Hrvatski Fokus
Uvodnik

Plenković je Domovinskom pokretu dao novac, ali ne i medije

Industrijska proizvodnja u Velikoj Britaniji doprinosi gotovo četvrtini BDP-a

 

  • Kako čujemo iz medija, dogovorena je nova Vlada na kojoj će i po treći put na čelu biti Andrej Plenković. Kostur Vlade čini HDZ sa 61 zastupnikom i Domovinski pokret s nešto manje o 14, koliko stvarno, mislim da ni u DP-u ne znaju. Jer čudni su puti zastupnički. Je li to dobro? Po meni nije. To je izdaja birača i Plenkovićeva HDZ-a i Penavina DP-a, ali tako je u politici i političkim kombinacijama i na to se moramo naviknuti bez obzira je li nam to milo ili nije. Sada se bune i suverenisti i ljevičari najgore vrste. Suverenisti jer ne vole izdajnika Plenkovića, a ljevičari jer ne vole suvereniste. Ako nakratko izostavimo ideologiju, koje ustvari niti nema na suvremenoj hrvatskoj političkoj sceni, nego samo interesi, onda je bolje da je sastavljena i ovakva Vlada u kojoj bi četvrtinu vlasti trebali u svojim rukama držati ljudi Ivana Penave i Marija Radića. Dakako da je to daleko bolje nego što je bilo dosad u obje prošle vlade u kojima je glavnu ulogu, poslije Plenkovića, imao Milorad Pupovac i njegova velikosrpska klika.

Plenkoviću novac nije bitan

  • Ima i drugih razočarenja kod onih koji žele dobro Hrvatskoj. Prije svega mislim na Ministarstvo kulture koje pod palicom A. Plenkovića i Nine Obuljine izgleda više kao srbijansko a ne hrvatsko ministarstvo. U DP-u su najavljivali da će ga preuzeti, i očito nisu uspjeli. Plenković je poput Vite Corleonea imao bolje adute u rukama i dao im je novac (druga ministarstva), a ideologija i dalje ostaje u rukama globaliste Plenkovića i njegove duboko u kriminal umočene Nine Obuljine. Što znači da se ne moramo iznenaditi ako uskoro i nju zamijeni samo da bi spasio sebe. U slučaju Ministarstva kulture, preko kojega se financira svako velikosrpsko, globalizacijsko i protuživotno smeće, Plenković jako dobro zna da bi tada imao problema s raznim protuhrvatskim udrugama koje se kite raznim pridjevima iza kojih nema nikakvog utemeljenja. I zato nije DP-u dao Ministarstvo kulture, koje još u nastavku ima pridodane goebbelsovske „medije“, što je najobičnije sredstvo za pranje mozga i onako nedovoljno politički pismenim Hrvatima. Ponavljam, Plenkoviću novac ovdje i nije bitan i zato je DP-u dao u ruke Ministarstvo gospodarstvo koje je izvor zarade i naplate onima koji su ih godinama vodili i usmjeravali u visoku politiku. Ovdje ne mislim samo na Pavu Vujnovca, jer on je u poslovnom svijetu „uspio“ ponajvećma zahvaljujući Plenkoviću, a ne zahvaljujući poštenom Penavi.

