Hrvatski Fokus
Kultura

Svijet kao pozornica u djelu Vlade Tuđe

U seriji slika, vrlo specifične motivike slikar progovara o doživljaju svijeta, o fenomenu življenja, o stvarnosti…

 

I nakon 60 godina aktivna i strastvena slikanja i kontinuiranog izlaganja u najboljim svjetskim galerijama, istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Vlado Tuđa nije se zasitio slikarstva, nije se umorio od slikanja i dalje predano i žustro radeći svakodnevno u atelijeru, dodajući već impozantnom i vrlo brojnom opusu ulja i akrila na platnu i kartonu velikog formata nove slike, obogaćujući svoj kompleksni opus.

U seriji slika, vrlo specifične motivike slikar progovara o doživljaju svijeta, o fenomenu življenja, o stvarnosti, o svijetu kao pozornici, kreirajući kompozicije jakim kolorom, realizirajući sugestivne motive, većinom nefigurativne, simbolične i misteriozne.

Pred nama je serija velikih formata doživljenog svijeta i svih onih elemenata koji ga sačinjavaju, vidljivih i nevidljivih, stvarnih i nestvarnih.

Čudesni znakovi nastavljaju se jedan na drugoga čineći nepoznate i daleke konstrukcije, poput egipatskih hijeroglifa, govoreći o svijetu, o licu i naličju svijeta, o pravdi i pravičnosti, o ljubavi i mržnji, o životu i smrti.

Tuđa izriče svoje sudove o svijetu kao pozornici na složen način, ističući vlastiti doživljaj kao šifru za pokušaj razumijevanja.

U kompleksnom ciklusu motiva svijetaVlade Tuđe  ukazuju se mnoge istine ali i neistine, moć i nemoć, razumijevanje i nasilje, svjetlost i tama kroz eruptivni kolor snažnih rezolutnih nanosa boje.

Izvrstan ciklus slika s motivima pozornice svijeta, kao odgovor čovjeka na sve upite što mu ih život svakodnevno postavlja.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Impresivan grafički niz Hame Čavrka

hrvatski-fokus

Klis na fotografijama Ive Pervana

hrvatski-fokus

Pred nama je 56. Splitski festival

HF

Raznio je vjetar

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više