Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Putinova duga ruka na Balkanu postaje prijetnja miru

Rusi Balkan smatraju svojom sferom utjecaja

 

Otkako je panslavenstvo postalo dominantna ideologija Rusije, a pod raznim političkim pokroviteljstvom tako je ostalo do danas, Rusi su Balkan smatrali svojom sferom utjecaja, u kojoj su koristili Srbe i nastavljaju to činiti i danas.

Ono što je dovelo do izvorne europske katastrofe, odnosno Prvog svjetskog rata, početkom 20. stoljeća, trenutno se nastavlja. Rusko vijeće ministara izdalo je 24. srpnja 1914., kao odgovor na ultimatum Austro-Ugarske Srbiji zbog sudjelovanja u ubojstvu prijestolonasljednika u Sarajevu, memorandum Srbiji da će Rusija lobirati kod velikih europskih sila da odgode ultimatum kako bi im pružila “priliku za temeljitu istragu pokušaja atentata u Sarajevu”. Rusija je također najavila mobilizaciju svojih postrojbi i povlačenje svojih financijskih sredstava iz Njemačke i Austrije, te pružila uvjeravanja kako neće ostati neaktivna u slučaju austrougarskog napada na Srbiju. To je bio početni signal za veliki genocid.

Denis Bećirović, član bosanskog predsjedništva, trenutno traži povećanje broja zapadnih vojnika u Bosni. Proruska i separatistička politika predsjednika entiteta Republike srpske Milorada Dodika sve više destabilizira multietničku državu Bosnu i Hercegovinu. Država Bosna i Hercegovina, koja je nastala nakon ratova odcjepljenja bivših dijelova komunističkog zatvora Jugoslavije, zapad podržava još od Daytonskog mirovnog sporazuma. Srbi već godinama potkopavaju krhki poredak.

Parlament Republike srpske (RS), u kojem dominira Dodikova stranka SNSD, usvojio je zakon kojim se zahtijeva istek odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Stručnjaci to smatraju pretposljednjim korakom prije stvarnog odcjepljenja. Dodik je jedan od Khanovih ulizica na carskom prijestolju i, kao i njegov brat duhom, Lukašenko – predsjednik ruske kolonije Bjelorusije – u potpunosti ovisi o Putinovom novcu i dobroj volji.

Stoga je upitno je li Dodik neovisni akter na Balkanu. Međutim, njegovi postupci mogu zapaliti sljedeći izvor sukoba.

Denis Bećirović pozvao je na umjereno povećanje broja vojnika za Bosnu i Hercegovinu, ali je EU to smrtno odbila, što su huškači u Kremlju mogli protumačiti kao znak europske neodlučnosti.

Ako Republika srpska otpadne i izbije rat, očekuje se kako će Srbija i Hrvatska ući u rat. Svi zločini iz 1990-ih, uključujući tokove izbjeglica u Austriju i Njemačku, ponovili bi se, a Zapad bi imao još jedno kazalište za koje će se brinuti.

https://der-dritte-weg.info/2023/08/putins-langer-arm-am-balkan-wird-zur-gefahr-fuer-den-frieden/ 

Povezane objave

Kamen, krš, maslina, vino…

HF

Veliko djelo fra Didaka Buntića

HF

Sve su države svijeta u Bosni i Hercegovini

HF

Osvjetljavanje komunističkog ubojstva franjevaca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više