Hrvatski Fokus
Društvo

Povećani alkoholizam postao je ozbiljan problem za rusko društvo

Rusija se sučeljava s porastom kriminala i alkoholizma dok se rat bliži dvogodišnjem obilježavanju

 

  • Ruski rat protiv Ukrajine doveo je do porasta konzumacije alkohola u Rusiji, dosegnuvši 2,3 milijarde litara 2023. i odražavajući trendove iz sovjetskog doba.
  • Porast alkoholizma u korelaciji je s porastom nasilnog kriminala diljem Rusije, s više od 589.000 kaznenih djela u 2023., što je najviše od 2011. godine.
  • Rastući alkoholizam i kriminal, potaknuti stresom povezanim s ratom i povratkom pomilovanih kriminalaca iz Ukrajine, doprinose stagnirajućem, apatičnom društvu i predstavljaju rizik za stabilnost Rusije.

Ruska potpuna invazija na Ukrajinu brzo se bliži dvogodišnjoj obljetnici. Za Moskvu su se predviđanja o brzoj i slavnoj pobjedi pretvorila u stvarnost masovnog krvoprolića, međunarodne izolacije i značajnih ekonomskih gubitaka. Etničke napetosti koje se ponovno pojavljuju dobivaju na zamahu u etnički neruskim regijama, prijeteći raširenom destabilizacijom (vidi EDM, 23. siječnja). Kako se rat nastavlja, dvije međusobno povezane pojave – porast alkoholizma i nasilnog kriminala u ruskom društvu – mogle bi imati štetne posljedice za Kremlj.

Povećani alkoholizam postao je ozbiljan problem za rusko društvo. Rusi su 2023. kupili 2,3 milijarde litara tvrdog alkohola, premašivši prethodno utvrđeni rekord od 2,2 milijarde u 2022. godini (The Moscow Times, 23. siječnja). Alkoholizam u Rusiji povijesno se pripisuje negativnim unutarnjim društveno-ekonomskim promjenama i rastućoj društvenoj apatiji. Stručnjaci iz Centra za makroekonomsku analizu i kratkoročne prognoze primijetili su da trenutni trendovi u konzumaciji alkohola odražavaju trendove Sovjetskog Saveza “tijekom ‘izgubljenog desetljeća’ od sredine 1970-ih do sredine 1980-ih. To bi moglo dovesti do dugoročne degradacije ljudskog kapitala, najvjerojatnije počevši od najdepresivnijih regija” (Forbes.ru, 20. lipnja 2023.; Forecast.ru, pristupljeno 26. siječnja). Samo u 2022. godini Rosstat je zabilježio brzo rastući broj pacijenata koji pate od “alkoholizma” i “alkoholne psihoze”. To je preokrenulo trend 2010.-2021., kada je broj pacijenata sa sličnim bolestima bio upola manji od trenutnog broja (Kommersant.ru, 15. siječnja).

Rastuća stopa alkoholizma

Rastuća stopa alkoholizma u ruskom društvu nema dokazanu korelaciju s društvenim statusom ili razinom raspoloživog dohotka potrošača. Vadim Drobiz, direktor Centra za istraživanje saveznih i regionalnih tržišta alkoholnih pića, izjavio je da je u Rusiji alkohol jedna od posljednjih roba koju će potrošači ukloniti iz svog proračuna, čak i usred ponižavajućih ekonomskih uvjeta (Lenta.ru, 27. prosinca 2022.). Prema Meduzi, nakon proširene invazije Moskve na Ukrajinu, ruski državnici počeli su konzumirati znatno više alkohola. To je navodno počelo utjecati na ljude unutar “Putinova unutarnjeg kruga”, na njegovo nezadovoljstvo (Meduza.io, 15. siječnja). Najnovije statistike koje su objavili službeni ruski izvori izvještavaju da su regije koje su najviše pogođene konzumacijom alkohola 2023. bile Burjatija (jedan od primarnih izvora ljudstva za ruski rat), Autonomni okrug Chukotka, Kurganska oblast, Sahalinska oblast i Republika Altai (Dzen.ru, 19. prosinca 2023.).

Rast konzumacije alkohola dogodio se paralelno s porastom nasilnih zločina. Od 2021. do 2022. u Rusiji je zabilježen porast ubojstava i pokušaja ubojstava od 4 posto. Na primjer, u Nižnjem Novgorodu, veteranu “posebne vojne operacije”, dok je bio pijan, izbo je svoju ženu pred svoje dvoje male djece. U Chuvashiji, bivši zatvorenik, regrutiran od Wagner grupe, pretučen je na smrt dok je pio. Neki stručnjaci povukli su korelaciju između opadanja mentalnih stanja zbog sudjelovanja u ratu protiv Ukrajine, povećanja alkoholizma i porasta stope kriminala u posljednje dvije godine (Eurasianet, 19. srpnja 2023.). U 2023. godini u Rusiji je registrirano više od 589.000 kaznenih djela, od kojih su mnoga povezana s konzumacijom alkohola. To je najveći broj kaznenih djela registriranih od 2011. (Dw.com, 15. siječnja). Stručnjaci navode da su, prema službenim ruskim statistikama, regije s najviše zločina u 2023. bile Komi, Karelia i Republika Altai (RIA Novosti, 22. siječnja). 

