Hrvatski Fokus
Religija

Svećenici i učenjaci traže od crkvenih vođa da zatraže od Pape povlačenje Fiducia Supplicans

Nikada u povijesti Katoličke Crkve dokument Rimskog učiteljstva nije doživio tako snažno odbacivanje kao Fiducia Supplicans

 

Na blagdan Svijećnice, oko 90 svećenika, znanstvenika i autora objavljuje novu izjavu koja se pridružuje zboru onih katoličkih glasova koji se protive papinsko odobrenim Fiducia Supplicans, dokumentu koji dopušta blagoslove homoseksualnih parova i drugih parova u nepravilnim zajednicama. Potpisnici se obraćaju biskupima i kardinalima Katoličke crkve, tražeći od njih da zabrane takve blagoslove u svojim biskupijama i da zatraže od pape Franje da u potpunosti povuče dokument.

Autori ističu da je došlo do vrlo oštre reakcije na ovaj dokument koji je izdala Dikasterija za nauk vjere, a potpisao kardinal Victor Manuel Fernández, rekavši da ga je “relevantan dio svjetskog episkopata praktički odbacio, zbog očitog raskida sa Svetim pismom i tradicijom Crkve”. Čak su se i kardinali poput kardinala Roberta Sare i kardinala Gerharda Müllera izjasnili protiv ovog vatikanskog dokumenta.

Sinodalna žalba protivi se dokumentu kako slijedi:

Stoga je konkretan znak koji se daje s takvim blagoslovom, pred cijelim svijetom, da bi “nepravilni parovi”, kako izvanbračni tako i homoseksualni, prema Katoličkoj crkvi, sada bili prihvatljivi Bogu, upravo u vrsti zajednice koja ih posebno konfigurira kao parove. Niti ima smisla odvojiti “par” od “sindikata”, kao karticu. Fernández je to pokušao učiniti, budući da je par par zbog sindikata koji mu daje egzistenciju.

U svjetlu težine ovog novog vatikanskog dokumenta, potpisnici inzistiraju na tome da biskupi “definitivno” ne smiju “šutjeti, “budući da je skandal koji se već dogodio ozbiljan i javan, a ako se ne zaustavi, sigurno će se sve više pojačavati”.

Među potpisnicima su brojne ličnosti poznate čitateljima LifeSitea, kao što su otac Gerald Murray, otac Robert Sirico, otac Glen Tattersall, đakon Nick Donnelly, profesor Claudio Pierantoni, dr. Peter Kwasniewski, profesor John Lamont, profesor Roberto de Mattei, profesor Anna Silvas i dr. Gerard van den Aardweg. Među novinarima se mogu naći Philip Lawler, njegova supruga Leila i Eric Sammons, kao i vlastiti urednik LifeSitea, John-Henry Westen.

Ova sinovska žalba istovremeno se objavljuje na više jezika na web stranicama kao što su Infovatikana.com (španjolski), Katholisches.info (njemački), Sandro Magister (talijanski i francuski), Crisis Magazine, InfoCatólica, Edward Pentin i drugi.

Obavještavajte me putem e-pošte o ovoj peticiji i povezanim pitanjima.

Vaše eminencije, vaše ekselencije: Mi, dolje potpisani katolički svećenici, učenjaci i autori, pišemo vam povodom najnovijeg dokumenta koji je objavio Dikasterija za nauk vjere, Fiducia Supplicans, koji je izazvao toliko skandala u Crkvi tijekom ovog posljednjeg Božićnog vremena.

Kao što je nadaleko poznato, relevantan dio svjetskog episkopata praktički ga je odbacio, zbog očitog raskida sa Svetim pismom i tradicijom Crkve. Dvadeset biskupskih konferencija, deseci pojedinačnih prelata, pa čak i kardinali koji su ulagali s najvišim položajima, poput kardinala Müllera i kardinala Sarah, izrazili su nedvosmislenu osuđujuću presudu. Kao i Velika Britanija, SAD i Australska bratovština katoličkog svećenstva. Nikada u povijesti Katoličke crkve dokument Rimskog učiteljstva nije doživio tako snažno odbacivanje.

Doista, unatoč izričitoj potvrdi tradicionalnog nauka Crkve o braku, ispada da je pastoralna praksa koju dokument dopušta u izravnoj suprotnosti s njom. Toliko, da je dokument vrlo povoljno primljen od onih nekoliko episkopata i prelata koji već desetljećima otvoreno zagovaraju promjenu doktrine o seksualnom moralu. Očito je da je praktična poruka koju ova nova deklaracija prenosi mnogo više u skladu s programom i idejama onih koji žele promijeniti nauk, nego sa samom doktrinom za koju dokument tvrdi da ostaje netaknuta.

