Hrvatski Fokus
Gledišta

Haiku pjesnik na bunjevačkoj ikavici

Na twitteru: »marginalci, otpatci od svega normalnoga, ponovno su fulali…«

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom priopćenja Tomislava Žigmanova na društvenim mrežama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/twitter_wide-3b2b121153e4ea2bf6b808b3bf723fd84504cdec.jpg
Svu prizemnost i marginalnost „velikog“ književnika, haiku pjesnika na bunjevačkoj ikavici, publiciste, urednika, filozofa, profesora, političkog analitičara, vizionara, prvog elektora i još svašta toga, a koji je kao takav uzurpirao sve funkcije i pozicije kada su u pitanju 57.900 Hrvata u Republici Srbiji, možemo vidjeti i iz njegovih priopćenja na društvenim mrežama. Naime, upetljavajući se i turajući se u sve i svašta, Tomislav Žigmanov je koncem 2015. godine otvorio svoj twitter i od tada se preko njega javnosti obratio skoro tisuću puta, sa uglavnom hvalospjevnim priopćenjima o svojoj „odgovornoj, dosljednoj, odlučnoj, jasnoj, nedvosmislenoj i HRabroj borbi za boljitak položaja Hrvata u Srbiji“. Pri tom Tomislav Žigmanov često za sebe govori u množini, jer očito nema problema sa elementarnim odsućem sebecijenja!
Jedno od prvih priopćenja je bilo: „Milorad Pupovac je rekao kako jedna hrvatska politička stranka pokušava omesti Srbe na izborima. Preslikava se slučaj Hrvata u Srbiji.“
 
Danas je „dosljedni“ Tomislav Žigmanov veliki prijatelj Miloradu Pupovcu, a reagiranja na to (kao i kasnije na mnoga druga priopćenja) su:
reply 0, retweet 0, like 0.
Koliko ovdašnjih 57.900 Hrvata smatra da je Tomislav Žigmanov (koji kao njihov zastupnik u Skupštini Republike Srbije nikada nije ništa govorio o njihovim problemima) respektabilna osoba, vidi se upravo iz reagiranja na njegova priopćenja na twitter-u. Naime, većina brojeva u rubrikama „reply“, „retweet“ i „like“ je u duhu nogometne prognoze, 1,0,2, pri čemu se obično javlja nekoliko istih likova, a povremeno i Tomislav Žigmanov osobno (!!!), dok poveznice koje pominje u twitter-u često nemaju nikakve veze sa njim!
Samo desetak „twittera“ Tomislava Žigmanova iz ove godine su najbolji primjer za ono što govorim:
–       Mart 14.:
Konstruktivno sudjelujemo u svim procesima, braneći odlučno interese i dostojanstvo Hrvata u Srbiji! (https://vijesti.hrt.hr/495632/kako-poboljsati- manjina?fbclid=IwAR3Xx_bakWO1D7lZNCW2H7osebaiKUkSesPpnHmU5GnQde8JJ-6_V30ge6CY…)
(reply 0, retweet 0, like 7)
–       Mart 4.:
          Uvijek odgovorno, jasno i hrabro doznačujemo stajališta o društvenom položaju Hrvata u Srbiji te političkim procesima i konstelacijama u zemlji i regiji!
(reply 0, retweet 1, like 5)
–       Feb. 25.:
            Raduje nas i pozdravljamo svaki napredak u hrvatsko-srpskim odnosima! Tomu pridonose i čelnici gradova, kao što je @MilanBandicGZ, gradonačelnik Zagreba! Stari znanac i podupiratelj Hrvata u Vojvodini!
(reply 1, retweet 0, like 0)
–       Feb. 10.:
           U ovakvim situacijama mora se reagirati odlučno, jasno i nedvosmisleno! (https://vlada.gov.hr/vijesti/najostrija-osuda-huliganskog-napada-na-vaterpoliste-u-splitu-policija-poduzima-sve-radnje/25289 …)
(reply 2, retweet 0, like 5)       
–       Feb. 9.:
          Je li specijalni (što?) protiv DSHV-a na djelu?
(http://www.hrvatskarijec.rs/vijest/4848/Apel-i-demanti/ …) Biti stalno izložen objedama, podmetanjima i lažima ne može, čini se, voditi drugačijem odgovoru… Tko ima oči, neka vidi!
(reply 0, retweet 0, like 2)       
–       Feb. 7.:
           Koliko je istinito, toliko je i bolno!
(https://www.danas.rs/drustvo/suocavanje/nestanak-oca-bio-je-signal-hrvatima-da-se-isele-iz-vojvodine/ …) No, suočavanje s prošlošću na tako što računa! Hvala gospođi Abjanović, nakon svega što joj se dogodilo i što je doživjela, na očitovanoj osobnoj hrabrosti…
(reply 0, retweet 1, like 3) 
–       Jan. 25.:
          Da, uistinu smo ohrabreni! I to rado ističemo.
(https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/zigmanov-hrvati-iz-srbije-ohrabreni-porukama-hrvatskog-premijera-i-predsjednice/8305463/ … )
I kao takvi, idemo dalje… 
(reply 0, retweet 0, like 4) 
–       Jan. 16.:
           Da, dosljedno i odgovorno nastojimo biti konstruktivni čimbenik u političkom životu radi dobra Hrvata u Srbiji!
(http://www.hrvatskarijec.rs/vijest/4806/Osnazivanje-dijaloga-s-predstavnicima-vlasti-i-svih-Hrvata/ …)
(reply 0, retweet 0, like 1)
–       Jan. 6.
             Čudi pomalo, dakako, da se ovakve konstatacije o manjinskim medijima nisu objelodanjivale i tijekom četiri mjeseca prije održavanja izbora za HNV! (http://www.hrvatskarijec.rs/vijest/4813/stikliranje/ …) Tada su se prenosila, u velikom obimu i stalnom intenzitetu u HR, samo stajališta "držača mikrofona"…
(reply 0, retweet 0, like 2)  
pri čemu je jedan od dva “likera” Tomislav Žigmanov osobno!!!
–       Jan. 3.
              Od početka svojega mandata nastojim govoriti vrlo jasno i odmjereno, no HRabro! Nastavljamo i dalje na tome tragu:
(http://www.hrvatskarijec.rs/vijest/4806/Osnazivanje-dijaloga-s-predstavnicima-vlasti-i-svih-Hrvata/ … )
(reply 0, retweet 0, like 6)
Posebno je zabavan riječnik i „pismenost“ vivisekcionara vojvođanske i ine književnosti:
–       odsuće elementarnog sebecijenja u Katoličkoj nam crkvi…
–       marginalci, otpatci od svega normalnoga, ponovno su fulali…
–       smješno, da smješnije ne može biti, otpatci od svega se latili smatranja…
Ni na bunjevačkoj haikavici se ne kaže smješno i otpatci, ali da vas ne zamaram, otvorite twitter Tomislava Žigmanova i lijepo se zabavite. Više je nego smiješno.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Pomanjkanje elementarne kulture

HF

»Performans i satira na Dolcu«

HF

Teroristi u redovima Hrvatske policije!

HF

Treba nam Vlada nacionalnog spasa!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više