Hrvatski Fokus
Intervjui

Ekspresija osnova cjelokupnog opusa

U suvremenoj Hrvatskoj vlada pluralizam izričaja. Smatram da za svakog likovnjaka ima mjesta pod sumcem ako ima što kvalitetno i zanimljivo reći

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Željko Čurčić, autor osebujnog opusa, predstavlja se ovih dana retrospektivnom izložbom u Kulturnom centru Travno.

  • Izložba u Kulturnom centru Travno pokazuje Vaše afinitete.

– lzložba u KUC Travno je retrospektiva mog dosadašnjeg slikarskog stvaralaštva. Obuhvaća svu tematsku raznolikost kroz vremenski period od 1985.godine do danas. Erotika, glazbenici, fantazmagorije, apstrakcija glavni su sadržaji unutar kojih se kreće moji afiniteti. Sve to ima veze s mojim dubokim proživljavanjem realnog i irealnog. Kad kad stvarnost određuje likovni izričaj a pretežno subjektivna ekspresija uzima maha.

  • Koji su ključni elementi u Vašem slikarstvu

– Mislim da konstantacija da mi se stilistika kreće u domeni ekspresionizma, fovizma, kubizma i nadrealizma a da mi je ekspresija osnova cjelokupnog opusa, najpreciznije određuje ključ mog slikarskog djelovanja.

  • Što Vam je bitnije, kolor ili crtež?

– Svako djelo – slika pojedinačno se bazira se na svojstvenoj izražajnosti. Nekada kolorizam daje osnovni ton slici a u nekim ponajviše crtežima linija preuzima tu funkciju.

  • Objavljene su dvije monografije o Vašem opusu

– Prva monografija analizira opsežan slikarski opus. Kako se moje djelovanje očituje unutar raznih intereresa tako se u drugoj monografiji analizira, objašnjav moja uloga kao likovnog kritičara, kustosa, povjesničara umjetnosti i leksikografa.

  • Kako pristupate motivu

– Svaki motiv zahtjeva zasebni pristup koji ovisi o trenutačnom raspoloženju, interesu, fokusiranošću. Nema pravila – važna je intuicija.

  • Slikarstvom ste se bavili paralelno s radnim odnosom. Jeste li željeli biti samostalni umjetnik?

– Svestrani interes za složenu stvarnost faktor je polifonog djelovanja. Samostalan umjetnik znači da živite od svoje umjetnosti što je teško ostvarivo pogotovo ako ste obiteljski čovjek.

  • Što je novo u atelijeru

– Radim na platnima na temu Jazz glazbe.

  • Planovi?

– Pokoja izložba novih radova.

  • Kako doživljavate suvremenu hrvatsku umjetnost?

– U suvremenoj Hrvatskoj vlada pluralizam izričaja. Smatram da za svakog likovnjaka ima mjesta pod sumcem ako ima što kvalitetno i zanimljivo reći.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ne može se otimati imovina hrvatskih tvrki

HF

Pogubna ostavština Frankfurtske škole

HF

Prijete mi privatne arhivarske tvrtke, a najviše ona u kojoj je suradnik Milanovićev brat

HF

Bešćutni zakon tzv. slobodnog tržišta potiče priljev neeuropskih migranata

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više