Industrijska proizvodnja čimbenik stabilnosti svake države

  • Hrvatska više nema industriju i uvozi sve od kovina. Za razliku od Hrvatske, bogate zapadne države, one iste koje su nas desetljećima uvjeravale i koje su nas lagale da treba razvijati tzv. ekološku proizvodnju i zatvarati željezare i sličnu proizvodnju kovina, nisu se toga držale i danas opskrbljuju svijet upravo s tim proizvodima. Ispred svih prednjači protestantska Velika Britanija. Britanski utjecaj industrijske proizvodnje vrijedan je 518 milijardi funti, odnosno 7,3 milijuna radnih mjesta izravno i u svim lancima opskrbe/zajednicama u kojima posluje (1 funta = 1,1664 eura). Industrijska proizvodnja u Velikoj Britaniji doprinosi gotovo četvrtini BDP-a, navodi se u velikom novom izvješću koje je objavilo Udruženje za proizvodnu tehnologiju zemlje koje su proveli Oxford Economics (OE) i Manufacturing Technologies Association (MTA). To iznosi gotovo četvrtinu ukupnog BDP-a (23 posto) i daleko veće je od izravnog doprinosa od 8,2 posto koji obično citiraju ekonomisti. “Izrada stvari” čini 34,5 posto ukupnog izvoza robe i usluga u Velikoj Britaniji, dok je srednja plaća 31.300 funti – 11 posto veća od nacionalne srednje plaće. Nalazi su još impresivniji kada uzmete u obzir da se sektor posljednjih godina morao snalaziti u bezbroj izazova izvan svoje kontrole, uključujući promjenu odnosa s Europskom unijom, Covid ludila, dosad nezabilježenog povećanja troškova energije i krhkosti globalnog lanca opskrbe i međunarodnih sukoba. Glavni izvršni direktor MTA-a, James Selka, sada poziva sektor da nadogradi ovo izvješće istražujući načine na koje može riješiti nedostatak vještina i razviti još uspješnije programe, kao što su visokovrijedni proizvodni katapultni centri, kako bi se povećalo stvaranje bogatstva komercijalizacijom više sjajnih ideja i inovacija rođenih u V. Britaniji.

Englezi imaju industrijsku strategiju

  • “Ovo je fantastičan uvid u pravi utjecaj proizvodnje u Velikoj Britaniji i jača ono što mnogi od nas već znaju – da industrija daleko više doprinosi BDP-u i radnim mjestima nego što je navedeno na nacionalnim računima”, komentirao je James. “Naše je izvješće osmišljeno kako bi se ‘dublje zaronilo’ i sagledalo izravne, neizravne i inducirane učinke proizvodnje, što je daleko sveobuhvatniji pregled onoga što činimo, složene prirode naših lanaca opskrbe i ekonomske koristi koju su od trošenja plaća ostvarili zaposleni u našem sektoru”, dodaje. MTA sada poziva na dobro integriranu predanost cijele nacije kako bi se pomoglo industriji da ostvari svoj potencijal, od poslovnih lidera i akademika do kreatora politike koji su toliko ključni u razvoju međustranačke industrijske strategije. Nedavni plan napredne proizvodnje, popraćen potporom vrijednom 4,5 milijardi funti, pozdravljen je kao korak u pravom smjeru i važno sredstvo za pomoć u razvoju novih tehnologija i industrija koje se rađaju, kao što su elektrifikacija, laganost, materijali s manje emisija ugljika i obnovljiva energija. Uvođenjem novih mjera u Britaniji povećava se industrijski izvoz (https://www.etmm-online.com/uk-manufacturing-impact-revealed-a-142bdf29ed78a8b7b7d1d4131bd5e4ff/?cmp=nl-229&uuid=b061db2cd3fc90d50d7641f5dbb81ca9).

I Nijemci žive od industrije

  • Sigurno je zanimljivo vidjeti kako je u polukatoličkoj i poluprotestantskoj Njemačkoj na ovom industrijskom planu. Njemačka je 2023. godinu završila s dobrim rezultatom u ukupnom poretku. Procjenjuje se da je prošle godine proizvodnja nominalno porasla za nešto manje od osam posto, na 15,2 milijarde eura. Realno, to predstavlja povećanje od dva posto zbog inflacije, koja je ostala na visokoj prosječnoj razini tijekom godine. Izvoz je porastao za devet posto. Omjer izvoza dosegao je gotovo 70 posto. Izvoz je potaknut dvoznamenkastim rastom u Americi. Azija i Europa, s druge strane, bilježe samo jednoznamenkasta povećanja. SAD je posebno zabilježio iznimno dinamičan rast, potaknut prije svega ulaganjem u zaštitu klime i obnovljive izvore energije. S druge strane, Kina je zabilježila slab rast zbog pada potražnje potrošača i stalnih poteškoća u sektoru nekretnina. Indija je, s druge strane, uživala oštar rast prema gore.