Dokument učinkovito pokušava uvesti odvojenost između nauka i liturgije s jedne strane i pastoralne prakse s druge strane. Ali to je nemoguće: zapravo, pastoralna skrb, kao i svako djelovanje, uvijek pretpostavlja teoriju i, stoga, ako pastoralna skrb obavlja nešto što ne odgovara nauku, ono što se zapravo predlaže je drugačiji nauk.

Blagoslov para (bilo “liturgijski” ili “pastoralni”) je, da tako kažemo, prirodni znak. Konkretna gesta govorinešto prirodno i stoga ima prirodan, neposredan komunikacijski učinak, koji se ne može umjetno promijeniti verbalnim upozorenjima dokumenta. Blagoslov kao takav, u univerzalnom jeziku čovječanstva, uvijek podrazumijeva odobravanje onoga što se blagoslivlja.

Stoga je konkretan znak koji se daje s takvim blagoslovom, pred cijelim svijetom, da bi “nepravilni parovi”, kako izvanbračni tako i homoseksualni, prema Katoličkoj crkvi, sada bili prihvatljivi Bogu, upravo u vrsti zajednice koja ih posebno konfigurira kao parove. Niti ima smisla odvojiti “par” od “sindikata”, kao karticu. Fernández je to pokušao učiniti, budući da je par par zbog sindikata koji mu daje egzistenciju.

Činjenica da su druge značajne i slučajne okolnosti poput vremena, lokacije ili ukrasa poput cvijeća i vjenčane odjeće isključene iz čina ne mijenja prirodu čina, jer ostaje središnja i bitna gesta. Nadalje, svi iz iskustva znamo koliko vrijede takva “ograničenja” i koliko traju.

Činjenica je da svećenik daje blagoslov dvjema osobama koje se predstavljaju kao par, u seksualnom smislu, a upravo par definiran njegovim objektivno grešnim odnosom. Stoga – bez obzira na namjere i tumačenja dokumenta ili objašnjenja koja svećenik može pokušati dati – ovo djelovanje bit će vidljiv i opipljiv znak drugačijeg nauka, koji je u suprotnosti s tradicionalnim naukom.

Sjetimo se da se tradicionalni nauk na tu temu mora smatrati nepogrešivim, jer je nedvosmisleno potvrđen Svetim pismom i tradicijom, univerzalnom i neprekinutom tradicijom, ubique et semper. I treba imati na umu da je to doktrina prirodnog zakona, koja ne dopušta nikakve promjene.

Vjernici u praksi neće biti ni svjesni suptilnih teorijskih opravdanja uvedenih Deklaracijom, a još manje onih koja su dodana u nedavnom pojašnjenju Deklaracije. Poruka koja je učinkovito pokrenuta i da će se Božji narod, i cijeli svijet, neizbježno registrirati i već registrirati je sljedeća: Katolička crkva konačno je evoluirala i sada prihvaća homoseksualne zajednice i, općenito, izvanbračne zajednice.

Ova situacija u potpunosti opravdava odlučno odbacivanje toliko biskupskih konferencija, toliko prelata, toliko znanstvenika i toliko običnih laika. U tom kontekstu, definitivno nije opravdano, posebno za kardinala ili biskupa, šutjeti, jer je skandal koji se već dogodio ozbiljan i javan, a ako se ne zaustavi, sigurno će se sve više pojačavati. Prijetnja ne postaje manja, već ozbiljnija, jer pogreška dolazi od Rimske Stolice, i predodređena je da sablazni sve vjernike, a prije svega malene, jednostavne vjernike koji se ne mogu orijentirati i braniti u ovoj zbrci: “Tko god uvrijedi jednog od ovih mališana koji vjeruju u mene, bilo bi bolje za njega da mu je magareći mlinski kamen obješen oko vrata i da se utopi u morskim dubinama” (Mt 18,6).

Pastiri i svi oni koji imaju određenu odgovornost u Crkvi konstituirani su kao stražari: “Ako stražar vidi da mač dolazi i ne puše u rog, tako da narod ne bude upozoren, a kad mač dođe ubije jednog od njih, on će propasti zbog njega, ali zamolit ću stražara da uzme u obzir njegovu krv” (Ez 33,6).

U svjetlu navedenog žarko vas molimo da:

(1) Slijedite hrabar primjer tolikih bratskih biskupa diljem svijeta: molim vas da odmah zabranite primjenu ovog dokumenta u vašoj biskupiji.

(2) Zamolite izravno Papu da hitno povuče ovaj nesretni dokument, koji je u suprotnosti i sa Svetim pismom i s općom i neprekinutom tradicijom Crkve i koji jasno stvara ozbiljan skandal.

