Hrvatski Fokus
Religija

Neke misli i izreke našega pape

Nacija koja ubija svoju djecu nema budućnosti

 

Papa Ivan Pavao II. bio je jedan od rijetkih prijatelja i zaštitnika hrvatskoga naroda. Ujedno i mudar čovjek koji je dao naputke i za budućnost. Podijelimo nekoliko njegovih misli i izreka.

Nacija koja ubija svoju djecu nema budućnosti.

Kako ide obitelj, ide i nacija, a tako i cijeli svijet u kojem živimo.

Ljubav mi je sve objasnila, i ljubav je sve riješila.

Izgradnja svijeta bez Boga, prije ili poslije, uvijek završava protiv čovjeka.

Ne ratu! Rat nije uvijek neizbježan. On je uvijek poraz za čovječanstvo.

Podsjećam vas da se čovjekova vrijednost sastoji u onome što on jest, a ne u onome što on radi ili pak što posjeduje.

Svaka vjernost treba da prođe kroz najzahtjevniju kušnju, kušnju postojanosti. Lako je biti dosljedan jedan dan, nekoliko dana. Teško je i važno biti kroz sav život.

Tražiti pravo na pobačaj, na ubojstvo djece, na eutanaziju i zakonski ga priznati, znači pripisati ljudskoj slobodi izopačeno i nepravedno značenje: ono apsolutne vlasti nad drugima i protiv drugih.

“U procesu integracije Kontinenta (Europe) temeljno je biti svjestan da se zajedništvo ne će održati bude li svedeno na čisto zemljopisne i ekonomske dimenzije; naprotiv, ono se mora iznad svega temeljiti na slaganju glede vrednota, koje svoj izraz moraju naći u zakonodavstvu i životu.

“Nasilje je ukorijenjeno u laži i laž mu je potrebna da pokuša pridobiti svjetsko javno mnijenje tvrdnjama koje su zapravo posve strane njegovu značenju, a često i proturječne. Što kazati o praksi da se onima koji se ne slažu s određenim stajalištima pripiše etiketa neprijatelja, kako bi ih lakše potukli ili im začepili usta, uz pomoć spretne i neprestane propagande pripisuje im se neprijateljska namjera ili ih se zapečati kao napadače.

“Objavljujem da Crkva nema ovlasti proširiti ređenje na žene i da prosudbu o tome definitivno trebaju donijeti svi Crkvi odani.

“Ne možemo izbjeći svaku kritiku niti je moguće udovoljiti svima.”

“Isus je taj koji u vama potiče želju da učinite nešto veliko sa svojim životom, volju da slijedite ideal, odbijanje da dopustite da vas prignječi prosječnost, hrabrost da se ponizno i ​​strpljivo posvetite poboljšanju sebe i društva, čineći svijet ljudskijim i bratskijim.”

“Najgori zatvor bi bio zatvoreno srce.”

“Dužnost je svakog muškarca da čuva dostojanstvo svake žene.”

“Nisu svi pozvani biti umjetnici u specifičnom smislu riječi. Ipak, kao što kaže Postanak, svim je muškarcima i ženama povjerena zadaća oblikovanja vlastitog života: u određenom smislu, oni od njega trebaju napraviti umjetničko djelo, remek-djelo.”

“Vjera i razum su kao dva krila na kojima se ljudski duh uzdiže do razmatranja istine”

“Ljubav između muškarca i žene ne može se izgraditi bez žrtava i samoodricanja.”

“Prava sloboda nije napredna u permisivnom društvu, koje brka slobodu s dozvolom da se čini bilo što i koje u ime slobode proglašava neku vrstu općeg amorala. Karikatura je slobode tvrditi da su ljudi slobodni organizirati svoje živote bez obzira na moralne vrijednosti i reći da društvo ne mora osigurati zaštitu i unapređenje etičkih vrijednosti. Takav stav je destruktivan za slobodu i mir.”

Teo Trostmann

Povezane objave

Sveopće Masonsko bratstvo boji se moći Svete Krunice

hrvatski-fokus

Televizijska emisija “Izabrani” o Isusu Kristu postala je uspješnica

hrvatski-fokus

Božić i Krštenje Gospodinovo u Armenaca

HF

Meditativna večer s fra Bernardinom Sokolom

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više