Hrvatski Fokus
Uvodnik

Tučnjava u Saboru!

HRVATSKI PARADOKSI – Za zrakoplovima nariču oni koji su bili protiv njihove kupnje

 
 
• I to smo dočekali u Saboru – tučnjavu. Istina, do nje nije došlo, ali je bilo blizu. Nakon ponovljenih izjava Mostovca Nikole Grmoje da su ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i predsjednik Vlade Andrej Plenković veleizdajnici jer, navodno, rade za interese Srbije, Plenković se našao izazvanim i pojurio prema Grmoji koji je izdaleka ponavljao svoje objede. U međuvremenu je Grmoja pobjegao i nije došlo do tučnjave, a moglo je. Po nekima i trebalo. Ne bi to bilo ništa neobično u praksi svjetskoga parlamentarizma gdje su tučnjave postale sastavni dio parlamentarne "(ne)argumentirane" borbe. Iako sam protiv Plenkovića i načina na koji je nametnut HDZ-u, i načina kako nesuverenistički vodi i unutarnju i vanjsku hrvatsku politiku, u sukobu s Grmojom sam na njegovoj strani. Dapače, dopao mi se njegov trk za Grmojom, što je za mene potvrda da je ranjiv i da je čovjek. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/1738127_hdz_ls.jpg
• S izjavom Andreja Plenkovića na Aktualnom satu u Saboru 16. I. 2019. da je Hrvatska vlada u protekloj godini na sastancima Europskog vijeća i Vijeća EU-a »nastavila zastupati i braniti hrvatska stajališta i prioritete u svim ključnim aspektima europskih politika« ja se ne slažem, ali se ne slažem niti s Nikolom Grmojom da je to "veleizdaja". Isto tako nije mi milo što je šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić radila za Srbiju prije nego što je postala hrvatska ministrica vanjskih poslova, ali i to ne znači da je ona "veleizdajnica", kako ju mostovac Grmoja proziva. Kako bi netko bio veleizdajnik, nužno je otkriti druge studioznije radnje i podastrijeti dokaze za takav izdajnički čin. I, što također nije nevažno, ovakvi bezočni napadi bez pokrića idu u korist susjedne, ali nama uvijek neprijateljski nastrojene Srbije. I zato bi netko na neki način ipak već jednom morati učiti i poučiti Grmoju i njemu slične, da je ovakav njegov neargumentirani napad ustvari dosta blizak veleizdajništvu.
 
• Borbenih zrakoplova nema. Propala je njihova nabava. Oni koji su se dvije godine svim snagama borili i izrugivali da nam zrakoplovi ne trebaju, sada se, također svim sredstvima – i dopuštenim i ne dopuštenim, dozvoljenim i ne dozvoljenim – naslađuju i preko rušenja ministra obrane Damira Krstičevića nastoje srušiti Vladu Andreja Plenkovića. Činjenica je da nam zrakoplovi trebaju, ako zbog ničega drugoga, onda da tuguju svi oni brojni kojima je mrska hrvatska domovina u kojoj su se rodili, a mrze ju. Borbeni zrakoplovi nam trebaju i za obranu od ratobornih susjeda, Srbijanaca, Srba i Bošnjaka u BiH… Budući je Hrvatska članica NATO-u zrakoplovi nam trebaju i zbog toga da dokažemo saveznicima u vojnom savezu i susjedima da smo u stanju sami se (o)braniti od mogućih agresora.    
 
• Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru počast stradalima u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom. Tom prigodom vukovarski gradonačelnik je kazao kako su prije 27 godina u Vukovaru ljudi ginuli zbog Hrvatske, hrvatskoga stijega i himne da bi danas dočekali da skupina učenika koji se u Vukovaru školuju na srpskom jeziku ne ustane kada se izvodi hrvatska himna. "Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga, šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu?", zapitao je Penava. Nastavak je to onoga što je Penava izjavio dan ranije, u ponedjeljak, 14. I. 2019., uoči 21. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije Hrvatskoga Podunavlja, da postoji "kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj i da je Vukovar epicentar puzajuće agresije" kojem je predvodnik SDSS na čijem je čelu pak Milorad Pupovac, koalicijski partner Andreja Plenkovića. Pritom nas je sve Penava podsjetio da je od 2013. do danas predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik te stranke Pupovac izražavao potporu uhićenicima za ratni zločin u Trpinji kod Vukovara. "Što reći kad ta ista osoba 2016. po pravomoćnoj presudi posjeti osobno u zatvoru ratne zločince s ukupno 138 godina zatvorske kazne?", s pravom se upitao vukovarski gradonačelnik te dodao da to "ne može biti slučajnost". U nastavku je Penava rekao: "U Hrvatskoj postoje skupine koje ne žele respektabilnu Hrvatsku i, budući da su minorne, služe se lažima, širenjem pesimizma i defetizma, preuveličavanjem i zastrašivanjem. Ta politika ima svoj legalitet na području Republike Hrvatske, ali s obzirom na broj glasača koje ima, pitanje je ima li i legitimitet. Milorad Pupovac je u 12. izbornoj jedinici, od gotovo 139.000 birača dobio 16.166 glasova, a vrlo slično na lokalnoj razini u Vukovaru Srđan Milaković – od mogućih 8697 birača – dobio je samo 794 glasa. Dakako da samim tim izborom imaju legalitet, ali je vrlo upitno kakav im je legitimitet i s kojim pravom se bilo tko od njih poziva da predstavlja srpsku zajednicu. I zato je ključno prepoznati, prokazati i suprotstaviti se takvom ponašanju".
 
• Ovaj puta brzo se oglasio prozvani Milorad Pupovac i rekao da nema povjerenja u institucije, sud i Državno odvjetništvo. Priprijetio je da će neke od srpskih institucija podignuti kaznenu prijavu ako DORH ne podnese adekvatnu prijavu za kazneno djelo koje je – po njemu – počinio Ivan Penava. Klasična zamjena teza i tipično srpsko ustrajavanje na njihovoj ugroženosti. Jer kada Pupovac kaže da Penavu sankcionirati prema »dvije odredbe Kaznenog zakona« za »širenje mržnje i poticanje na nasilje«, i za »veličanje režima koji su odgovorni za masovne zločine, zločine genocida, holokausta i vrijeđanje sjećanja na žrtve tih režima, odnosno tog konkretnog ustaškog režima«, to znači da upravo njega, Pupovca, DORH treba kazneno goniti upravo zbog tih kvalifikacija. Svojim izjavama o "ugroženosti Srba" upravo on »širi mržnju i potiče na nasilje«, a kada posjećuje uhićenike za počinjeni ratni zločin nad Hrvatima u Trpinji kod Vukovara u agresiji Srbije, JNA i samih hrvatskih Srba protiv domovine Hrvatske, on, Milorad Pupovac, »veliča režim (Miloševićev, op. a.) koji je odgovoran za masovne zločine, zločine genocida, holokausta i vrijeđanje sjećanja na žrtve tih režima, odnosno tog konkretnog srbijanskog režima«. I, točka!
 
• Nakon što je Ivan Penava rekao o Pupovcu, SDSS-u i onima koji instrumentaliziraju srpsku djecu da mrze i ne poštuju sve što je hrvatsko, i nakon što su mu Andrej Plenković i njegovi trabanti (Lovro Kuščević, Dražen Bošnjaković i dr.) poručili da se bavi lokalnom, a ne hrvatskom politikom, Penava je pohitao u Zagreb i nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a i Vlade, između ostaloga, poručio kako među čelništvom SDSS-a postoje "određene osobe" koje ne uče djecu u školama o Domovinskom ratu, već ih uče o "svojoj povijesti", što znači da ne odustaje od svoje politike. I da ne pristaje na Plenkovićevo politiku koja nema utemeljenje u izbornim rezultatima, a niti u zdravome razumu. 
 
• Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na čijem je čelu SDP-ovac Ranko Ostojić, poznatiji po svastici na Poljudu, iza zatvorenih vrata raspravljao je o postupanju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) prema Mati Radeljiću, dugogodišnjem savjetniku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, kojem je djelatnik SOA-e Davor Franić u jednoj zagrebačkoj gostioni priprijetio ubojstvom na cesti ukoliko ne zašuti, jer da mu je tako naređeno, zaključio je da nije bilo zlouporabe od strane SOA-e! Bez obzira što nitko ne vjeruje u ovaj zaključak – jer je došlo do nastavka suradnje između HDZ-a i SDP-a na nacionalnoj razini – još je poraznije i za Sabor, i za SOA-u, što nije pozvan Radeljić na sjednicu Odbora. To je potvrda kraja i kraha demokracije.
 
