Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Plenković se ne mora bojati oporbe, ni lijeve ni desne

Postavljanje Peđe Grbina za čelnika oporbe mnoge će birače odbiti od njihove izborne liste

 

Nakon što su odbili zahtjev oporbe za raspuštanjem Sabora i skore izbore, vladajući su najavili raspuštanje Sabora 14. ožujka. Izgleda da se predsjedniku Vlade Plenkoviću, predsjedniku HDZ-a jako žuri na izbore. Predsjednik Vlade sigurno nešto zna, što mi drugi ne znamo. To očito ni nije dobro za njegovu stranku i njegovu vladu. Moglo bi možda s nadolazećim vremenom biti sve gore. Vjerojatno to ima veze s europskom tužiteljicom Laurom Cadruţa Kövesi, koja mu već odavno puše za vratom i uplela se u slučaj ministrice Obuljen Koržinek i njene sumnjive isplate Geodetskom fakultetu, za određena snimanja potrebna u obnovi zgrada stradalih u potresu, u Zagrebu. Plenković po svom ustaljenom običaju brani ministricu tvrdeći kako novac isplaćen Geodetskom fakultetu nije europski, nego nacionalni i da europska tužiteljica tu nema što istraživati, jer  ćemo to riješiti sami. Kaj god! Tko će to riješiti? Kako i kada? Eklatantni primjer su Gabrijela Žalac, Josipa ex Rimac, Tomislav Tolušić i drugi. Po našim tužiteljima za njih i njihove marifetluke, se nikad ne bi niti saznalo, a kamoli sudilo im se, pogotovo uz novoizabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, čija će dužnost biti štiti premijera, njegove ministre i HDZ. To će biti moguće, ako odvjetnik Turudić uspije, na neki način suspendirati ili ukinuti nadležnost europske tužiteljice. On to onako izdaleka već i najavljuje pitajući se uz put, je li nam taj EPPO uopće i trebao. Države koje to nemaju, po njemu, dobro funkcioniraju (?).

Izborna strka

Živi bili pa vidjeli. Od sada pa nadalje ćemo gledati nesmiljenu borbu i utrku za pobjedu na parlamentarnim izborima. Već je počelo. U prvom redu je obostrano pljuvanje i difamiranje. Doajen HDZ-a Vladimir Šeks u tomu nema premca. Prevršio je svaku mjeru. To se ne može slušati. Oporba nam nije baš nešto, ali nipošto nisu zaslužili ono što o njima govori Šeks.

Oporba se udružila u nekakvu “šarenu” koaliciju, s jednim jedinim ciljem da sruše HDZ s vlasti. Sumnjam da su oni to u stanju. Ankete javnoga mišljenja i numerički pokazatelji anketa ne idu im u prilog. Istaknuli su Peđu Grbina lidera SDP-a za budućeg premijera. To im baš nije bilo pametno. To će mnoge potencijalne glasače odvratiti, bolje rečeno otjerati, od njihove izborne liste. Po svemu sudeći HDZ će opet biti relativni izborni pobjednik. Ne će mu biti teško doći do potrebnih 76 ruku za formiranje nove vlade. Čemu onda žurba na izbore? Za mjesec dana ne će se zaboraviti znatno povećane plaće i mirovine, kao i dodaci na mirovine, isplaćene u travnju. Velik broj birača je tako kupljen.

Prava kupoprodaja tek slijedi, nakon izbora. Nije točno da HDZ ne će imati s kim postizborno koalirati. Pod pobjednički šator svi trče. Dovoljan je jedan mig predsjednika Plenkovića da se neki iz sadašnje opozicije, naročito desne sjure k njemu. Bitna je vlast i moć? Kakva ideologija? Kakvi bakrači? Kakva borba za veći standard građana? Kaj god! Znamo kako se to, zašto i za što radi, upravo onako kako se radi. Tako se to uvijek i radilo. Malo tko uđe u politiku iz čistog entuzijazma, To je čista pragma. Cilj je postići vlast i moć. Nije na odmet usput se materijalno obogatiti. Pogledajte redom sve političare i njihove potomke, koji ih često nasljeđuju u politici. Neka prezimena se ponavljaju i neizostavna su na izbornim listama. To su oni podobni i provjereni kadrovi, na svim razinama, posebice na lokalnoj razini. Glava obitelji na nekoj funkciji uhljebio je cijelu bližu i daljnju rodbinu, na izravan i neizravan način. Kakav sukob interesa? Toga, ako ga je ikad i bilo, više nema. Eklatantan primjer toga je, kako nikakvog sukoba interesa nije bilo kod vladinog glasnogovornika Marka Milića, kad se onomad silno trudio oko zapošljavanja svojih prijatelja.

Sukoba interesa vjerojatno nije bilo niti kod “Radosti” i “Lipote”. To su bile privatne poruke dvoje prisnih. Prijatelja. Sukoba interesa vjerojatno nije niti bilo kad se novoizabrani glavni državni odvjetnik družio s osobama iz krim miljea, pod optužnicama ili optuženih. Što je uopće sukob interesa? Pitajte aktualnog premijera. On sve zna, posebice o ingerencijama i interesima europskih tužitelja i njihove glavne šefice, one nemilosrdne Rumunjke Laure.

Ne će njemu nitko zapovijedati i naređivati, a kamoli oporba “s koca i konopca”. On je raspuštanje sabora sam odredio. Oporba, odnosno neki njeni lideri si umišljaju kako su oni onim skupom na Markovu trgu, isprovocirali raspuštanje sabora i skore izbore. Kaj god! Nije Plenki od jučer. Puno on utakmica u nogama i u glavi ima. Planirao je on ove izbore i to u detalje. Pronašao je najbolje vrijeme za njih. Poslije isplaćenih travanjskih plaća i mirovina. Prije izbora za Europski parlament, da se dobro zna postaviti, uz svoje pučane.

Sve je to u redu. Međutim, time ne otklanja pitanje zašto se ipak toliko žuri na te izbore? Oporbe se ne mora bojati, niti lijeve, niti desne. Desni su ionako njihovi. Oporbenjaci se nisu niti sastali, a već se raspadaju. Bez obzira na njihov primarni cilj, egomaniju iz svojih redova, sveprisutnu nadmenost, oholost, isključivost i nesposobnost svojih lidera, ne mogu sakriti i suzbiti. To se vidi iz aviona. To se jednostavno osjeća. Kad bi slučajno, nekim čudom bili relativni pobjednici pitanje je što nakon toga?  To si ne možete ni zamisliti. Nastao bi opći kaos i metež. Možda se varam ? Bilo bi dobro da je tako. Došlo bi do određenih promjena koje su potrebne i nužne, u svim područjima i dijelovima, na razini države.

Ankica Benček

Povezane objave

Smije im se Zoka

HF

Državu moramo graditi na čvrstoj stijeni

HF

Drugovi, tko je ovdje lud!?

HF

Tomčev i naš Crveni predsjednik

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više