Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus Pogled Damira Medvešeka

Riječ je o nizu crteža likova mladih žena, koje ostavljaju dubok i nesvakidašnji dojam svojom pojavom i suzdržanom gestom

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar, Damir Medvešek, autor impresivnog opusa, čest i uspješan izlagač na brojnim samostalnim izložbama, izniman opus ostvario je i kao glavni slikar u zagrebačkom HNK- u, kontinuirano i dalje predano i strastveno slika, u različitim tehnikama, koristeći vješto raznolike motive i figurativne i nefigurativne.

Vjerojatno najčešći, a i njegov najomiljeniji motiv jest žena, lik žene,  većinom privlačna izgleda i držanja, tajanstvena i nedokučiva, suptilna i samosvojna, neprocjenjive ljepote i danas se pojavljuje u njegovom atelijeru.

Riječ je o nizu crteža likova mladih žena, koje ostavljaju dubok i nesvakidašnji dojam svojom pojavom i suzdržanom gestom.

Ovoga puta slikar ističe pogled, smireni pogled žene, anđela, princeze iz istočnih kraljevstava, osvajačice i vladarice tuđih života, upućen u daljini, nepoznatom.

Očekuju li ove vladarice svijeta razriješenje vlastitih dilema, odluka koje riječi izgovoriti, koje pokrete prepoznatljive učiniti ili je riječ samo o površnom kratkotrajnom pogledu, koji će ubrzo skrenuti prema novim nadolazećim daljinama?

Teško je znati. Svaki je lik žene u ovim ciklusima enigma, nerazriješiva zagonetka jer svaka je žena svijet za sebe i osebujna neponovljiva priroda.

Ono što je stalno i nepromjenljivo, samo je misterija, zagonetka, oduvijek, i prije i sada i u buduće.

Sjajan crtački ciklus Damira Medvešeka, seriozan i snažan, vrlo uvjerljiv, zanimljiv i izazovan jer s ovim umjetnikom nikada nije dosadno, uvijek nas izneđuje svojim nadahnutim likovnim djelom.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Franz von Suppé je rođen u Splitu

HF

Tiha radost

HF

Smisao besmisla

HF

Čežnja za smijehom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više