• Politička analitičarka i publicistica, Višnja Starešina, s pravom se priupitala glede propale kupnje borbenih zrakoplova od Izraela koje je SAD stopirao: »Nije li pravi razlog američkog veta hrvatska sustavna opstrukcija američke energetske strategije u Europi?«, jer Angela Merkel ustrajava na ruskom plinu, čime je ruski plin = jednako rusko oružje u Europi.
 
• Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić natječe se za šeficu Vijeća Europe. U tom naumu podržava ju kolegica Vesna Pusić, koja izjavljuje: »Ima velike šanse!« To što je u puno afera uključena trenutačna šefica hrvatske diplomacije, možda je i razlog da pobjegne sa Zrinjevca i Hrvatske i uhljebi se u velikim zgradama Europske unije. Tu prije svega mislim na njezinu aktivnost u (pri)pomaganju susjednoj agresorskoj Srbiji na putu u EU, koju ona ustvari i ne želi. Ta činjenica – da je šefica hrvatske diplomacije radila za Beograd – u Hrvatskoj ne može nitko obraniti, pa ni njezin trenutačni šef Andrej Plenković. Da se razumijemo, imala je ona pravo raditi za koga je htjela, ali nakon obavljena posla za agresorsku Srbiju, onaj tko ju je postavio na mjesto ministrice vanjskih poslova, debelo je pogriješio. U ovu našu, hrvatsku, lošu priču, ne želim uključivati optužbu u Saboru netaktičnoga Mostova zastupnika Nikolu Grmoju, koja je, prije svega, najobičnija politička borba za vlast, ali ne mogu i ne reći da je ovaj puta Grmoja u pravu. Bez obzira koliko to pogodilo predsjednika Vlade.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/221459_profimedia0311974556-1_ls.jpg
Marija Pejčinović Burić
 
Ivica Dačić nije povjesničar. Bivši pomoćnik Slobodana Miloševića je produkt jugokomunističke politike koja je svoj svjetonazor gradila na bahatom velikosrpstvu. I zato već nekoliko godina, na svoju štetu, ponavlja nešto što njemu, Srbiji, SANU-u i drugim mračnim srbijanskim snagama, nanosi samo štetu. "Agresiju je izvršila NDH i došla do Zemuna, Novog Sada i Šapca, kao i Hrvatska u okviru Austrougarske u Prvom svjetskom ratu. Pritom, ni u jednim ni u drugom slučaju nisu platili ratnu odštetu", rekao je Dačić 8. I. 20189. (https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ivica-dacic-poludio-na-plenkovica-zamislite-kakva-je-to-bestidnost-i-to-kaze-na-proslavi-bozica/8254625/?utm_source=linkerjl&utm_medium=widget&utm_campaign=linkerjutarnji) i time potvrdio da je do 1946. istočni Srijem sa Zemunom i Adom Ciganlijom povijesno bio i uvijek ostao – hrvatski. Bez obzira na privremenu srbijansku okupaciju.
 
• Hrvatski jezik je sve ugroženiji od engleskoga jezika. Osim toga ugrožavaju ga sve više ne baš pismeni športski novinari. Za razliku što nas je nešto starije popularni i najveći Ivo Tomić učio hrvatstvu i hrvatskom jeziku, danas nas športski spikeri i reporteri s komercijalnih športskih televizija Šport klub i Arena šport bombardiranju neznanjem. Elementarnim. Gotovo nitko od njih – od Željka Vele i društva – ne zna kada su lopta ili igrač izvan terena. Ne razlikuju riječ »van«, »vani«, »izvan«, »izvana«. Nikako da shvate da je aut kada je lopta »izvan« terena, a da igrač – kada napušta teren – ide »van«. Tijekom prijenosa utakmice, rekli bismo, to se može i tolerirati, ali kada Marko Šivak u 15:25 sati na Hrvatskom radiju uoči utakmice rukometaša Hrvatske i Makedonije kaže da će o susretu »dvaju reprezentacija Hrvatske i Makedonije«…, tada je svaki komentar izlišan. Ovo je gore i od »van«, »vani«, »izvan« i »izvana«.
 
• Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Priština 10. I. 2019. otvorila diplomatsko predstavništvo u Portugalu, a prvi veleposlanik je Ilber Kryeziu, koji je akreditivna pisma predao predsjedniku Portugala Marcelu Rebelu de Sousi. Nova pobjeda Prishtine, novi poraz Beograda.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Konvencija u suprotnosti s naravnim poretkom

HF

Gaf u Rimu

HF

Zoki, otkuda brojka od 16 do 20 tisuća ubijenih Roma u Jasenovcu!?

HF

Tko je savjetovao Željku Markić?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više