratko Perić i u zaključku napisao: »A Petrovim nasljednicima nije naime obećan Duh Sveti kako bi uz njegovu objavu naviještali novi nauk, nego da uz njegovu pomoć sveto čuvaju i vjerno iznose objavu, ili poklad vjere [depositum fidei], primljen od apostola«. Stoga vjerujemo da Rimski biskup, Vrhovni svećenik, drži pred očima misao koju Gospodin Isus na Posljednjoj večeri reče Petru – i u Petru njegovim nasljednicima – Petre, ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera. Pa kad k sebi dođeš, učvršćuj braću svoju! (Lk 22,32). U vjeri, istini i ljubavi. Mi vjerujemo da Sveti Otac voli Isusa više nego drugi, kao što Gospodin traži i očekuje od Petra (Iv 21,15-17), i od njegovih nasljednika. A pri tom uskrsli Isus svaki put Petru zapovijeda da napasa njegove janjce i ovce, tj. da bude pastir Isusova stada. Mi vjerujemo da Sveti Otac može obeskrijepiti i Izjavu od 18. prosinca 2023. i Priopćenje od 4. siječnja 2024., isprave za koje je u ova posljednja tri tjedna uvjerljivo pokazano – i pravno i liturgijski, i moralno i dogmatski – na svjetskoj crkvenoj razini da su prožete nejasnoćom, dvoznačnošću i protuslovljem koje nije nikada bilo učiteljska odlika Katoličke Crkve. Mi vjerujemo da će Sveti Otac po djelovanju Duha Svetoga pronaći načina da „sveto čuva i vjerno iznosi objavu, ili poklad vjere, primljen od apostola“, a odlučno obezvrijediti spomenute dokumente, jer „od početka ne bijaše tako“ (Mt 19,8) niti kroz svu povijest Katoličke Crkve do XXI. stoljeća, dokumente dvoznačne, prožete poigravanjem između naravne zakonite ženidbe i neregularnih „parova“ i protunaravne zajednice istospolnih osoba. Apostolova je riječ: „Bog se ne da izigravati“ (Gal 6,7)«.

Javier Milei uznemirio davoške masone i globaliste

  • U kongresnoj dvorani u sklopu 54. godišnjeg sastanka Svjetskog gospodarskog foruma u švicarskom Davosu govorio je novoizabrani argentinski predsjednik Javier Milei i oštro kritizirao feminizam na međunarodnoj sceni, opisujući pobačaj kao “tragediju”. Tijekom svog obraćanja Milei je branio slobodno tržište, izrazio skepsu na području klimatskih promjena, napao “radikalnu feminističku agendu” i kritizirao osnivanje ministarstva za žene, rod i raznolikost u Argentini, portfelj koji je uklonio po preuzimanju dužnosti. Argentinski predsjednik je svoj govor usmjerio na obranu kapitalizma i protiv socijalizma, čemu pripisuje nametanje diskursa na štetu individualnog prosperiteta. Milei je rekao kako smatra da su i feminizam i rasprava o okolišu pomogli socijalističkim ideologijama koje su “snažno zaživjele u društvu” i “uspjele kooptirati zdrav razum zapadnog svijeta”. “Sve do čega je doveo ovaj radikalni program feminizma jest veća državna intervencija kako bi se omeo gospodarski proces, davanje posla birokratima, koji nisu ništa pridonijeli društvu”, kazao je Milei i dodao: “Socijalisti tvrde da mi kao ljudska bića štetimo planetu, koji mora biti zaštićen pod svaku cijenu, čak zagovarajući mehanizme kontrole stanovništva ili tragediju pobačaja”. Ustvrdio je da liberalizam već osigurava rodnu ravnopravnost, te da će globalistička ideologija samo dovesti do veće regulacije i, u konačnici, siromaštva. Na kraju svog govora Milei je zagovarao poslovne ljude i poduzetnike, zahvalivši im što su “društveni dobročinitelji” i “junaci”. Također je savjetovao vodećim svjetskim političkim i ekonomskim osobama da se ne boje “državnih parazita”, i da nikomu ne daju da govore “da je vaša ambicija nemoralna”.

Milijarde eura u vjetar

  • Države EU-a uništile su cjepiva protiv COVID-a u vrijednosti od 4 milijarde eura. Odbačeno je više od 200 milijuna neželjenih injekcija protiv koronavirusa. I nitko ne će odgovarati. Na vrhu ljestvice je Estonija, koja je bacila više od jednog cjepiva po stanovniku, a odmah iza nje je Njemačka, koja je također bacila najveću količinu injekcija. Poljska i Mađarska prestale su primati cjepiva i Pfizer ih tuži zbog neplaćanja. U Rumunjskoj tužitelji žele ukinuti imunitet bivšem premijeru i dvojici bivših ministara zdravstva, tvrdeći da je prekomjerna kupnja cjepiva državi nanijela štetu veću od milijardu eura. Kakva je situacija kod nas, ne znamo. Plenković taji, a mediji su kupljeni upravo tim novcem tijekom Covid ludila. Za šutnju!