Industrija alatnih strojeva na prvom mjestu

  • Njemačka industrija alatnih strojeva osvojila je prvo mjesto na globalnoj razini 2023. godine, nadmašivši Kinu i Japan porastom međunarodne prodaje. Predvođena snažnim rastom na američkom tržištu, posebno SAD-u i Meksiku, industrija je svjedočila porastu izvoza u Ameriku. Njemačka industrija alatnih strojeva prošle je godine u inozemstvu prodala strojeve vrijedne 9,5 milijardi eura, uključujući dijelove i dodatnu opremu. To je povećanje od devet posto u odnosu na 2022. godinu. “To znači da smo obranili titulu svjetskog prvaka ispred Kine i Japana”, kaže dr. Markus Heering, izvršni direktor VDW-a (German Machine Tool Builders’ Association) iz Frankfurta, komentirajući rezultat.

Nijemci izvoze diljem svijeta

  • Unutar trijade Europe, Amerike i Azije, izvoz u Ameriku najbrže je rastao, povećavši se za 18 posto. To je prije svega potaknuto zbog SAD-a, ukupno drugog najvećeg prodajnog tržišta za Nijemce, koje čini udio od 15 posto. SAD su kupile strojeve u vrijednosti od 1,4 milijarde eura. To predstavlja povećanje od 19 posto. “Naše članice osjećaju se pozitivno glede sadašnjih i budućih kretanja na američkom tržištu”, javlja Heering. “Američki kupci imaju niže troškove od svojih njemačkih kolega zbog nižih cijena energije u toj zemlji. Nadalje, automobilska industrija trenutačno ulaže u teške motore prije nego što 2027. stupe na snagu stroži propisi o emisijama. Meksiko također ima snažne rezultate. Mnoge međunarodne kompanije tamo ulažu zbog blizine države američkom tržištu”, nastavlja Heering.

Kina se zatvara

  • Njemački izvoz u Meksiko porastao je za 28 posto, čak i snažnije od onih u SAD. To je ovu srednjoameričku državu stavilo na 9. mjesto na popisu najvažnijih izvoznih tržišta. Računajući prodaju od 326 milijuna eura, Meksiko je drugo najvažnije tržište na američkom kontinentu. S druge strane, poslovanje u Južnoj Americi palo je za 7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Njemački izvoz u Aziju porastao je prošle godine za 7 posto. Čineći udio od 17 posto, Kina je najvažnija ciljna država od svih. U usporedbi s prethodnom godinom izvoz je porastao za 6 posto, na obujam od 1,6 milijardi eura, ali je ostao znatno ispod posljednje najviše godine 2018. Mnogim tvrtkama je tamo teško poslovati. “Gospodarstvo u Kini je slabo i zemlja se nastavlja odvajati od stranog uvoza u nastojanju da postigne industrijsku autonomiju”, izvijestio je izvršni direktor VDW-a Heering. Stoga je važno umjesto toga diverzificirati tržišta na alternativna tržišta rasta, kao što su ona u regiji ASEAN-a. Indijsko tržište postaje sve interesantnije i 13. je najvažnije izvozno tržište. Njemački izvoz tamo porastao je za četvrtinu.

Njemačko tržište pati od rata u Ukrajini

  • Unutar trijade, Europa je najveća prodajna regija za njemačke proizvođače, koja čini udio veći od 50 posto. Njemačko tržište, međutim, ostalo je najslabije od svih, zabilježivši povećanje od samo 6 posto i obujam od 4,9 milijardi eura. “Iako je većina zapadnoeuropskih država zabilježila rast, proizvođači alatnih strojeva skeptični su prema Europi”, objašnjava Heering. Nove narudžbe opadaju zbog trenutačno usporenog gospodarstva. To se posebno odnosi na Italiju, treće najveće svjetsko prodajno tržište njemačkog izvoza, koje sada znatno smanjuje svoje subvencije. Švicarska se, s druge strane, pozitivno smatra stabilnim prodajnim tržištem. S obujmom od 430 milijuna eura, zauzima četvrto mjesto među najvažnijim izvoznim tržištima u cjelini. U usporedbi s Njemačkom, kupci u Švicarskoj imaju koristi od nižih troškova energije i duljeg radnog vremena. Ti čimbenici pozitivno utječu na ulaganja. Sjeverna Europa također se gleda pozitivno, kao i prodaja Turskoj, koja je porasla za 39 posto. “Turska trenutačno privlači političku pozornost zbog svojih trgovinskih odnosa s Rusijom. S druge strane, mnogi kupci alatnih strojeva u Turskoj ostvaruju prihod u eurima od svog izvoznog poslovanja. Turska lira trenutačno je slaba, što im omogućava korištenje tih sredstava za ulaganje u tehnologiju proizvodnje”, kaže Heering. Izvoz čini 70 posto prodaje njemačke industrije alatnih strojeva. Spora međunarodna potražnja za kapitalnim dobrima, koja utječe i na njemačke kupce, koči poslovanje. “Ekonomski stručnjaci ne očekuju ponovni rast tržišta do sljedeće godine”, zaključuje Heering (https://www.etmm-online.com/german-machine-tool-orders-no-turnaround-in-sight-a-f09f71f8ce231905987facfab75c7935/?cflt=rel).

