Hrvatski Fokus
Kultura

Motivi unutarnjeg svijeta u opusu Vlade Tuđe

Riječ je o ciklusu motiva unutarnjeg svijeta slikara pretočenog pomoću kista i jakog kolora na platno ili karton

 

Suvremeni istaknuti hrvatski likovni umjetnik, slikar Vlado Tuđa, autor impresivnog opusa ulja i akrila na velikim formatima, izlagač na brojnim samostalnim izložbama u mnogim uglednim galerijama širom svijeta i danas aktivno slika, nakon više od šezdeset godina likovnih aktrivnosti.

Jedan po malo neobičan ciklus nesvakidašnjih motive ističe se na svoj poseban način. Riječ je o ciklusu motiva unutarnjeg svijeta slikara pretočenog pomoću kista i jakog kolora na platno ili karton.

Ti neobični oblici , izgledom između stvarnog i nestvarnog, u gustom kolorističnom oceanu boja tvoreći tajanstvene odnose čudesnih tvorbi, koje plutaju, lebde u skrivenim prostorima duha, noseći svoja simbolička karakteristična obilježja.

To je svijet svakog pojedinca, nikada usporediv s drugim, jedinstven posve, iznikao iz nutrine, razvijajući se sporo godinama s nrvidljivim ključem za razumijevanje.

Naizgled, nepoznati svijet šarolikih formi, u blagom ritmu kretanja, stabilan i rijetko promjenljiv, živi u ovom sugestivnom ciklusu Vlade Tuđe.

Da, unutarnji svijet svakoga od nas intenzivno živi u nama, proživljavajući s tijelom sve nevolje i sve dobre strane života, očitujući se neprekidno.

Iznimno snažan ciklus motiva unutarnjeg svijeta, energičan i napet, čvrst i blag istodobno, nježan i ljut odmah iza toga, nadahnutog slikara Vlade Tuđe.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Novi skulptorski opus Ivana Jakšića

hrvatski-fokus

Zanimljivi slikarski opus Mire Čugure

HF

Nemirni prsti

HF

Noć knjige 2022. u Gradskoj knjižnici Kaštela

hrvatski-fokus

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više