Hrvatski Fokus
Povijest

AUSTRO-UGARSKA VOJSKA – Ispravljanje nepravdi

Vojne osobe hrvatske narodnosti

 

VOJNICIMA I ČINOVNICIMA HRVATIMA BIVŠE AUSTROUGARSKE VOJSKE – „Osvit“, Sarajevo, broj 10. – 3. svibnja 1942. 

Na prijedlog Doglavnika Vojskovođe i Slavka viteza Kvaternika Poglavnik je podpisao zakonsku odredbu o priznavanju prava na mirovinu častnicima i drugim vojnim i građanskim činovnicima i službenicima, koji su ispunili uvjete za sticanje prava na mirovinu prije 1. prosinca 1918.

Ovom odredbom priznaje se pravo na mirovinu svim častnicima i službenicima hrvatske narodnosti, koji su stekli pravo na mirovinu prije 1. XII. 1918., a mirovina im nije bila priznata zbog njihovog hrvatskog uvjerenja i rada, ili iz istih razloga nisu tražili primitak u vojnu službu bivše Jugoslavije, a imali su deset godina odslužene djelatne službe.

Mirovina se priznaje i osobama, koje su tražile primitak u vojsku bivše Jugoslavije, a nisu primljeni iz nacionalnih razloga ili su do konca 1923. dali ostavku na drž. službi premda su imali pravo na mirovinu. Pod istim uslovima imaju pravo na odpravninu dočasnici b. austrougarske vojske, ako su imali 10 godina službe 1918. ili napustili službu do konca 1923.

Mirovina priznata ovom zakonskom odredbom isplaćivat će se mjesečno počev od 1. V. 1941. u iznosu jednakom berivima, koje bi imali prema godinama službe i činu po propisima Zakona o ustrojstvu vojske i mornarice, odnosno Zakona o činovnicima od 31. III. 1931.

Osobama, kojima se prizna pravo na mirovinu po ovoj zakonskoj odredbi, isplatit će se i naknada za neisplaćivanu mirovinu do 30. IV. 1941. i to trogodišnji iznos mirovine koja bi im pripadala na dan 28. X. 1931. Pravo na ovu trogodišnju odpravninu imadu i osobe, koje bi imale deset godina službe, ako im se ratne ili zarobljeničke godine računaju dvostruko. Ovo pravo nemaju osobe, koje su služile kao srbski ili jugoslavenski dobrovoljci.

Vojne osobe hrvatske narodnosti, koje do 1. XII. 1918. nisu imale 10 odsluženih godina ili do konca 1923. nisu imale uvjeta za mirovinu, dobivaju kao odpravninu šestmjesečna beriva i doplatke, a osobe s ispod pet godina službe tromjesečna beriva i doplatke, koje bi imale prema tadanjem činu ili zvanju, a po propisima zakona o činovnicima od 1931. g.

Udovicama i neopskrbljenoj djeci osoba, koje bi imale pravo na mirovinu ili odpravninu po ovoj zakonskoj odredbi, priznaju se ista prava.

Tako su ispravljene sve one teške i namjerne nepravde nanesene Hrvatima, koji nisu htjeli da služe tuđinu i koji su morali da trpe zbog svojeg hrvatskog uvjerenja.

Tomislav Dragun

Povezane objave

Miloš Crnjanski putuje hrvatskim Jadranom

HF

Osnove hrvatske politike Tiasa Mortigjije

hrvatski-fokus

U spomen mojim dragim suborcima!

HF

Arda Armenska – prva jeruzalemska kraljica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više