Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Indijske trupe započele povlačenje s Maldiva nakon nastavka reda

Kina se ubacuje i na Maldive, Indija odgovara protumjerama

 

List Mihaaru izvijestio je da je 25 indijskih vojnika raspoređenih u najjužnijem atolu Addu napustilo arhipelag uoči 10. ožujka. Predsjednik Mohamed Muizzu došao je na vlast u rujnu uz obećanje da će izbaciti indijsko sigurnosno osoblje raspoređeno na Maldivima

Malé, Maldivi – Indija je počela povlačiti vojno osoblje koje upravlja nadzornim zrakoplovima na Maldivima nakon što im je novi prokineski predsjednik naredio da odu, izvijestili su u utorak lokalni mediji.

List Mihaaru izvijestio je da je 25 indijskih vojnika raspoređenih u najjužnijem atolu Addu napustilo arhipelag uoči 10. ožujka, što je službeni početak povlačenja koji su dogovorile obje strane.

Predsjednik Mohamed Muizzu došao je na vlast u rujnu uz obećanje da će izbaciti indijsko sigurnosno osoblje raspoređeno na Maldivima kako bi patroliralo njegovom ogromnom pomorskom granicom.

Nakon razgovora s New Delhijem, dvije strane složile su se dovršiti povlačenje 89 indijskih vojnika i njihovog pomoćnog osoblja iz zemlje od 1.192 malena koraljna otoka do 10. svibnja.

Mihaaru je kazao kako će trima indijskim zrakoplovima – dva helikoptera i jednim zrakoplovom s fiksnim krilima – upravljati indijsko civilno osoblje, koje je već stiglo.

Nije bilo službene potvrde ni maldivskih ni indijskih vlasti, ali Mihaaru je rekao da su maldivske nacionalne obrambene snage potvrdile da je indijsko povlačenje započelo.

Maldivi su prošlog tjedna potpisali sporazum o “vojnoj pomoći” s Kinom dok su se Indijanci pripremali za odlazak.

Maldivsko ministarstvo obrane reklo je da je sporazum poticanje “jačih bilateralnih odnosa” i da će Kina obučavati svoje osoblje na temelju sporazuma.

Indija je sumnjičava prema rastućoj prisutnosti Kine u Indijskom oceanu i njezinom utjecaju na Maldivima, kao i na susjednoj Šri Lanki.

Obje južnoazijske otočne zemlje strateški su smještene na pola puta duž ključnih međunarodnih brodskih ruta istok-zapad.

Odnosi između Malea i New Delhija zahladili su od kada je Muizzu pobijedio na izborima u rujnu.

New Delhi smatra da je arhipelag Indijskog oceana unutar svoje sfere utjecaja, ali Maldivi su se pomaknuli u orbitu Kine – svog najvećeg vanjskog vjerovnika.

Muizzu, koji je posjetio Peking u siječnju gdje je potpisao splav infrastrukturnih, energetskih, pomorskih i poljoprivrednih poslova, ranije je zanijekao pokušaj ponovnog iscrtavanja regionalne ravnoteže dovođenjem kineskih snaga koje će zamijeniti indijske postrojbe.

Indija je prošlog mjeseca priopćila da jača svoje pomorske snage na svojim “strateški važnim” otocima Lakshadweep, oko 130 kilometara sjeverno od Maldiva.

Indijska pomorska postrojba sa sjedištem na otoku Minicoy pojačat će “operativni nadzor” tog područja, priopćila je mornarica.

https://trendsmena.com/geostrategy/indian-troops-begin-maldives-pullout-after-quit-order/

Povezane objave

Kohlova Europa

HF

Megyn Kelly razotkrila prljavu malu tajnu MSNBC-a o njihovom lažnom izvještavanju o Trumpu

hrvatski-fokus

Demokrati progone Trumpa jer se boje poraza na izborima

hrvatski-fokus

EK sluša retoriku, ne vidi strategiju

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više