Jutarnji list brine o njemačkim oranicama, hrvatske ga ne brinu

  • Jeste li negdje pročitali u hrvatskim mainstream medijima da su predvodnici globalizacijskoga fašizma – George Soros, Bill Gates, Klaus Schwab ili Jeff Bezos – kupili i postali vlasnici svjetske farmaceutske industrije ili poljoprivrednoga zemljišta diljem svijeta? Niste. Niste jer oni to ne pišu. Ali pišu nešto drugo. Jutarnji list je iz pera novinara Tomislava Šoštarića skoknuo do Njemačke i „otkrio“ da su „pripadnici Reichsbürgera i sličnih skupina postali ozbiljna prijetnja“ (https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/kupuju-zemlju-diljem-njemacke-i-stvaraju-paralelni-svijet-njihov-cilj-je-uznemirujuc-15409331). Kakva prijetnja i tko su „pripadnici Reichsbürgera i sličnih skupina“? Prema Jutarnjem to su pripadnici „krajnje desničarske skupine“ čiji se pokret zove Reichsbürger, u prijevodu „Građani Reicha“, koji, navodno, „odbacuju njemačku državu nakon 1945. godine, ciljano pokušavaju uspostaviti paralelna društva i infiltrirati se u postojeće strukture, uključujući škole, klubove i javne urede“. Članak ima cilj upoznati čitatelje da ova skupina, kojoj Šoštarić dodaje još jedan epitet „desničarski ekstremisti“, vrši „preotimanje ruralnog zemljišta“. Dakle, Nijemci kupuju njemačko zemljište i to u Jutarnjem nije u redu, a kada u Slavoniji ili Mađarskoj neki nepoznati Nizozemci kupuju plodno panonsko tlo u Jutarnjem se ne oglašavaju. To ne vide!

Ponovno Trump – Biden

  • Nakon što je na predizborima u Iowi Donald Trump hametice pobijedio i izbacio iz utrke za republikanskoga kandidata na predsjedničkim izborima guvernera Floride Rona DeSantisa i poduzetnika Viveka Ramaswamyja, u New Hampshireu, teže i tješnje nego što je bilo očekivano, pobijedio je preostalu protivnicu bivšu američku veleposlanicu u UN-u Nikki Haley. U Iowi Trumpova prednost iznosila je 30 posto, dok u New Hampshireu iznosi 12 posto. Iako je Nikki Haley prije drugih predizbora govorila kako se i ako izgubi u New Hampshireu ne će povući, analitičari smatraju da je Trump već izabran za republikanskoga kandidata i da će se ponovno suprotstaviti Joeu Bidenu kojega su demokrati već odredili za svoga ponovnog kandidata. Dan prije predizbora u New Hampshireu, Trump je osigurao potporu političke zagovaračke skupine CatholicVote. Brian Burch, predsjednik skupine, najavio je da će skupina “početi raditi u nadolazećim primarnim državama, zajedno s najvišim zamahnim državama kako bi registrirala, educirala, motivirala svakog katoličkog glasača koji će podržati Trumpa – i pobijediti Joea Bidena”. “Imali smo četiri godine da ga promatramo”, dodao je Burch govoreći o Trumpu, “i on je od svojih izvršnih naredbi, najavio reforme propisa koji se odnose na pobačaj, vjersku slobodu, savjest, vjeru i obitelji – do plaća, radnih mjesta, imenovanja administracije i, naravno, sudaca i Vrhovnog suda”. Potpora skupine CatholicVote velika je potpora Trumpu ne samo ako se Haley ne povuče, nego i u konačnoj utrci protiv Bidena koji je kao katolik izdao sve postulate Katoličke Crkve.

Ni ‘o’ od obećanja

  • Marcel Holjevac je na svom facebook profilu podsjetio „zaboravne“ Zagrepčane na neke naglaske iz dijela predizbornog programa Možemo iz 2021. godine: “Unaprijedit ćemo civilnu zaštitu kako bi solidarni građani i inicijative mogle učinkovito doprinijeti u kriznim situacijama”. „Konstrukcijski i energetski obnovit ćemo i ojačati potresom narušeni grad – ulice, škole, domove. Konačno ćemo riješiti problem otpada, zatvoriti odlagalište Prudinec-Jakuševec i postaviti temelje kružne ekonomije”. “Proširit ćemo mrežu javnog prijevoza i integrirati javni prijevoz u Zagrebu i okolnim županijama” (https://www.facebook.com/marcel.kocan). Ni „o“ od obećanja.

Marijan Majstorović

Povezane objave

“Ne baš mudar potez” Dragana Kovačevića

HF

Eurostat priznao drastičan porast smrtnosti među cijepljenima u Europskoj uniji

hrvatski-fokus

Nije se ispričao! I ne mora, veli Plenković

HF

Ponovljene opasne i lažne poruke iz brezovičke šume

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više