Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Učenici češkog jezika na grobu učitelja i pedagoga Vjenceslava Zaboja Mařika

Uz Ivana Filipovića i Stjepana Basaričeka, Mařik je bio autor mnogih udžbenika za osnovne škole

 

Uoči godišnjice smrti učitelja i pedagoga Vjenceslava Zaboja Mařika, učenici lipovljanske škole koji pohađaju nastavu češkog jezika, posjetili su njegov nedavno obnovljeni grob u Krivaju.

Vjenceslav Zaboj Mařik rodio se 12. 9. 1831. u Češkoj a umro je 26. 9. 1895. u Krivaju. Bio je učitelj i promicatelj svega što je vezano uz napredak škole i obrazovanja. Uz Ivana Filipovića i Stjepana Basaričeka, Mařik je bio autor mnogih udžbenika za osnovne škole. Godine 1871. osnovana je jedna od najznačajnijih stručnih udruga učitelja i pedagoga koja djeluje i danas, a to je HPKZ (hrvatsko pedagoško književni Zbor) s ciljem unaprjeđenja pedagoške struke, te stručnog usavršavanja učitelja. Jedan od osnivača Zbora bio je upravo Vjenceslav Mařik. Bio je prvi urednik dječjeg časopisa SMILJE čiji  je prvi broj izašao 1. 5. 1873. a kontinuirano je izlazio sve do 1945. godine.

Na tradiciji SMILJA i BOSILJA nastaje časopis SMIB. Časopis NAPREDAK bio je namijenjen isključivo učiteljima. Osnivači i izdavači bili su Stjepan Novotny, Ferdo Mlinarić, Ferdo Vuksanović, te Vjenceslav Mařik.

Sa ČJ prevodio je djela Jana Amosa Komenskog, a 1892.godine u Pragu izdaje djelo CHORVATSKO – ČESKÉ ROZMLUVÝ. Zanimljivo je to što nitko od Krivajaca ne zna zbog čega je Mařik pokopan upravo na njihovom groblju. Njegova djelovanja protežu se prvenstveno na Zagreb i Požegu pa se pretpostavlja da je u Krivaj dospio pod stare dane kao privatni učitelj u nekoj od imućnijih obitelji. Grob pokojnog Mařika bio je zapušten i jedva primjetan, križ je bio slomljen a 26. 5. 2011. uz potporu gospodina Zlatka Knižeka te Nikole Zemana postavljena je nova ploča, grob je obnovljen a mi smo odlaskom na grob obilježili godišnjicu smrti.

* * * 

Na hřbitově v Krivaji je hrob Vjenceslava Zaboje Mařika (12. 9. 1831. – 26. 9. 1895.), který byl učitelem. On je jeden ze zakladatelů HPKZ-a (Hrvatsko pedagoško književni zbor) který trva ještě dneska. Prvním editorem časopisu pro děti SMILJE (na tradíci tento časopisu vytvořil se SMIB. Jeden ze zakladatelů časopisu NAPREDAK (časopis pro učitelé).

S Českehó jazyku překládal učebnice J. A. Komenského. V roce 1892 v Praze publikuje páce CHORVATSKO – ČESKÉ ROZMLUVÝ. Jeho hrob byl zapuštěný, křiž byl zlomený, a nikdy nikdo ne věděl kvůli čemu je V.Mařik pohřben na hřbitově ve Krivaji. 26. 5. 2011. hrob je obnovený co můžeme poděkovat Z. Knižekovi a N. Zemanovi. Na výročí smrtí, jsme navštívili hrob. (učiteljica Danijela)

Ivona Šakić, http://os-jkozarca-lipovljani.skole.hr

Priredio: Tomislav Dragun

Povezane objave

Nikola Primorac – slavni pomorac

hrvatski-fokus

Voz bez voznog reda (2)

hrvatski-fokus

Dosta je smokvinih listova

HF

Stoljeće Hrvata u Brazilu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više