Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Šestoga svibnja – sjećanje na protjerivanje Hrvata iz Srijema

Toga dana 1992. Šešelj je održao miting s kojeg je poručeno sedamnaestorici hrtkovačkih Hrvata da se odmah isele

 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i ove godine, na dan kada je u Hrtkovcima 1992. godine održan miting na kojemu je sudjelovao Vojislav Šešelj i pročitao imena sedamnaestero Hrvata kojima je javno poručeno da se sele, sjeća se svojih sunarodnjaka koji su u periodu od 1991. do 1996. godine zbog različitih oblika i vrsta prisile bili protjerani iz Srijema te, djelomice, jugozapadne i zapadne Bačke. Procjenjuje se da je u tom razdoblju oko 40 tisuća Hrvata s navedenih područja trajno napustilo svoje domove, 25 ih je ubijeno, od kojih se njih troje još uvijek vode kao nestali.

Unaprjeđujući komemorativne prakse na ove tragične događaje, DSHV je ove godine organizirao posjet grobu Mijatu Štefancu, koji je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima ubijen u noći s 5. na 6. svibnja u hrtkovačkom ataru te služenje sv. mise u mjesnoj crkve sv. Klementa. Osim izaslanstva DSHV-a, komemoraciji u Hrtkovcima nazočili su i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća te drugih institucija hrvatske zajednice i mjesne kulturne udruge „Dr. Nikola Dogan“.

 „Demokratski savez Hrvata u Vojvodini desetljećima se bori da žrtve iz toga vremena koje je hrvatska zajednica, bez ikakvoga povoda, morala pretrpjeti, ne izblijede, da ostanu nepoznate ili bezimene“ – izjavio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov te dodao da „tako što činimo, jer se držimo uvjerenja da je iskazivanje pijeteta nevinim žrtvama pravo i obveza nas živih, gesta utjehe za obitelji te važna civilizacijska poruka o neponovljivosti zločina. Hrabre nas činjenice da su sve brojnije potvrde da je moguće primjereno komemorirati tragediju srijemskih Hrvata. Na tome želimo intenzivnije raditi, jer zajednica koja ne pamti i ne memorira vlastito stradanje, koja primjereno ne njeguje sjećanje na vlastite nevine žrtve, jest zajednica koja nema budućnost. Ne postoji još uvijek niti jedno javno obilježje koje bi podsjećalo na ove tragične događaje, no s tim se ne mirimo“, zaključio je Žigmanov.

DSHV posebno ističe kako je jedna od tragičnih posljedica događaja iz posljednjeg desetljeća XX. stoljeća i drastično smanjenje broja Hrvata u Srijemu. Na ovom području (Srijemski upravni okrug, općine Beočin i Srijemski Karlovci, te gradske općine Surčin, Zemun i Novi Beograd), na popisu 2022. godine Hrvatima se izjasnilo samo 8398 građana. Budući da je na istom području veliki udio anacionalno izjašnjenih, o narodnosti neizjašnjenih te izjašnjenih nadnacionalno kao Jugoslaveni, razvidno je da se s ovim rezultatima negativnog ozračja i asimilacijskih procesa nešto sa čime se moramo suočiti i računati u budućnosti. Vjerujemo u pozitivne ishode tih naših stremljenja, tim prije jer je DSHV postao političkim partnerom vladajuće stranke.

DSHV

Povezane objave

Ivan Vučetić – najpoznatiji svjetski kriminalist

hrvatski-fokus

Stari ribar

HF

Silan novac za “Bunjevce”, a ne za Hrvate

HF

Najznačajnije i najzanimljivije što Češka ima

hrvatski-fokus

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više