Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Elite u Davosu zalažu se za kontrolu govora

Masonska borba protiv “dezinformacija” u službi je mega dezinformacija

 

Progresivni svjetski čelnici i čelnici velikih medijskih kuća stupili su na pozornicu Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) kako bi ponovno potvrdili svoju predanost “borbi” protiv dezinformacija. Ovaj globalistički napor široko je prepoznat kao korišten za uklanjanje konzervativnih mišljenja o temama kao što su pobačaj, seksualni identitet, nacionalni suverenitet i COVID-19.

Kao odgovor na rastući skepticizam javnosti prema globalističkoj agendi, WEF je ovogodišnje zasjedanje označio kao jedno od “ponovne izgradnje povjerenja”. Tijekom cijelog događaja, nekoliko govornika ponovilo je kako “dezinformacije” narušavaju povjerenje u međunarodne institucije, a svjetski čelnici imaju moralni imperativ boriti se protiv njih. Međutim, progresivci često koriste riječ “dezinformacije” za opisivanje antiglobalističkog i antiprogresivnog govora, a ne nužno lažnog govora.

Tirana Hassan, izvršna ravnateljica Human Rights Watcha, povezala je današnju “ozračje dezinformacija” s autoritarizmom. Hassan je kazao kako se “pojavljuju znakovi upozorenja [autoritarizma]… s konceptima kao što su zaštita obiteljskih vrijednosti ili zaštita naših tradicija” i da javnost treba obratiti posebnu pozornost na njih. “Često su sebični, manipulativni i gotovo uvijek štete ljudima i ograničavaju ljudska prava”.

Hassan je nastavio: “Drugi primjer je gdje su ženska prava napadnuta … Vlade govore ženama… Mogu li biti trudni ili ne… na Floridi, obrazovna cenzura gdje je učenicima zabranjeno učiti o seksualnom i rodnom identitetu.”

U Izvješću WEF-a o globalnom riziku za 2024. kao najveći kratkoročni rizici na svijetu navode se dezinformacije i dezinformacije. WEF je pokrenuo inicijativu pod nazivom “Dezinformacije i COVID-19 – strateška inteligencija” koja je promicala glavni narativ o odgovoru na COVID-19, ali su u međuvremenu uklonili web stranicu.

Meredith Kopit Levien, predsjednica i izvršna direktorica New York Timesa, rekla je da je “Google postigao stvaran napredak u načinu indeksiranja stvari”, što znači da je Google učinkovit u generiranju i promicanju “prave vrste” sadržaja na vrhu stranice Google rezultata pretraživanja, dok se “neželjene informacije” guraju prema dolje, uzimajući pravu eskapadu za pronalaženje. Mnogi korisnici su upoznati s tim, posebno u kontekstu COVID-19, kada je surfanje kroz desetke Google stranica bilo potrebno za dosezanje ne-mainstream sadržaja, samo da bi otkrili da je točan.
Misija nadzora govora također dobiva na težini u EU-u. U svom obraćanju, predsjednica Europske komisije Ursula von Leyen rekla je da “za globalnu poslovnu zajednicu glavna briga za sljedeće dvije godine nisu sukobi ili klima. To su dezinformacije i dezinformacije.” Von Leyen je također rekla da bi “vrijednosti koje njegujemo izvan mreže također trebale biti zaštićene na mreži”. Te vrijednosti uključuju pristup pobačaju i legalizaciju istospolnih brakova, koji su navedeni kao prioriteti EU-a u UN-u za ljudska prava Fora 2024. godine.

Vera Jourová, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, rekla je da se EU “usredotočuje na poboljšanje sustava kako bi ljudi dobili prave činjenice”. Pohvalila je značajke provjere činjenica na internetu i rekla da “[EU] ima svu veliku tehnologiju u okviru obveze … [gurati protiv] dezinformacija.”

Leyen i Jourová u svojim su se razgovorima pozvale i na Akt o digitalnim uslugama, zakonodavni prijedlog EU-a kojim se utvrđuju pravila za reguliranje internetskih platformi i usluga diljem EU-a. Zakon sadrži odjeljak o “ublažavanju rizika, kao što su manipulacija i dezinformacije”. Počevši od 17. veljače, očekuje se da će Zakon biti obvezujući za sve regulirane subjekte, a od država članica EU-a tražit će se da uspostave koordinatore za digitalne usluge.

Iulia-Elena Cazan, https://c-fam.org/friday_fax/davos-elites-push-for-speech-control/

Povezane objave

Oružane snage NATO-a

HF

Krim – gradi se ogromna radarska postaja

HF

Armenci integralni dio iranskog civilizacijskog kruga

HF

Zlato kao postotak ukupnih rezervi

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više