Hrvatski Fokus
Gledišta

Maske su napokon pale

Jasna Vojnić na listi HDZ-a

 

Zakon Republike Srbije o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

 (“Sl. glasnik RS”, br. 72/2009, 20/2014-Odluka US, 55/2014 i 47/218)

Član 1a

Nacionalni savet je organizacija kojoj se zakonom poveravaju određena javna ovlašćenja da učestvuje u odlučivanju ili da samostalno odlučuje o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima.

STATUT

 Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji

I. Temeljne odredbe

Članak 1.

 Statut je najviši pravni akt Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (u daljnjem tekstu: Vijeće) kojim se regulira djelatnost, ustrojstvo i način izbora tijela, kao i druga pitanja od značaja za rad Vijeća, sukladno Ustavu Republike Srbije i Zakonu o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina (u daljnjem tekstu: Zakon).

Članak 2.

Vijeće je predstavničko tijelo nacionalne manjine Hrvata (u daljnjem tekstu: hrvatska nacionalna manjina) na području Republike Srbije, preko kojega pripadnici hrvatske nacionalne manjine ostvaruju svoja prava na manjinsku samoupravu u području kulture, obrazovanja, informiranja i službene uporabe jezika i pisma, sudjeluju u procesu odlučivanja ili samostalno odlučuju o pitanjima iz navedenih područja. Vijeće je pravno tijelo.

Iako u Zakonu Republike Srbije o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i Statutu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji striktno stoji da su oblasti djelovanja nacionalnih saveta (vijeća) kultura, obrazovanje, obavještavanje i službena uporaba jezika i pisma, Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice uvuklo u ovim turbulentnim vremenima preostalih 39.107 Hrvata u Srbiji u politiku, iako je hrvatski puk (posebice srijemski) devedesetih godina prošlog stoljeća stradao upravo zbog politike, iako se njome nije bavio!

Zaslijepljeni funkcijama (na koje ih nisu birali ovdašnji Hrvati) i novcem (moći), godinama ustrajno kršeći zakon, ovo dvoje “bunjevačkih hrvata” su u svim “hrvatskim” krovnim institucijama (sve su locirane u Subotici!) na čelo postavili svoje ljude, u ogromnoj većini “bunjevačke hrvate”, i eliminirali sve neistomišljenike do posljedneg te pretvorili sve ovdašnje Hrvate u taoce nakaradne politike nekada cijenjenog DSHV-a. Zahvaljujući njima danas je to produžena ruka HDZ-a iz Hrvatske, što za ovdašnji hrvatski puk nije dobro (ali je korisno pojedincima)!

Umjesto po svim drugim pravim vrijednostima, posebice u kulturi, ovdašnji Hrvati se vrjedniju po političkim normativima čelnika DSHV-a, a u sve se infiltrirao novac u milijunskim vrijednostima izraženim u eurima!

Desetljećima se ovo radilo ispod žita, perfidno i u manjem intenzitetu da bi posljednjih godina i posljednjih mjeseci sve preraslo u pravu pošast, a sada su konačno pale sve maske!

Naime, jučer je na facebook portalu DSHV-a objavljena lista HDZ-a u XI. izbornoj jedinici za naredne izbore u Republici Hrvatskoj na kojoj je Jasna Vojnić, a na čijem čelu je Zvonko Milas: Članica DSHV-a Jasna Vojnić na listi HDZ-a u XI. izbornoj jedinici

Na predstojećim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini imat će svojega kandidata u XI. izbornoj jedinici u osobi Jasne Vojnić, članice DSHV-a i aktualne predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća. Ona je kandidatkinja za zastupnicu na listi za „dijasporu“ tradicionalnog političkog partnera DSHV-a HDZ – Hrvatska demokratska zajednica.

A danas na istom portalu stoji objava u kojoj se od ovdašnjih Hrvata koji imaju pavo glasa traži da glasuju za listu HDZ-a Zvonka Milasa: Zvonko Milas nositelj je izborne liste HDZ-a u XI. izbornoj jedinici na kojoj je i članica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Jasna Vojnić. Navedene aktivnosti tima kojeg je predvodio i njegov čest boravak u našoj sredini sve nas obvezuju da u što većem broju izađemo i pružimo potporu upravo listi na čijem je Milas čelu na predstojećim izborima za Hrvatski sabor, te da ohrabrimo sve hrvatske državljane u Srbiji i uopće izvan Republike Hrvatske da glasuju za ovu listu. HDZ XI. izborna jedinica

https://www.facebook.com/profile.php?id=61557494555818…

#JasnaVojnić #izborizahrvatskisabor2014 #hrvatiuvojvodini #hrvatiusrbiji #bunjevci #šokci #srijemskihrvati #hrvatiubanatu

Budući da su zaveli strogu diskriminaciju među ovdašnje hrvatske kulturne udruge po “podobnosti” njihovih predsjednika (“nepodobne” smjenjuju manipulacijama i novcem) i pravu strahovladu među članstvom DSHV-a, oni koji misle da opstanu morat će pri glasovanju snimiti mobitelom ono što su zaokružili!

I to je kraj svega, dno dna!

Srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava odlično sprovodi zadatak na uništenju naše ovdašnje manjinske zajednice!!!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Kad Mujo ne će brdu…

HF

Nije ovo rješenje

HF

Copy paste prezadovoljnog luzera

hrvatski-fokus

Autobusom do Mostara

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više