Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Nedaleko od Hrvatske ispod rudnika pronađen masivni bazen: ‘Kao da smo gledali u drugu dimenziju’

Truche i njegovi kolege istraživali su najdublje razine rudnika kroma Bulqizë

 

Nova studija otkrila je ogroman rezervoar vodika koji možda leži duboko ispod kromovog rudnika u Albaniji. Rezervoar se nalazi unutar dijela Zemljine kore i plašta koji je nekada ležao na dnu oceana i bio odstranjen kada se tektonski ploča na kojoj se nalazio pod kliznula ispod druge ploče. Naborana ploča kore i plašta bila je gurnuta na kopno prije između 45 milijuna i 15 milijuna godina i formirala je 3.000 kilometara stjenoviti pojas, poznat kao ofiolit, koji se proteže od današnje Turske do Slovenije.

Ofiliti postoje diljem svijeta, a istraživanja su već dokumentirala curenje vodika iz bušotina i rudnika bušenih u ove formacije. U novoj studiji, znanstvenici su otkrili rezervoar zahvaljujući ogromnim oblacima vodikovog plina koji se šire iz bazena vode unutar rudnika Bulqizë, koji se nalazi 40 km sjeveroistočno od Tirane, Albanija.

Takvi rezervoari vodika mogli bi se iskoristiti za dobivanje ugljično-neutralnog goriva, ali nedostaje duboka infrastruktura potrebna za to, a plin je inherentno teško izvući. “Vidjeli smo mnogo hiperalkalnih izvora smještenih u ofiolitima diljem svijeta gdje mjehurići vodik izlaze”, rekao je vodeći autor studije Laurent Truche, profesor geokemije na Sveučilištu Grenoble Alpes u Francuskoj, u razgovoru za Live Science. Ali “ono što smo promatrali duboko u rudniku je druga dimenzija”, rekao je Truche, i “pretvara odvodni bazen unutar rudničke galerije u zadivljujući jacuzzi od gotovo čistog vodika.”

Jako zapaljiv plin

Truche i njegovi kolege istraživali su najdublje razine rudnika kroma Bulqizë i zabilježili ekstremne količine vodikovog plina koji curi iz stijena i mjehuriće kroz bazene vode. Njihova mjerenja sugeriraju da iz rudnika svake godine pobjegne najmanje 220 tona visokokvalitetnog vodika, što je jedan od najvećih prirodnih protoka vodika dokumentiranih do danas. Vodik je izuzetno zapaljiv plin. Visoke koncentracije izmjerene unutar rudnika Bulqizë vjerojatno su izazvale tri eksplozije od 2011. godine, u kojima su poginula četiri rudara, a mnogi su bili ozlijeđeni. “Naše istraživanje pomoći će razumjeti fenomen i poboljšati sigurnost”, rekao je Truche.

Otkriće također osvjetljava geološke uvjete koji zatvaraju velike rezerve prirodnog vodika pod zemljom. Vodik koji curi iz rudnika Bulqizë vjerojatno se nakupio u tektonskim pukotinama između dvije stijenske blokade duboko unutar ofiolita, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Science u četvrtak (8. veljače). Procjenjuje se da je ova zona prekida široka 10 metara, duga do 1.000 m i duboka do 5.000 m, a “lako je promatrati u najdubljim rudarskim galerijama”, između 500 m i 1000 m duboko, rekao je Truche. “Još uvijek ne znamo kako je ova greška zatvorena, ali nema vidljivih otisaka na površini”, dodao je.

Zastrašujuća studija otkrila što bi umjetna inteligencija napravila u ratnim scenarijima: Ishod je baš jeziv

U rezervoaru ispod rudnika može ležati čak 55.000 tona vodika – dovoljno da održi visoki protok 238 godina, prema studiji. Depoziti prirodnog vodika obećavajući su izvor ugljično-neutralne energije ako su izvučeni i dovoljno veliki.

“Ono što naše otkriće čini posebnim je veliki tok gotovo čistog vodika plina koji smo promatrali”, napisali su autori studije. “U kontekstu tranzicije energije, naši rezultati mogli bi značajno utjecati na trenutno traženje novih energetskih resursa.”

https://klik.hr/novo/nedaleko-od-hrvatske-ispod-rudnika-pronadjen-masivni-bazen-kao-da-smo-gledali-u-drugu-dimenziju

Povezane objave

HVAR – Dan grada i blagdan sv. Stjepana I.

HF

EK: TE Plomin C je državna pomoć

HF

Griješi li Europa sa sankcijama na rusku naftu?

hrvatski-fokus

Brexit – što to znači?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više