U Srebrenici ubijena su i tri Hrvata: Rudolf Hren, Marko Marković i Ante Stanić

  • »Beograd pokrenuo progon kontroverznog povjesničara koji je u Bujici urlao da su Srbi počinili genocid nad Hrvatima tijekom NDH. Knjiga Stjepana Loze napisana je još 2017., no srpsko tužiteljstvo tada nije reagiralo«, piše u naslovu i podnaslovu. Jeste li pomislili da je u pitanju srbijanski medij? Ja jesam, ali nije tako. Ovako protuhrvatski piše hrvatski portal Telegram u koji su se dovukli i uvukli razni klateži i razne Jude (telegram.hr/politika-kriminal/beograd-pokrenuo-progon-kontroverznog-povjesnicara-koji-je-u-bujici-urlao-da-su-srbi-pocinili-genocid-nad-hrvatima-tijekom-ndh). U nastavku ovoga članka novinar Matej Devčić u maniri velikosrpskih medija prenosi ono što je objavio beogradski tabloid Danas o povjesničaru Stjepanu Lozi i tzv. tužbi beogradskoga tužiteljstva protiv njega jer se usudio u svojoj knjizi napisati istinu – da su srpski partizani i četnici počinili genocid nad Hrvatima tijekom i neposredno nakon Drugoga svjetskog rata. I sada vam je jasnije zašto sam rekao da su naslov i podnaslov članka u Telegramu u skladu s velikosrpskim govorom mržnje protiv Hrvata, a u ovom slučaju protiv Stjepana Loze. Nije on nikakav „kontroverzan povjesničar“, niti je „urlao u Bujici“, kako ga vrijeđa Telegram, nego je S. Lozo vrhunski povjesničar koji je istraživanjem dokumenata objavio istinu koja glasi: Srbi i Srbija, srpski partizani i četnici počinili su genocid nad Hrvatima tijekom i neposredno nakon Drugoga svjetskog rata. I to je činjenica. Svatko imalo politički pismen zna da je ova tužba jalovi pokušaj Aleksandra Vučića i njegove velikosrpske politike da umanji utjecaj donošenja deklaracije o počinjenom srpskom genocidu u Srebrenici sredinom srpnja 1995. godine nad oko 8.000 muslimana-Bošnjaka i troje Hrvata: Rudolfa Aleksandra Hrena (1960.), Marka Marinka Markovića (1963.) i Ante Ive Stanića (1930.). Imena, imena očeva, prezimena i godine roeđnja ove trojice Hrvata pronašao sam u srpnju 2008. na dan komemoracije u Srebrenici na spomenicima. Tada je bilo napisano na spomenicima oko 4.000 žrtava i ja sam našao i trojicu ubijenih Hrvata. Donedavni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u jednoj od svojih propovijedi o stradanjima u Srebrenici spomenuo je četvero ubijenih Hrvata, ali nije naveo njegovo ime i prezime. Poslije 2008. nisam bio u Srebrenici i trebalo bi na spomen-obilježjima potražiti i druge ubijene Hrvate.

Plenković pustio Thompsona na HRT-u!

