Hrvatski Fokus
Društvo

Ekstremistica koja se zalaže za pobačaj pridružila se Međunarodnom sudu pravde

UN, Biden i Međunarodni sud pravde provode clevelandski ekstremizam pobačaja

 

Profesorica prava i apsolutistica pobačaja Sarah Cleveland dobila je veliku potporu Opće skupštine UN-a i Vijeća sigurnosti za devetogodišnji mandat na Međunarodnom sudu pravde. To unatoč velikom pro-life naporu da je se drži podalje. Predsjednik Biden prethodno je odabrao Cleveland za svog glavnog pravnog savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, što su spriječile pro-life skupine koje su upozorile republikanske senatore na clevelandski ekstremizam pobačaja dok je ona bila u UN-ovom Odboru za ljudska prava.

U tom su odboru 2018. godine Cleveland i njezini kolege napisali kontroverznu odluku poznatu kao Opći komentar 36 kojom je pobačaj stavljen kao međunarodno ljudsko pravo prema klauzuli “pravo na život” u ugovoru o Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima (ICCPR).

Treba napomenuti da Cleveland i njezini kolege nemaju ovlasti mijenjati tvrdo pravne ugovore. Svejedno su to učinili, unatoč tome što se u ICCPR-u ne spominje pobačaj.

Usvajanje općeg komentara 36 dalo je poticaj nadzornom tijelu ugovora da izvrši pritisak na sve zemlje koje su stranke ICCPR-a da dekriminaliziraju pobačaj.

Međunarodni sud pravde (MSP), čiji će Cleveland sada obnašati dužnost, glavni je pravosudni organ UN-a koji se nalazi u Haagu. Sud je osnovan 1945. godine i sastoji se od 15 članova. Sud je osmišljen za rješavanje pravnih sporova među državama članicama i davanje savjetodavnih mišljenja tijelima UN-a.

Pravni stručnjaci očekuju da će Cleveland iskoristiti svoj stav o Sudu za promicanje pobačaja i LGBTIQ+ prava na zemlje sa zakonima koji zabranjuju pobačaj i istospolne brakove.

Zemlje su predložile devet kandidata za pet otvorenih mjesta pred Međunarodnim sudom. Prema procedurama UN-a, istodobno glasovanje održano je i u Općoj skupštini i u Vijeću sigurnosti. Prvi glas u Općoj skupštini bio je konačan, jer je pet kandidata dobilo “apsolutnu većinu”, što je potrebnih 97 od 193. Cleveland je dobio drugi najveći broj glasova – 135, odmah iza kandidata iz Meksika. U Vijeću sigurnosti glasovanje je zahtijevalo pet glasačkih listića prije konačnog glasovanja. Pravo veta ne primjenjuje se na izbore. Glasovi u oba doma bili su tajni glasački listići.

Unatoč tome što je Sudu dobila potrebne glasove, trećina država članica UN-a nije podržala Cleveland. Prošlog mjeseca državama članicama proslijeđena je peticija kojom se osporava ona koju je potpisalo više od 350 pro-life organizacija iz više od 80 zemalja.

Peticija je upozorila da je Cleveland “globalist koji se zalaže za pobačaj i pravosudni aktivist” koji “vjeruje da su međunarodni ugovori živi instrumenti” i da “međunarodni stručnjaci mogu proizvesti nove obveze u pogledu ljudskih prava bez obzira na to što suverene nacije odluče”.

Pro-life organizacije vjeruju da bi međunarodne obveze koje su stvorili pravnici “nadjačale svaku odluku Vrhovnog suda SAD-a ili bilo kojeg nacionalnog suda bilo gdje u svijetu”.

Bijela kuća odgovorila je na kritike objavivši izjavu potpore predsjednika Bidena početkom studenog. “Snažno podupirem kandidaturu profesorice Sarah Cleveland za dužnost na Međunarodnom sudu pravde… Talentirani znanstvenik i praktičar međunarodnog prava, Cleveland se zalaže za načela koja su dugo bila u središtu Suda: neovisnost pravosuđa, strogost i čovječanstvo.”

Cleveland će se službeno pridružiti Sudu u veljači 2024. Među ostalim izabranim članovima su sutkinja Hilary Charlesworth (Australija) koja je ponovno izabrana na drugi mandat, Bogdan-Lucian Aurescu (Rumunjska), Juan Manuel Gómez Robledo Verduzco (Meksiko) i Dire Tladi (Južna Afrika).

Lisa Correnti, https://c-fam.org/friday_fax/pro-abortion-extremist-joins-the-international-court-of-justice/

Povezane objave

Mijenjam svijet kistom

HF

“Lijepe” hrvatske riječi

HF

U Panami sam upoznala dečka iz Hrvatske…

HF

Pravosuđe

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više