Hrvatski Fokus
Kolumne

Nekoliko slučajeva brutalnog nasilja među mladima šokiralo je Francusku. Što se događa?

Trojica maskiranih muškaraca zaskoče 15-godišnjaka i ubiju ga, 14-godišnjak je pretučen u komu. Dok se zemlja preispituje, krajnja desnica osjeća političke mogućnosti.

 

Marine Le Pen i njezina desničarska nacionalistička stranka vide islamski “totalitarizam” koji stoji iza sve većeg nasilja među mladima. Shamseddine je htjela ići kući nakon glazbene lekcije. No, 15-godišnjak iz grada Viry-Châtillon, 20 kilometara južno od Pariza, nikada nije stigao. Nekoliko koraka od njegove škole čekale su ga tri osobe s kapuljačama i tamnim haljinama, maskiranih lica. Nedugo nakon 16 sati navalili su na Shamseddinea i tukli ga šakama, udarajući ga nogama.

Napad u četvrtak poslijepodne trajao je samo kratko vrijeme, a zatim su počinitelji pobjegli, kako je nakon toga izvijestio svjedok. Otkrio je tinejdžera na ulici. Tijelo i lice su mu bili prekriveni modricama, ali nije bilo ubodnih rana. U petak je stigla tužna vijest: Shamsedinne nije preživjela napad. Umro je u pariškoj bolnici od posljedica premlaćivanja.

“On bi mogao biti naš brat, naše dijete, naš drug”

Predsjednik Emmanuel Macron saznao je za vijest o njegovoj smrti tijekom posjeta školi u Parizu i izrazio zaprepaštenje. Kazao je kako će vlada biti nepopustljiva protiv bilo kakvog oblika nasilja. Glasnogovornica vlade Prisca Thevenot napisala je: “On bi mogao biti naš brat, naše dijete, naš drug.”

Međutim, suočeno s takvim barbarskim zločinom, francusko društvo ne bi se klanjalo. “Pronaći ćemo počinitelje i kazniti ih”, obećao je Thevenot. Državno odvjetništvo istražuje za ubojstvo. U petak je uspjela prijaviti da je uhitila pet osoba: tri muška 17-godišnjaka, 15-godišnjaka i 20-godišnjaka.

Nasilje među mladima poput kuge

Novinari koji su u velikom broju otišli u Viry-Châtillon izvještavaju s mjesta u stanju šoka. Grad s 30.000 stanovnika poznat je po ogromnom kompleksu socijalnih stanova koji datira iz šezdesetih godina prošlog stoljeća pod nazivom La Grande Borne. Okrug je jedan od najopterećenijih u zemlji, sigurnosna situacija je pusta, a stopa kriminala visoka.

Istina je da Shamseddineova srednja škola Les Sablons i njegovo mjesto stanovanja nisu u neposrednoj blizini ovog problematičnog okruga. Ali odjel Essonne, kojem pripada Viry-Châtillon, općenito se više bori s nasiljem mladih nego gotovo bilo koja druga regija u Francuskoj. To je istaknuo i prefekt policije odjela Frédérique Camilleri u intervjuu za novine “Le Parisien”. Uvijek iznova dolazi do brutalnih tučnjava između suparničkih bandi maloljetnika – a počinitelji su sve mlađi i mlađi, kaže Camilleri. Prošle jeseni, 15-godišnji dječak je izboden na smrt u susjednom gradu Corbeilu.

Ostaje za vidjeti je li Shamseddine bio žrtva takvog obračuna, ali promatrači kažu kako je to malo vjerojatno. Gradonačelnik grada Jean-Marie Vilain kaže da je Les Sablons škola kao i mnogi drugi u Francuskoj, nema povijest pretjeranog nasilja. Prema izjavama školskih kolega, Shamseddine se smatrao duhovitim i otvorenim, nikada nije imao nikakve veze s nasiljem ili nasiljem, ni kao žrtva ni kao počinitelj. Međutim, jedan od mogućih motiva napada, prema istražiteljima, ljubavni je spor.

Nazvao kurvu i pretukao u komu

Samo dan ranije dogodio se incident u Montpellieru koji ima paralele i također je šokirao naciju: tri mladića napala su 14-godišnju Samaru ispred njezine škole, ozlijedivši je toliko da je pala u komu na nekoliko sati. Policija je uhitila tri tinejdžera u dobi od 14 i 15 godina, uključujući mladu ženu. Priznali su da su pretukli Samaru.

I u ovom slučaju motivi još nisu potpuno jasni. Prema istraživanju novina Le Figaro, mlada žena je, kako se doznaje, bila kolovođa. Ona je muslimanka koja vježba, nosi maramu – i predbacuje Samari da nije dovoljno vjernica. U radijskom prijenosu, Samarina majka rekla je da ju je neprijatelj njezine kćeri više puta nazvao “nevjernikicom” i “kurvom” jer se Samara odjenula u europsku odjeću, našminkala i imala povremeni odnos sa svojim muškim školskim kolegama.

Desničarska nacionalistička rassemblement national (RN) Marine Le Pen pokušava politički iskoristiti slučaj Samara. Napad u Montpellieru je simptomatičan, piše stranka u peticiji koju je pokrenula. Škola je već nekoliko godina meta islamističke ofenzive.

Fundamentalisti žele promijeniti način na koji se Francuzi oblače, što jedu, način na koji uživaju. I terorizirali su sve one koji se nisu htjeli pokoriti svom režimu. “Vrijeme je da objavimo rat tom totalitarizmu koji napada našu djecu”, izjavljuje RN. Nekoliko oštrih Macronovih riječi i zabrana nošenja abaye, tradicionalnog muslimanskog odjevnog predmeta, u školi nisu bili dovoljni.

U kasnijem pojavljivanju na televiziji, Samarina majka branila se od te “instrumentalizacije” napada ekstremne desnice i omalovažavanja islama. Pročitala je pripremljenu poruku s mobitela i naglasila da joj je kći vjernica i praktičarka. Moli se pet puta dnevno i posti tijekom Ramazana.

Simon Hehli, https://www.nzz.ch/international/15-jaehriger-zu-tode-gepruegelt-was-ist-nur-mit-unserer-jugend-los-fragt-sich-frankreich-ld.1825282

Povezane objave

“Zeleni” u Hrvatskoj

hrvatski-fokus

Mala povijest jugoslavenskih tajnih službi

hrvatski-fokus

Ukrao višestoljetno stari Kur’an pisan zlatopisom

HF

Prijevare naše stalne

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više