Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Nakon velikih tehnoloških otpuštanja, Silicijska dolina je možda izgubila monopol nad radnicima

Tehnološki radnici trguju izgledima za visokorastuću jednakost i zapošljavanje u kućanstvu

 

  • U dosadašnjem dijelu godine Google, Amazon i Discord nalaze se među tehnološkim tvrtkama koje najavljuju otpuštanja.
  • Tehnološke tvrtke, uključujući Google, Meta, Microsoft, Amazon, Salesforce, otpustile su 6 % do 13 % svoje radne snage 2023. godine, što je navelo više tehnoloških radnika da trguju izgledima za kapital s visokim rastom i zapošljavanje imena kućanstava za nešto stabilnije.
  • “Kao što je postojao let na sigurno za ulagače, postojao je isti i za kandidate”, rekao je Jeff Spector, predsjednik i suosnivač inženjerske tvrtke za zapošljavanje.

Nakon godine definirane masovnim otpuštanjima među divovima iz Silicijske doline, tehnološki radnici trguju izgledima za visokorastuću jednakost i zapošljavanje u kućanstvu za nešto stabilnije.

Prema podacima tehnološke platforme za intervjuiranje iz 2023. godine, netehnološke tvrtke za poduzeća uspješno zapošljavaju devet od svakih 10 kandidata kojima proširuju ponude, dok velike tehnološke tvrtke usmjerene na rast (poput onih u ekosustavu FAANG i oko njega) zapošljavaju samo dvije trećine onih kojima proširuju ponude.

Taj je jaz porastao posljednjih godina. U 2020. godini tehnologija hiperrasta osigurala je više kandidata, ali ekonomska volatilnost i prevalencija tehnoloških nastojanja u nizu industrija preokrenuli su skriptu.

“Kao što je postojao let na sigurno za ulagače, postojao je isti i za kandidate”, rekao je Jeff Spector, predsjednik i suosnivač Karata. “Kandidati trguju naopako zbog sigurnosti.”

Ovaj let na sigurno ima smisla s obzirom na dugotrajne visoke kamatne stope, dramatična povećanja Ovaj let na sigurno ima smisla s obzirom na dugotrajne visoke kamatne stope, dramatična povećanja koja su – na neki način – probila viziju tehnoloških čvorišta poput Silicijske doline i Seattlea kao mjesta gdje tehnološki talenti ne samo da mogu započeti, već i dugoročno rasti u svojoj karijeri bez skakanja po poslu. “Veo nepobjedivosti je probijen”, rekao je Spector.

Prema tehnološkom trackeru za otpuštanje Layoffs.FYI, 584 tehnološke tvrtke otpustile su ljude u prvom tromjesečju 2023. godine. Taj se broj smanjio tijekom godine, ali je bio mnogo veći nego 2022., a rana ostaje otvorena. Tehnološke tvrtke poput Googlea, MeteMicrosoftaAmazonaSalesforcea i drugih otpustile su 6 % do 13 % svoje tvrtke. U nekim slučajevima, poput onog X (ranije Twitter), polovica tvrtke izgubila je posao.

Google je ovog tjedna najavio još jedan krug otpuštanja koja pogađaju inženjerske i hardverske timove; Amazon je otpustio zaposlenike u svojim tvrtkama Twitch, Prime Video i MGM Studios; i tvrtka za društvene medije Discord smanjila je 17% svog osoblja.

U potrazi za novcem

To je više od brojeva koji hrane pojam razočaranja. Jedan zaposlenik FAANG-a napisao je pojam To je više od brojeva koji hrane pojam razočaranja. Jedan zaposlenik FAANG-a napisao je na: “Iskreno mi je više stalo do novca i promocije na višu razinu nego do posla koji trenutno radim. […] Osjećam da je promjena tvrtki bolji put do dobivanja onoga što želim, umjesto da ciljam na promociju koja se može ili ne mora dogoditi.”

Prema Prema za 2023. godinu, 60 % tehnoloških radnika općenito je zainteresirano za napuštanje svojih radnih mjesta u 2024. godini, što je porast u odnosu na 52 % godinu prije. To predstavlja veliku konkurentnu priliku za netehnološka poduzeća da privuku tehnološke talente.