Ruski dužnosnici pripisuju rast nasilnih djela “zločinima koje su počinile ukrajinske formacije na ruskom teritoriju” (Interfax, 27. travnja 2023.). Rat u Ukrajini odigrao je značajnu ulogu u porastu nasilja i kriminalizacije među ruskim društvom, iako na vrlo drugačiji način od onoga što Moskva prikazuje (vidi EDM, 21. prosinca 2023., 19. siječnja, 22). Ruski izvori identificiraju dva primarna aspekta rata koji su pridonijeli vrtoglavoj stopi kriminala. Prvo, polarizacija mišljenja “o ratu u Ukrajini” rezultirala je nasilnim tučnjavama praćenim povećanom konzumacijom alkohola (Sibreal.org, 16. siječnja). Drugo, mnogi opasni kriminalci, uključujući ubojice, ubojice i seksualne zlostavljače koje je ruski predsjednik Vladimir Putin pomilovao da sudjeluju u ratu, sada se vraćaju kući i čine nasilnije zločine (Novaya Gazeta Europe, 23. srpnja 2023.; Sibreal.org, 17. siječnja).

Kriminalizacija ruskog društva vjerojatno će se brzo povećati kako se sve više veterana vraća iz Ukrajine. Nesumnjivo, na taj je proces uvelike utjecao Jevgenij Prigožin, pokojni šef Wagner grupe koji je postavio trend regrutiranja osuđenika i kriminalaca za rat protiv Ukrajine. Njegova metoda “sređivanja sukoba” sa svojim protivnicima i percipiranim “izdajnicima” širi se ruskim društvom. Jedan od Prigožinovih i Wagnerovih simbola, zloglasni malj, koji je korišten za izvođenje pogubljenja pred kamerama, prikazuje rastuće nasilne osjećaje ruskog društva (Novaya Gazeta Europe, 12. studenog 2022.). 

Pojam rješavanja neslaganja nasilnim sredstvima nije novost u ruskom društvu Popularna ruska kriminalistička televizijska serija “Dječakova riječ: Krv na asfaltu” (Slovo patsana. Krov na asfalte), temeljen na romanu Dječakova riječ: Zločinački Tatarstan 1970.-2010-ih, duboko je utjecao na ruski mentalitet (Vedomosti.ru, 19. prosinca 2023.). Serija opisuje novonastali kriminalni svijet Kazanja tijekom zastojskog razdoblja Leonida Brežnjeva , veličajući kriminalne pojmove (poniatiya) lokalne “pravde”. Prema Olgi Romanovoj, ruskoj aktivistici za ljudska prava i osnivačici Rusije iza rešetaka, TV emisija potvrđuje da Rusija jest i uvijek je bila “zatvorski usmjerena zemlja” sa stanovništvom koje neprestano pokazuje naklonost prema vrijednostima i običajima povezanim sa zatvorom (Svoboda, 20. prosinca 2023.). Svetlana Stephenson, profesorica sociologije na Londonskom sveučilištu Metropolitan, specijalizirana za podrijetlo ruskog organiziranog kriminala, tvrdi da serija daje jasan odgovor na podrijetlo trenutne ruske političke arhitekture, koju je oblikovao kriminalni svijet “zlatne ere” sovjetskih vremena (Novaya Gazeta Europe, 30. prosinca 2023.).

Kombinacija rastućeg alkoholizma i kriminalizacije ruskog društva vjerojatno neće uništiti Putinov režim. Ova dva međusobno povezana trenda, međutim, pokazuju zaokret prema povećanoj stagnaciji i rastućoj društvenoj apatiji unutar ruskog društva. Ako se ti trendovi nastave razvijati paralelno s daljnjom destabilizacijom etnički neruskih regija, rastućim vojnim gubicima i raspadajućim gospodarstvom, Rusija bi mogla početi pucati i doživjeti djelomični raspad u bliskoj budućnosti.

Sergej Sukhankin, Obujam dnevnog pregleda Euroazije: 21 Broj: 13, 29. I. 2024., https://jamestown.org/program/russia-faces-spike-in-crime-and-alcoholism-as-war-nears-two-year-mark/

Povezane objave

Američke vlasti će davati tisuću dolara mjesečno građanima koji se izjasne kao transseksualci

hrvatski-fokus

Nisu Englezi slučajno vladali svijetom

HF

Migranti glavni silovatelji u Parizu

HF

Vile u Ljetnikovcu Bunić-Kaboga

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više