Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Vlada samo što nije, ali i dalje na čelu Andrej Plenković

Plenkovića ne možemo gledati kao osobu sklonu zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa

 

Očekivano je da dođe do kompromisa oko sastavljanja nove saborske većine između HDZ-a i DP-a, međutim ništa nije završeno, problemi će uskoro započeti jer su razlike velike.

Sve kombinacije su bile otvorene, a izlaznost gotovo od 62 % posto demantirala je mnoge skeptike koji su dvojili hoće li građani hrvatske izaći u velikom broju na izbore, pa su razne spekulacije imale svoje tumačenje od toga da će na izlaznost utjecati loše vrijeme, izborni zakon, APIS sa svojim izračunima mandata, nedostatak dopisnog glasovanja i mnogi drugi razlozi.

Činjenica je da je koalicija predvođena s HDZ-om osvojila 61 mandat, ali nedovoljno da donošenje saborskih odluka.

Andreju Plenkoviću se žuri kako bi sastavio vladajuću većinu u Saboru RH, a  u pogledu pogoršanja geopolitičke situacije u Europi koja se nalazi na rubu proširenja rata s područja Ukrajine na okolne države.

Gospodarstvo tone što su i Državni zavod za statistiku zabilježio ukazujući na rast životnih troškova i stopu inflacije od 4,9 %, nasuprot tome, vladajući sustavno vrše friziranje ekonomskih rezultata pokazujući nedodirljivost „dobre“ ekonomske situacije u Hrvatskoj,neposredno kad se nalazimo pred sastavljanjem saborske većine sazidane, a po informacijama od HDZ-a, DP-a i manjinaca bez Milorada Pupovca i SDSS-a.

Godinama su mnogi upozoravali Andreja Plenkovića na štetu koju čini Hrvatskoj, a time dugoročno i srpskoj nacionalnoj manjini, vezujući se uz Milorada Pupovca i one koji su devedesetih godina osnovali SDSS (Goran Hadžić i Vojislav Stanimirović) koja je bila među stjegonošama pobune Srba protiv legalne hrvatske vlasti i dr. Franje Tuđmana.

No, mnogi nisu znali da je zadaća Milorada Pupovca znatno šira nego tobože predstavljanje Srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Htjeli ili ne Pupovac je posredni igrač Brisela baš kao što je i Plenković.

Zadaća Plenkovića u južno europskoj igri je privući i učiniti sve kako bi Srbija pristupila EU, a time i NATO-u. Pitanje ulaska Crne Gore i Albanije u EU nije ekonomsko pitanje već čisto političko ili do odluke za ovalnim stolom kad će te dvije države ući u članstvo, a Srbija je posve drugi problem. Politički vezana za Rusiju, što povijesno što obiteljski, prelamanje koplja u trenutku najgoreg europskog vremena od Drugog sv.rata, pa okrenuti leđa Rusiji, ne će ići tako lako.

U Srbu se slavi pokolj Hrvata 1941. godine

Milorad Pupovac je izgubljeni ideolog između ostavštine i neistina iz doba NOB-a, kao što je krivotvorenje partizansko-četničkog ustanka u Srbu, 27. 7. te pokolja Hrvata na tom prostoru i Bošnjaka u Kulen Vakufu i s druge strane srpskog sveta. Međutim to sve ništa nije smetalo Andreju Plenkoviću. Pitanje potrage za 1.797 nestalih iz doba Domovinskog rata, krivotvorene optužnice koje su stizale iz Beograda protiv pripadnika HV, neriješena granica na Dunavu između Hrvatske i Srbije, sve je to Plenković gurnuo pod tepih čekajući neka druga vremena, možda ona kad bi i predstavnici Srbije sjedili za istim stolom Europskog parlamenta.

U svih osam godina ili dva mandata AP-a nismo se oko tih točaka makli ni za jotu i to sve zahvaljujući briselskim ambicijama AP, ali dugoročno na veliku štetu Republike Hrvatske.

Pupovac = velikosrpstvo

Što se je to promijenilo da se AP odriče Milorada Pupovca. Moguća  je nekoliko razloga: prvi je kako smo donekle kazali neizvjesnost političke situacije u Europi i nezabilježen sraz gospodarstva gotovo svih članica EU pa time i hrvatskog gospodarstva, drugi –  proširenje rata sa područja Ukrajine, a zavisno od gospodara rata (SAD, Francuska i Velike Britanije). Treći – po svoj prilici najznačajniji razlog je promjena političkog stava što se tiče europske srpske pozicije i sustavni pritisak na Srbiju od strane  vladajućih EU struktura. Izuzimajući poziciju Milorada Pupovca u budućoj Hrvatskoj vladi šalje se otvorena poruka Srbiji.

Plenković je imao po svoj prilici pripremljenu strategiju za razgovore s Domovinskim Pokretom, čime se je javnosti uputila poruka kako je baš On taj koji pokazuje volju za kompromisom.

Da u ovom zadnjem nije došlo do promjene i naloga iz Wasingtona prema čelnim državama EU-a, Plenković sigurno ne bi popustio pritiscima DP-a kad je Milorad Pupovac i njegova zadaća u pitanju.

Plenkovića ne možemo gledati kao osobu sklonu zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, pače riječ je o čovjeku tašte naravi i veličanju vlastitog ega. Iz ovoga bi moglo proizaći da ako i dođe do potpisivanja sporazuma o koaliciji DP i HDZ-a, muke po DP će tek započeti.

Stara je poslovica, „Fide, sed cui, vide” – Vjeruj, samo pazi kome vjeruješ

Sudeći iz dosadašnje prakse vladavine AP nikome nije u njegovom krugu za vjerovati, pa pitanja kao što su Istanbulska konvencija i njena deratifikacija ne će skoro doći na dnevni red.

Informacije koje polako stižu očekivajući Godota na zatvorenom Markovom trgu u Zagrebu, govore da je tko zna po koji puta Andrej Plenković zajašio bijelog konja u nastavku na veliku štetu građana Hrvatske.

Što će učiniti Domovinski Pokret sa svojih 13 mandata pokazat će vrijeme, a vjerovati je ne previše.

Dogodili se upravo ovo predviđanje politika u većini bi mogla ostati kao „nemoralna disciplina“, otvorena interesima pojedinaca i na štetu općeg dobra.

Boris Šimundić

Povezane objave

Leteći cirkus na relaciji Zagreb-Knin

HF

Četnici u pravoslavnim mantijama

HF

Njezino Veličanstvo – provizija

HF

Bruxelleska birokracija krši temeljno pravo svakog djeteta na oca i majku

hrvatski-fokus

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više