Hrvatski Fokus
Gledišta

Narodni poslanik Cincara Alkibijada Nuše

Na inicijativu umjetničkog ravnatelja INK Pula Luke Mihovilovića

 

U Subotici je 6. veljače 2024. godine premijerno izvedena komedija Branislava Nušića “Narodni poslanik” o čemu je pisalo, između ostalog, i na portalu RTV-a (citat u cijelosti):

Na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta Subotica sinoć je premijerno izvedena komedija Branislava Nušića „Narodni poslanik”. Premijeru ovog čuvenog dela, koje je na scenu postavila Snežana Trišić, već je videla publika u Puli, pošto je predstava rezultat saradnje Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta u Puli i subotičkog Narodnog pozorišta.

“Povodom 160 godina od Nušićevog rođenja koje ove godine obeležavamo, dogovorili smo se da će to biti Nušić, a inicijativa je došla od tadašnjeg umetničkog ravnatelja INK Pula Luke Mihovilovića, koji je nekoliko godina bio član našeg ansambla. Kako se sve to povezalo i kako smo se udružili u toj zajedničkoj ideji da napravimo jednu saradnju između Istre i Vojvodine i na nivou pozorišta, ispalo je zaista iznad očekivanja”, ističe Jelena Mihajlović, umetnička direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica.

Kako ističu u Narodnom pozorištu Subotica, ovo je prvi put posle dužeg vremena da taj teatar sarađuje sa pozorištem iz Republike Hrvatske, a da to nije učešće na festivalu ili razmena gostovanja, već jedna zajednička predstava. Cilj je da u narednom periodu ova predstava stigne do što većeg broja gledalaca.

„Pa mi se trudimo sada da je plasiramo na festivale, trudićemo se takođe da ona igra u region, da ta saradnja ova dva pozorišta bude nekako vidljiva ne samo u Subotici i Puli, nego da obiđemo i sva druga pozorišta koja budu mogla tehnički da je ugoste”, dodaje Jelena Mihajlović.

U predstavi „Narodni poslanik” igraju Milan Vejnović, Minja Peković, Ljubiša Ristović, Srđan Sekulić, Vladimir Grbić, Igor Greksa, kao i gosti iz Hrvatske, Vini Jurčić, Irena Tereza Prpić i već pomenuti Luka Mihovilović. (kraj citata)

O ovom je reportežu, također 6. veljače 2024. godine, donio Dnevnik na hrvatskom jeziku RTV2, ali je to jedino izdanje Dnevnika koji se ne može pogledati na odloženo, što znači da je primjenjena cenzura nad jednim  hrvatskim medijem u Srbiji!

Što nije u redu “objašnjava” priopćenje Press službe DSHV-a (čitaj: Tomislav Žigmanov) na facebook portalu te stranke (citat u cjelosti):   

Pužuća marginalizacija Hrvata u Srbiji i institucija njihove kulturne autonomije, ili zadovoljstvo zbog još jednog projekta suradnje pojedinih institucija iz matične nam i domicilne države? Takvi se izbori ovdašnjem hrvatskom puku nameću gotovo svakodnevno!

 https://www.dshv.rs/…/nastavak-medjudrzavne-suradnje… (kraj citata)

I na ovo priopćenje je jedan komentar uklonjen, cenzuriran!

Kada se klikne na ponuđeni link otvara se tekst na zvaničnom portalu DSHV koji je također potpisan sa Press služba DSHV-a (citat u cijelosti):

Kulturni prostor Hrvata u Vojvodini navikao je na previde u suradnji između kulturnih institucija iz Srbije i Hrvatske, napose u području tzv. visoke kulture, što za posljedicu ima širenje i učvršćivanje osjećaja nedostojnosti. Usto, međudržavna suradnja koja se ostvaruje bez uključenosti institucija i ustanova Hrvata u Vojvodini, dodatno otežava, a gdjekad i obesmišljava ionako mukotrpna nastojanja na planu unapređenja vlastitih kulturnih praksi.

Recimo, kada je riječ o inicijativi za ponovni osnutak Drame na hrvatskom jeziku pri subotičkom Narodnom kazalištu, treba reći da je elaborat sačinjen, prošao pozitivnu recenziju mjerodavnih kazališnih instanci, s istim su upoznati suosnivači – Pokrajinska Vlada i Grad Subotica te Narodno kazalište u drugoj polovici 2023. godine, a do sada nema nikakvog odgovora na isti. Tražimo da se to čim prije promjeni, te da makar ova inicijativa, potekla od za to utemeljenih institucija hrvatske zajednice, dobije primjeren odgovor.

S druge strane, ravnatelj Narodnog kazališta je, nasuprot šutnji na inicijativu Hrvata, proaktivno djelovao spram Bunjevaca nehrvata. U Baji je ponudio suradnju subotičkog Narodnog kazališta s tamošnjim amaterskim (sic!) kazalištem. Dakle, riječ je o veoma jasnom djelovanju i Grada i Kazališta, koje se sa stajališta interesa hrvatske zajednice može ocijeniti negativnim.

No, to nisu bili razlozi da profesionalno kazalište iz Hrvatske, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, ostvaruje u isto vrijeme suradnju s Narodnim kazalištem u Subotici u koprodukciji kazališne predstave. Naravno, DSHV nije protiv suradnje u području kulture između dviju država, no ovakvi zajednički projekti, sagledani u kontekstu prilika koje smo naveli, nanose štetu inicijativama koje ovdašnje hrvatske institucije poduzimaju. Njihov korijen se nalazi u činjenici velikog nepoznavanja (ne)prilika s kojima se Hrvati u Vojvodini suočavaju. Evo notorne: jedan od suonivača Narodnog kazališta, Grad Subotica, uveo je tzv. bunjevački jezik u službenu uporabu i tako, vjerujemo ne i trajno, naštetio ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima. Takav pogled trebao bi biti bitna sastavnica u hrvatskom vanjskopolitičkom prostoru u odnosu spram Srbije.

https://www.glasistre.hr/kultura/2024/02/05/-predstava-o-najopskurnijim-ljudskim-osobinama-u-koprodukcija-pulskog-ink-a-odlazi-put-subotice-912911

Press služba DSHV-a (kraj citata)

Ovaj ponuđeni link ne može se otvoriti, ali kada ga prenesete na Googl možete čitati opširan članak “Glasa Istre” iz Pule u samim superlativima o predmetnoj predstavi i suradnji Istre i Vojvodine na polju kulture.

Što je u suštini u pitanju treba svatko od nas da zaključi sam, ali je to svakako još jedan od bezbroj primjera u kojem u javnom prostoru Hrvata u Srbiji djeluje sistem “lud zbunjenog” na čelu s Tomislavom Žigmanovim!

Zašto se u Republici Hrvatskoj ne intervenira da ako je nešto loše po Hrvate ne dođe i do nas ovdje u Srbiji, pa da to ne tumačimo i mogućom sujetom našeg najvećeg (ali prezadovoljnog) luzera?!

Ili će možda uskoro svi ovdašnji Hvati morati pitati Tomislava Žigmanova i Jasnu Vojnić da li mogu ići u Hrvatsku!?

Miroslav Cakić 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Iznevjerili ste hrvatske branitelje

HF

Sto jedan Bošnjak, Bunjevac, Šokac i drugi Hrvat iz Vojvodine

hrvatski-fokus

Bračni par Rađenović

HF

Miroslav Škoro je oštećen kao i Boris Mikšić

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više