Netehnološka poduzeća pozivaju na talente uz obećanje stabilnog zapošljavanja koje daje prednost gotovini nad kapitalom koji možda ne će zadržati svoju vrijednost u kratkoročnom razdoblju. Osim toga, oni nisu golubarnici u tehnološkim čvorištima, omogućujući radnicima da žive u pristupačnijim gradovima i smanje vrijeme putovanja na posao.

Izvješće CBRE-a za 2023. godinu kaže da Izvješće CBRE-a za 2023. godinu kaže tvrtke već osiguravaju oko 60 % tehnoloških talenata i da nisu dio velikog otpuštanja od 2022. godine (dok tehnološke tvrtke čine gotovo trećinu od 700,000 700,000 700,000 globalnih otpuštanja radne snage od strane američkih poslodavaca).

Prema Art Zeileu, izvršnom direktoru tržišta tehnoloških karijera Dice, tehnološki radnici su najtraženiji u zrakoplovnoj, konzultantskoj, zdravstvenoj, financijskim uslugama i obrazovnoj industriji. Zeile kaže da u ovakvim prostorima – netehnološkim poduzećima s glavnim tehnološkim granama – tehnološki radnici mogu pronaći bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života i veću stabilnost nego što tehnološki lideri mogu pružiti.

Unatoč stalnom odmaku od velike tehnologije, postoji nekoliko značajki koje tvrtke s visokim rastom obično pružaju, a koje netehnološka poduzeća povijesno zaostaju: fleksibilnost rada na daljinu i tehnološki atletizam (ili kultura omogućavanja kreativnog petljanja i inovacija). Unatoč prednosti stabilnosti u trenutačnoj gospodarskoj klimi, netehnološka poduzeća i dalje se moraju prilagoditi kako bi zadržala dugoročni interes s obzirom na to na što su vrhunski tehnološki talenti navikli.

Spector kaže da postoje prednosti sporednih zadataka usmjerenih na manje inovacija, odnosno da tehnološki radnici mogu vidjeti kako više projekata oživljava. “Postoji mnogo projekata na mjesečini, puno eksperimentalnih projekata”, rekao je Spector o velikim tehnološkim organizacijama. U korporativnoj Americi izvan velike tehnologije, rekao je: “Postoji više predanosti osiguravanju ispunjenja projekta.”

Rast radnih mjesta u tehnologiji geografski

U konačnici, Zeile kaže da su nedavna otpuštanja izazvala uznemirujuće poremećaje u dva desetljeća rasta velike tehnologije. Kao rezultat toga, “ideja stabilnosti mnogo je više dio današnjeg razgovora”, kazao je.  

U svom radu u tehnološkom prostoru za zapošljavanje, Spector je primijetio da se velika tehnologija kreće prema ispunjavanju više međunarodnih ugovora na mjestima poput Indije, s poduzećima koja se kreću prema domaćim talentima s punim radnim vremenom. To je, kaže, pomalo preokret uloga temeljen na onome što smo povijesno vidjeli u ova dva svijeta. “Svi se počinju seliti u tuđi prostor”, rekao je Spector, dodajući da će tržište tehnoloških talenata i dalje biti konkurentnije kako se geografske razlike u plaćama budu počele smanjivati.

Budući da je umjetna inteligencija sve važnija u radnim ulogama svih vrsta – posebno tehnologije – Zeile kaže da vidimo sve više kandidata koji se kreću u smjeru osiguravanja da imaju prave vještine za natjecanje na sadašnjim i budućim tržištima rada. 

Rachel Curry@writingsofrach, https://www.cnbc.com/2024/01/14/after-big-tech-layoffs-silicon-valley-loses-its-monopoly-on-workers.html

Povezane objave

Globalno tržište od 90 milijardi dolara

HF

Uloga banaka u mirovinskom sustavu

HF

Utjecaj slavnih

hrvatski-fokus

Kako pomoći razvoju Slavonije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više