U ovom teškom trenutku, jasna riječ istine bila bi najbolji primjer vaše vjerne i hrabre predanosti Božjem narodu koji vam je povjeren, znak vjernosti istinskom poslanju papinstva i ujedno i najbolja pomoć samom papi, rječita “bratska korekcija”, koja mu je hitno potrebna u ovom posljednjem i najkritičnijem razdoblju njegova pontifikata, a vjerojatno i njegova života. Ako djelujete promptno, još uvijek postoji nada da bi mogao spasiti svoj pontifikat i vlastitu osobu od mrlje koja bi ga inače mogla neizbrisivo opteretiti, ne samo u povijesti, već i u vječnosti.

Početni potpisnici 

Edmund P. Adamus, magisterij, tajnik istražnog povjerenstva za diskriminaciju kršćana, Ujedinjena Kraljevina 

Wolfgang R. Ahrens, doktorska filozofija, Čile 

Sergio González Arrieta, magistar klasike i povijesti, Čile 

Gil Bailie, osnivač i predsjednik Foruma kamena temeljca 

Dr. Heinz-Lothar i Raphaela Barth, Bonn, Njemačka 

Donna F. Bethell, JD, Sjedinjene Američke Države 

Judie Brown, predsjednica, Američka životna liga, Falmouth, Virginia 

Dr. Sergio R. Castaño, CONICET, Argentina 

Paweł Chmielewski, komentator za Polonia Christiana, Varšava, Poljska 

Michelle Cretella, dr. Med., Sjedinjene Američke Države 

Edgardo J. Cruz Ramos, predsjednik, Una Voce Portoriko 

Dr. Tomasz Dekert, znanstvenik vjeronauka, Rajbrot, Poljska 

Đakon Julian L. Delgado, dr. Med.  

Roberto de Mattei, povjesničar, predsjednik Zaklade Lepanto, Rim, Italija 

Đakon Nick Donnelly, MA, Engleska 

C. Joseph Doyle, izvršni direktor, Katolička akcijska liga Massachusettsa

Velečasni Angelo Luigi Fratus, misionar Montforta, Zambija  

Velečasni Stanisław Gibziński, Biskupija Portsmouth, Engleska 

Corrado Gnerre, profesor teologije i osnivač Il cammino dei tre sentieri 

Maria Guarini, autorica, urednica Chiesa e postconcilio 

Michael K. Hageböck, ravnatelj i novinar, Njemačka 

Michael Hichborn, predsjednik Instituta Lepanto, Virginia 

Maike Hickson, doktorica znanosti, Front Royal, VA 

Prof. Dr.rer.nat. Rudolf Hilfer, Stuttgart, Njemačka 

Velečasni Joseph Illo, župnik, zvijezda župe More, San Francisco, Kalifornija 

Marek Jurek, bivši maršal poljskog parlamenta, Wólka Kozodawska, Poljska 

Bogusław Kiernicki, predsjednik Zaklade Sveti Benedikt, Dębogóra, Poljska 

Kacper Kita, publicist, analitičar međunarodne politike, Poljska 

Velečasni Donald Kloster, ravnatelj Akademije Lumen Christi, Pipe Creek, TX 

Dr. Dr.Med. Adorján F. Kovács, Frankfurt na Majni, Njemačka 

Dr. Thaddeus Kozinski, Memoria College  

Gabriele Kuby, sociologinja i autorica, Prien am Chiemsee, Njemačka 

Peter A. Kwasniewski, dr. sc., Lincoln, Nebraska 

Dr. John R. T. Lamont, D.Phil. 

Philip F. Lawler, autor, urednik Katoličkih svjetskih vijesti 

Leila M. Lawler, autorica 

Velečasni Joseph Levine, pastor, Katolička crkva Svete Obitelji, Burns, Oregon 

Pedro L. Llera, direktor obrazovnih centara, Gobiendes, Španjolska 

Maria Madise, izvršna direktorica, Glas obitelji, Ujedinjeno Kraljevstvo 

Velečasni Patrick H. Magee FLHF, Rijeka Fall, MA 

Dr. Regis Martin, profesor teologije, Franjevačko sveučilište Steubenville 

Brian M. McCall, Orpha i Maurice Merrill katedra za pravo, Sveučilište u Oklahomi  

Đakon Eugene McGuirk, Front Royal, Virginia 

Dr. Justyna Melonowska, psihologinja i filozofkinja, Warszawa, Poljska 

Velečasni Cor Mennen, predavač emeritus kanonskog prava, sjemenište ‘s-Hertogenbosch 

Dr. Paweł Milcarek, urednik christianitasa, Brwinów, Poljska 

Sebastian Morello, viši urednik Europskog konzervativca 

Velečasni Alfredo Morselli, Italija 

Velečasni Gerald E. Murray, JCD, pastor, Crkva Svete obitelji, New York, NY 

Dina Nerozzi, dr. Med., Dječja psihijatrica i endokrinologinja, bivša profesorica na Sveučilištu u Rimu 

