Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Hrvati u Bačkoj i bunjevačka prela

U Subotici je 2. veljače održano veliko prelo Bunjevaca na Marindan

 

Ovih dana čitamo (slušamo i gledamo) u svim medijima, i srbijanskim i bunjevačkim i hrvatskim, reportaže o održanim bunjevačkim prelima.

Obzirom da naša domicilna država Hrvatska izdvaja ogromna sredstva od svojih poreskih obveznika „za Hrvate u Srbiji“, a ona u ogromnoj većini odlaze „bunjevačkim hrvatima“ iz Subotice i okolice, koji uz štošta drugo (primjerice „debo četvrtak“, „dužijancu“) naturaju i bunjevačko prelo kao jedan od najvećih običajnih i kulturnih manifestacija svih Hrvata u Srbiji, pa nas Hrvate u Srijemu interesira u čemu je smisao toga.

A čitajući te silne reportaže i gledajući i slušajući priloge u vizuelnim medijima (ne samo o bunjevačkim prelima) još više smo zbunjeni, jer postaje jasno da forsiranjem (samo u hrvatskim medijima) da su „bunjevački hrvati“ najveći Hrvati u Srbiji, najviše gube upravo Hrvati u Srbiji.

I dosadašnja politika koju forsira „jedina relevantna hrvatska politička stranka u Srbiji“ na čelu s Tomislavom Žigmanovim je već obemislila i samo naše izjašnjavanje ovdje da smo Hrvati, posebno oko posljednjih izbora kada je Žigmanov koalirao s Bošnjacima iz Sandžaka, a odbio suradnju s bilo kime u Vojvodini (gdje, uz Beograd, živi najviše Hrvata), čak i s drugom hrvatskom strankom, te doživio pravi debakl!

Reportaže o bunjevačkim prelima tu obešmišljenost čine potpunom, a i iz svega drugog postaje jasno da se ogroman broj Hrvata u Srbiji više i ne želi izjašnjavati kao Hrvati. Pokazatelji, od popisa do posljednjih izbora, to jasno govore.

Uzaludno je trošenje ogromnog novca i iz Srbije i iz Hrvatske na šuplje hvalospjeve Tomislava Žigmanova i ljudi koje je on postavio u svim krovnim „hrvatskim“ institucijama u Subotici (u ogromnoj većini „bunjevačke hrvate“), izjavljujući koješta (ustvari lažući i obmanjujući Hrvate) i slikajući se na sve strane s nekoliko njegovih ljudi, ili samo s jednim, a često i nijednim!

Karakteristične su fotografije sa nedavnog „Karnevala“ u Petrovaradinu i  „Mačkara“ u Golubincima.

Obraćanje puku iz blindirane rodne kuće bana Jelačića i konjima na šoru u Golubincima.

No, da se vratimo na bunjevačka prela. Najspektakularnije prikaze ovogodišnjeg bunjevačkog prela, sa preko sto fotografija, donose (sa  izvorišta) portali „Suboticainfo“ u reportaži Nikole Tumbasa

(https://www.subotica.info/2024/02/03/dan-velikog-prela) i „Subotica.com“

https://www.subotica.com/vesti/bunjevci-obelezili-dan-velikog-prela-id48574 .html, zatim emisija „Spektar“ RTV2 na bunjevačkom jeziku od 12. veljače i mnogi srbijanski mediji.

         U pitanju je Veliko prelo Bunjevaca u Subotici 2. veljače, na Marindan, Bunjevaca kao posebnog naroda u Srbiji, kojem je taj dan i nacionalni praznik. Poznato je da ovi Bunjevci neće ni da čuju da s Hrvatima imaju bilo kakve veze.

Na tom prelu su govorili: gradonačelnik Subotice, savjetnica ministra kulture u srbijanskoj vladi, sekretar ministra za ljudska i manjinska prava u srbijanskoj vladi i mnogi drugi visoki gosti.

Predsjednik udruge „Ivan Antunović“ iz Subotice, koja se strogo deklarira kao hrvatska udruga, nazočio je i govorio na prelu Bunjevaca u Somboru! Uočeno je da i Dragan Muharem blagosilja Bunjevačke manifestacije a izrazito je forsiran u Žigmanovljevim krugovika kao „hrvatski“ svećenik i ne samo to. Vjerojatno i mnogi drugi svećenici Bunjevci se isto ponašaju, što je ovdašnjim Hrvatima još jedan zbunjujući čin.

Činjenica je da se bunjevačko prelo već 145 godina održava na Marindan i posebno je zbunjujuće da su „bunjevački hrvati“ (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju u državi u kojoj živimo), koji kažu da su i Bunjevci i Hrvati u isto vrijeme, svoje prelo, koje je preslikano u svim detaljima prelo Bunjevaca, održali 27. siječnja, sedam dana prije Marindana, samo da bi tvrdili kako Bunjevci kopiraju njih, a ne oni Bunjevce! Proziran apsurd!

A ovo „nadgornjavanje“ jednih i drugih preko leđa ovdašnjih Hrvata šteti najviše ovdašnjim Hrvatima, ali i svim drugim Hrvatima u cijelom svijetu (Bunjevci su aktivni i u mnogim drugim državama).

Pri tom u velikoj većini samo „hrvatski“ mediji u Srbiji govore i pišu o prelu „bunjevačkih hrvata“, a, primjerice, čak i subotički listovi i portali vrlo slabo, pri čemu je tendencija da se velike „hrvatske“ manifestacije predstave kao neko opće dobro ili kao turistička atrakcije svih građana („dužijanca“ u Subotici, „karneval“ u Novom Sadu, „mačkare“ u Staroj Pazovi)!

Kada su u pitanju prela dužnosnici iz Republike Srbije ne prisustvuju prelima „bunjevačkih hrvata“ jer Beograd dobro zna što radi dok Zagreb misli da se sve može kupiti novcem! Međutim, tako se među Hrvatima i „bunjevačkim hrvatima“ „aktiviraju“ samo pokvareni i pohlepni ljudi. O korupciji da ne govorim. Tomislav Žigmanov je inkarnacija svega toga!

Od bunjevačkih prela samo nekoliko stotina Bunjevaca iz Subotice i okolice ima gala jednovečernju zabavu, Bunjevci veliki propagandni efekat, a od 39.107 preostalih Hrvata u Srbiji samo mali broj, opet Bunjevaca, materijalnu korist, dok se ostali osjećaju u najmanju ruku zbunjeno, a više prevareno.

Usput smo saznali i da Bunjevci (ne “bunjevački hrvati”) u Donjem Tavankutu “debo četvrtak” zovu “Fankijada”, koju proslavljaju na ulici deleći fanke!

“Fankijada” zvuči (i izgleda) nekako ljepše i suvremenije (i pri tom je originalna, ne kopira nikoga).

Miroslav Cakić

Povezane objave

HSK podnio kaznenu prijavu protiv Dane Budisavljević

HF

Izašao Hrvatski iseljenički zbornik 2018.

HF

Pamtim

HF

Obrazac zahtjeva za registraciju birača

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više