Hrvatski Fokus
Gledišta

Stoljeće nepostojeće Srpske pravoslavne crkve

Aleksandar Karađorđević u to vrijeme nije suveren (poglavar države)

 

»100 GODINA POSTOJANJA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE Na današnji dan, tačno prije jednoga vijeka, regent Aleksandar Karađorđević, potpisao je Ukaz kojim je formirana Srpska pravoslavna crkva« (Vladimir Jovanović, www.aktuelno.me, 17.06.2020. u 11:31).

»Na današnji dan, tačno prije jednoga vijeka, regent Aleksandar Karađorđević, potpisao je Ukaz kojim je formirana Srpska pravoslavna crkva. Na prijedlog zastupnika ministra vjera, ministra prosvjete, a po saslušanju Ministarskoga savjeta, 17. juna 1920. riješio je, proglasio i potpisao „Aleksandar [Karađorđević] Naslednik Prestola” da se „proglašuje” nova Crkva – Avtokefalna Ujedinjena srpska pravoslavna crkva Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Aleksandar Karađorđević u to vrijeme nije suveren (poglavar države).

Osim Karađorđevića, kako se iz akta vidi, glavne uloge imaju zastupnik ministra vjera, ministar prosvjete i Ministarski savjet (vlada) Kraljevine SHS. Ispod Ukaza je i potpis zastupnika ministra vjera i ministra prosvjete Svetozara Pribićevića.

U Ukazu se pominje i izvjesna „Cetinjska i Mitropolija Crne Gore, Brda i Primorja” – iako je službeni naziv Crkve Crne Gore tada, shodno čl. 1 Ustava Svetoga Sinoda Kraljevine Crne Gore i čl. 40 Ustava Kraljevine Crne Gore: Avtokefalna pravoslavna Mitropolija – Crnogorska crkva.

U momentu kad se „proglašuje” Avtokefalna Ujedinjena srpska pravoslavna crkva Kraljevstva SHS nema tomos. Tomos će primiti tek dvije godine kasnije, i to po ikonomiji – kako je naglašeno u tomosu – tj. uz svjesno znanje Vaseljenske patrijaršije da su ustrojavanjem Avtokefalne Ujedinjene srpske pravoslavne crkve Kraljevstva SHS povrijeđene odredbe kanonskoga poretka.

Takođe, u tomosu se navodi da je izdat „na molbu crkve i vlade Kraljevstva SHS”; da su unutar „Kraljevstva SHS ušle i Avtokefalne Pravoslavne Crkve: Karlovačka i Crnogorska”, te da se priznaje „proglašeno jedinstvo avtokefalnih crkava: Srpske, Crnogorske i Karlovačke”«.

Tomislav Dragun

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Nije ovo rješenje

HF

Pupovac organizira “revolucionarni festival” pod provokativnim imenom “Proslava Dana ustanka u Srbu”

hrvatski-fokus

Informatika ne smije biti izborni predmet

HF

Osmi listopada, lažni je državni praznik

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više