Doyen Nguyen, dr. Med., STD, moralni teolog, bioetičar, SAD / Portugal 

Velečasni Daniel R. Nolan, FSSP, Littleton, CO  

Đakon dr. Bart Overman, Den Bosch, Nizozemska  

Michael Pakaluk, profesor etike i socijalne filozofije, Washington, DC 

Gottfried Paschke, teolog, umirovljeni profesor matematike, Bad Homburg, Njemačka 

Paolo Pasqualucci, umirovljeni profesor Philososophyja, Pravni fakultet, Perugia, Italija 

Rod Pead, urednik, Kršćanski red, Ujedinjeno Kraljevstvo  

Dr. Claudio Pierantoni, doktorska povijest kršćanstva, doktorska filozofija, Čile  

Velečasni John A. Perricone, doktor znanosti, pomoćni profesor filozofije, Iona College u New Rochelleu, New York 

Prof. Thomas Pink, profesor emeritus filozofije, King’s College, London 

Velečasni Andrew Pinsent, magisterij, Dphil, PhB, STB, doktor znanosti, FRSA, Sveučilište u Oxfordu, Ujedinjeno Kraljevstvo 

Tomasz Rowiński, povjesničar ideja, urednik Christianitasa, Grodzisk Mazowiecki, Poljska 

Anna Rist, umirovljena profesorica klasike, Toronto, Kanada 

John Rist, umirovljeni profesor klasike i rane chrisitijske filozofije i teologije 

Luis Román, teolog i katolički komentator, Florida 

Jesse Romero, katolički apologet, evanđelist, autor, Queen Creek, Arizona. 

Eric Sammons, urednik, Krizni časopis 

Dr. César Félix Sánchez Martínez, profesor filozofije, Universidad Nacional de San Agustín, Perú 

Dr. Tommaso Scandroglio, autor, Italija 

Wolfram Schrems, Mag. theol., Mag. Phil., katehist, aktivist za život, Beč, Austrija 

Dr. Anna Silvas, specijalistica grčkih očeva, umirovljena pomoćnica, UNE, Australija 

Velečasni Robert Sirico, predsjednik, Institut St. John Henry Newman, Grand Rapids, Michigan 

Dr. Michael Sirilla, profesor teologije, Franjevačko sveučilište u Steubenvilleu, Ohio 

John Smeaton, suosnivač Voice of the Family, Ujedinjeno Kraljevstvo 

Velečasni Tam X. Tran, S.T.L., pastor Katoličke crkve Gospe od Vijetnama, Silver Spring, Maryland 

Velečasni Glen Tattersall, župnik župe St. John Newman, Melbourne, Australija 

Inge M. Thürkauf, glumica, novinarka, pro-obiteljska javna govornica, Njemačka 

José Antonio Ureta, autor, Pariz, Francuska 

Aldo Maria Valli, pisac, Rim, Italija 

Dr. Gerard van den Aardweg, autor, psiholog i psihoterapeut, Nizozemska 

Christine de Marcellus Vollmer, predsjednica PROVIVE-a, ALAFA, bivša članica PAL-a, Venezuela. 

Mathias von Gersdorff, autor i aktivist za život, Frankfurt, Njemačka 

Prof. dr. Berthold Wald, umirovljeni profesor filozofije, Münster, Njemačka 

Dr. Thomas Ward, predsjednik, Akademija ljudskog života i obitelji Ivana Pavla II. 

Leonard P. Wessell, dr. Phil., doktor znanosti, profesor emeritus, Njemačke studije, Sveučilište Colorado 

John-Henry Westen, suosnivač i glavni urednik, LifeSiteNews 

Elizabeth D. Wickham, izvršna direktorica, Lifetree.org, Raleigh, Sjeverna Karolina 

Dr. Timothy Williams, profesor francuskog, Franjevačko sveučilište u Steubenvilleu, Ohio 

Chilton Williamson, pisac, bivši urednik u National Review and Chronicles, Laramie, Wyoming 

Dr. Hubert Windisch, svećenik, umirovljeni profesor pastoralne teologije, Burglengenfeld, Njemačka 

Đakon Timothy Woods, Huntington, Indiana 

Elizabeth F. Yore, Esq., Osnivačica tvrtke Yore Children, Chicago, Illinois…

Maike Hickson, https://www.lifesitenews.com/news/breaking-priests-scholars-ask-church-leaders-to-request-the-pope-withdraw-fiducia-supplicans/?utm_source=popular

Povezane objave

“Feministička vanjska politika” suočava se s afričkim kritikama

hrvatski-fokus

Mysterium Iniquitatis

HF

Vatikan financirao film o pederima

HF

Isusovci primili 1,7 milijuna dolara od Georgea Sorosa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više