  • U utorak uoči jutarnjih vijesti, u programu emisije “Dobro jutro, Hrvatska”, na HRT-u 1 puštena je pjesma najpopularnijeg hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona naslova “Samo je ljubav tajna dvaju svjetova”. Kako je Thompson u vrijeme protuhrvatske vladavine Andreja Plenkovića zabranjen i na državnom radiju i na državnoj televiziji, ova nas je vijest jako iznenadila. A možda i nije. Ona je samo Plenkovićev mamac čelnicima i simpatizerima Domovinskoga pokreta da se – u vrijeme podjele vladajućeg plijena – ne trebaju bojati i zato im veliki Plen Ki-moon nudi mrvice.

Tko će zabraniti “trnjanske krijesove”?!

  • S druge strane i u isto vrijeme globalizacijsko-marksističko-jugonostalgičarsko-orjunaška klika koja vlada Zagrebom i ove je godine ispod savskih mostova održala je tzv. trnjanske krijesove na kojima se vijorila i zastava tzv. socijalističke republike Hrvatske. Na portalu Narod pitaju se je li to zakonom kažnjivo (https://narod.hr/hrvatska/zastava-sfrj-na-trnjanskim-kresovima-tko-je-odgovoran-i-kolike-su-kazne)! I sad pogledajte tko se je potpisao organizator iako znamo da je to Možemo: Mreža antifašistkinja (hrvatski bi trebalo glasiti Mreža antifašistica), Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista. A pokrovitelj je Možemo, odnosno grad Zagreb. Podržali su ga Gradska skupština, Vijeće gradske četvrti Trnje i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH! Pazite, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Pa da čovjek poludi. Kakva ljudska prava, a na skupu, derneku vijori se hrvatska trobojnica iz vremena okupacije Hrvatske i nepostojeće države sa zvijezdom petokrakom. I svi su oni veličali propali komunistički zločinački režim. I nisu ih policajci došli legitimirati i kazniti. I nisu im oduzeli te zastave. Nisu! I to je opasno. Njima, a i A. Plenkoviću to ne smeta. Njega ne brine rezolucija Europskoga parlamenta 19. rujna 2019. pod nazivom “Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP))“, koja osuđuje i izjednačava nacističke i komunističke zločine kao i zločine svih ostalih režima, jer su “nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u XX. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti”. To AP prešućuje.

Astra Zeneca priznala da svojim cijepivima ubijala ljude

  • Nakon više od tri milijarde cjepiva povlači se cjepivo Oxford-AstraZeneca Covid u Velikoj Britaniji. A zašto? Zato što su lagali i zato što su tim svojim cjepivom svjesno ubijali one koji su se pod pritiskom političara i farmaceutske mafije cijepili. U utrci za izvlačenjem svijeta iz pandemijskih blokada, cjepivo Covid razvili su znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu u rekordnom roku. Proces koji obično traje 10 godina ubrzan je na oko 10 mjeseci, piše BBC (https://www.bbc.com/news/health-68977026). U studenom 2020. ovo cjepivo AstraZeneca najavljeno je kao sigurno cjepivo, “cjepivo za svijet”, jer je bilo i jeftinije i lakše za pohranu od ostalih cjepiva protiv Covida. I Britance se cijepilo. Nu, onda su se pojavili neobični krvni ugrušci kao nuspojava cjepiva, i Velika Britanija se okrenula alternativama. Nakon toga je došlo do pada potrošnje toga cjepiva koje se više ne proizvodi niti isporučuje, a to ovako objašnjava prof. Adam Finn sa Sveučilišta u Bristolu: “Mislim da povlačenje cjepiva jednostavno odražava da više nije korisno. Pokazalo se da je ovaj virus vrlo agilan i da je evoluirao daleko od izvornih cjepiva, tako da su na neki način postalo nevažno i sada će se vjerojatno koristiti samo preformulirana cjepiva.” Tipičan britanski odgovor. Ili pokušaj kroz britanski sarkazam opravdati potrebu cijepljenja preko 6,5 milijuna Britanaca. Ugrušci su ipak samo – popratna pojava!

