Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba Raffaele Zenoni u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu

Raffaela Zenoni stvara nove ljude, razgranatu fiktivnu obitelj

 

Izložba suvremene švicarske umjetnice koja živi i radi u Zagrebu i Gaucínu (Španjolska) Raffaele Zenoni naziva „Saziv“ otvorena je u četvrtak, 2. svibnja 2024.  u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu. Izložba predstavlja izbor slika iz ciklusa Galerija drugih predaka te skulptura iz ciklusa Rođaci i Talking Heads, koje je Raffaela Zenoni izvela od 2014. do 2023. godine.

Otvorenje izložbe dio je tradicionalne, godišnje Švicarske večeri, u organizaciji Švicarskog veleposlanstva i grada St. Moritza, poznate švicarske turističke destinacije i sjedišta St. Moritz Jazz Festivala, a koji gradu Splitu, uoči Sudamje, donosi i dva jazz koncerta sastava Pirmin Huber Swiss Folk na Narodnom trgu (Pjaci).

Širok raspon karaktera

 „Izložba slika i skulptura na temu portreta u Staroj gradskoj vijećnici ne može doslovno nadomjestiti žamor ljudskih glasova u razmjeni mišljenja o upravljanju gradom koji je obilježavao povijesnu funkciju sadašnjeg izložbenog prostora. Međutim u slučaju postava radova Raffaele Zenoni, dinamika koju u prostor unose ekspresivne fizionomije i dijalozi koji se uspostavljaju među predstavljenim portretnim kompozicijama, s lakoćom se iz likovnog pretaču u iluziju zvučnog dojma. Širok raspon karaktera kojeg predstavljaju izabrana djela u duhu priziva pogled na saziv nekog gradskog vijeća u kojem je netko odsutan mislima, netko ljutit, drugi pak rezigniran, treći povrijeđen, sljedeći zatečen, peti nezainteresiran i tako dalje. 

Raffaela Zenoni se u odnosu na predmet svog rada postavlja poput medija spiritističke seanse, karakteri se kroz nju i pod njenom rukom doslovno materijaliziraju i prelaze iz duhovne sfere u našu, fizičku stvarnost. Stvaralaštvo je to koje nas upućuje na trajne dvojbe o naravi i smislu umjetničke kreacije. Raffaela Zenoni stvara nove ljude, razgranatu fiktivnu obitelj koja postoji na slikama i poput predaka zaštitnika živi na zidovima njenog obiteljskog doma ili galerije-kao-doma u kojoj izlaže. Svijet je napučila svojim ljudima što pridaje sasvim novi smisao popularnoj izreci da su umjetnička djela umjetnikova djeca. Stvaralaštvo, a posebno slikarstvo Raffaele Zenoni je intuitivno, odvija se bez prethodnog planiranja i skiciranja. Lik se pod njenom rukom doslovno materijalizira kao da je prizvan iz neke druge, duhovne sfere. Iako je riječ o velikim formatima, izvedba je brza, rukopis sirov, bogat materijalom nanesenim gestom koja instinktivno reagira na viziju. U pogledu palete koju koristi, Zenoni pokriva širok raspon od akromatskog spektra do ekspresivnih boja koje nisu u registru uobičajenom za prikaz ljudskog inkarnata. Moglo bi se reći da se karakteri generiraju iz tube boje istovremeno i u istoj mjeri kojom se realiziraju u potezu kista ili špatule.  (kustos Branko Franceschi)

Raffaela Zenoni suvremena je likovna umjetnica rođena je i odrasla u Altdorfu, glavnom gradu kantona Uri u Švicarskoj, studij slikarstva završila je 2008. godine u Studiju HC, nezavisnoj akademiji za muziku, ples i slikarstvo u Bernu, a osim u andaluzijskom gradu Gaucinu – u kojem živi kad nije u Zagrebu – Raffaela Zenoni dosad je izlagala u Švicarskoj (Bern, St. Moritz, Zürich), Njemačkoj (Berlin, Frankfurt na Maini, Stuttgart), Belgiji (Bruxelles), Luksemburgu (Echternach).

Izložba ostaje otvorena do svibnja 2024. 

Nives Matijević

Povezane objave

Ciklus pastela Ferdinanda Pađena

HF

Ugasi me, gorim

HF

Čekanje na sunce

HF

Što je sloboda

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više