Simbioza ruske politike i ruskoga pravoslavlja

  • Korijeni ruskoga fašizma u Ukrajini imaju svoju pretpovijest. Početkom studenoga 2015. na otvaranju izložbe “Pravoslavna Rusija. Moja priča. XX. stoljeće. 1914.-1945. Od velikih preokreta do Velike pobjede” poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril (svjetovno ime: Vladimir Mihajlovič Gundjajev), pozvao je na priznavanje uspjeha državnog vođe, čak i ako su postupci ovog vođe bili zli. “Tamo gdje je postojala volja, snaga, intelekt, politička odlučnost, kažemo: da, bilo je nesumnjivih uspjeha, kao u slučaju pobjede u Velikom Domovinskom ratu, i gdje je bilo krvi, nepravde i patnje, kažemo da je to neprihvatljivo za nas, narod XXI. stoljeća”, rekao je Kiril, ali i dodao: “uspjesi ovog ili onog državnog vođe, koji je stajao na početku ove vrste oživljavanja i modernizacije zemlje, ne mogu dovesti u pitanje, čak i ako je taj vođa obilježen zvjerstvima”, čime je pokušao amnestirati Josifa Staljina. Bilo je to vrijeme početka oživljavanja sovjetskih boljševičkih simbola i osobnosti, samo godinu dana nakon aneksije ukrajinskoga Krima Rusiji. Ovo je još jedan dokaz simbioze između ruske službene politike i službene politike Ruske pravoslavne crkve.

Islamist Erdoğan uništava preostale kršćanske tragove

  • Turski predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan službeno je u ponedjeljak otvorio bivšu bizantsku crkvu u Carigradu (Istanbul) kao džamiju, četiri godine nakon što ju je njegova vlada proglasila muslimanskom kućom molitve, unatoč kritikama susjedne Grčke. Turska je službeno pretvorila crkvu Svetog Spasitelja u Chori, poznatu kao Kariye na turskom, u džamiju 2020. godine, ubrzo nakon što je na sličan način pretvorila znamenitu carigradsku Haghiju Sofiju u muslimansku kuću molitve. Oba obraćenja izazvala su pohvale muslimanskih vjernika, ali i kritike Grčke i drugih zemalja koje su pozvale Tursku na zaštitu važnih spomenika iz bizantskog doba. Oba su navedena kao UN-ova svjetska baština. Poput Haghije Sofije, koja je stoljećima bila crkva, a zatim džamija još stoljećima, Chora je desetljećima djelovala kao muzej prije nego što je pretvorena u džamiju. Erdoğan je u ponedjeljak na daljinu predsjedao ceremonijom povodom otvaranja Chore kao i drugih nedavno obnovljenih građevina iz konferencijske dvorane u kompleksu njegove palače u Ankari.

Jedino se Grci bune, Vatikan ne!

  • Crkva, smještena u blizini drevnih gradskih zidina Istanbula, poznata je po svojim razrađenim mozaicima i freskama. Datira iz IV. stoljeća, iako je zdanje poprimilo današnji oblik u XI.-XII. stoljeću. Građevina je služila kao džamija za vrijeme otomanske vladavine prije nego što je 1945. Grčka kritizirala odluku turske vlade da je ponovno pretvori u džamiju, optužujući Ankaru za “uvrjedu karaktera” druge lokacije svjetske baštine. Odluke o ponovnoj transformaciji Haghie Sofije i Chore u džamije smatrane su potezima usmjerenim na konsolidaciju konzervativne i vjerske baze potpore Erdoğanove vladajuće stranke u trenutku gospodarskog pada. Erdoğan se 2020. pridružio stotinama vjernika na prvim muslimanskim molitvama u Aja Sofiji u 86 godina, odbacujući međunarodne kritike i pozivajući da se spomenik zadrži kao muzej. Čak 350.000 ljudi sudjelovalo je u molitvama izvan strukture. Ovo je potvrda zloporabe vjere u političke svrhe.

Marijan Majstorović

Povezane objave

DEMOKRACIJA NA DJELU – Referendum na policiji! Zašto ne?

HF

Sirovi Bulj radi protiv Mosta

HF

Međunarodni sud pravde ili odsustvo svake težnje prema istini

HF

Agonija u državi i na Iblerovu trgu

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više