Hrvatski Fokus
Društvo

Donesite u GKK kukičane miljetiće svojih baka i prabaka

Gradska knjižnica Kaštela organizira izložbu Iz babinoga baula

 

Gradska knjižnica Kaštela upućuje poziv svima zainteresiranima da u starim škrinjama, baulima i ormarima pronađu kukičane miljetiće, stolnjake i ostale rukotvorine svojih baka i prabaka te da ih donesu u Gradsku knjižnicu Kaštela.

Sve pristigle rukotvorine bit će predstavljene u virtualnoj izložbi, dok će dio odabranih radova biti predstavljen na izložbi koju će GKK organizirati početkom lipnja.

Prilikom donošenja miljetića, stolnjaka i ostalih rukotvorina Vaših baka i prabaka, molimo Vas da navedete ime i prezime bake koja je rukotvorinu iskukičala, a bilo bi poželjno priložiti i fotografiju te ukratko ispričati priču o bakinom životu ili navesti neko sjećanje, odnosno uspomenu na baku koja je miljetić izradila.

“Kukičani miljetići su sve donedavno bili dio naše svakodnevnice i nalazili su se u svim našim domovima na televizorima, ormarima i komodama. Većina nas se još uvijek sjeća naših baka koje su u dvorištima ispred kuća u hladu pod odrinom ili u zimskim večerima  pokraj “špakera na drva” s izboranim rukama kukičale miljetiće koje su spremale kćerima i unukama za dotu. U svaki bakin miljetić je bilo utkano puno ljubavi i truda, i eto, zahvaljujući Rim Tim Tagi Dim trenutku i izvrsnom promotoru hrvatske kulturne baštine i naše Hrvatske, Marku Purišiću (Baby Lasagna) napokon je došlo vrijeme da svo to nepravedno zapostavljeno umijeće naših majki, baka i prabaka ugleda svjetlo dana na najbolji mogući način – na izložbi rukotvorina Iz babinoga (kaštelanskoga) baula. Pronađite ovo davno zaboravljeno blago koje ste spremili u ormare te javnim predstavljanjem rukotvorina svojih majki, baka i prabaka dajte svoj obol u očuvanju kaštelanske baštine i tradicije kako bi i današnje generacije mogle osjetiti i vidjeti kolika je količina ljubavi, osjećaja, kreativnosti i  prošlosti sačuvana u kukičanim miljetićima naših baka”.

Rukotvorine možete osobno donijeti do srijede 22. svibnja 2024. u Gradsku knjižnicu Kaštela u Kaštel Sućurcu (Trg palih za domovinu 1) ili miljetiće možete fotografirati u kvalitetnoj rezoluciji i fotografiju poslati na e-mail adresu natjecajkastela@gmail.com  zajedno s fotografijom majke, bake ili prabake koja je rukotvorinu izradila i ukratko napisanim sjećanjem koje Vas povezuje s rukotvorinom koju ste odlučili izložiti na izložbi Iz babinoga baula.

Nakon završetka izložbe sve rukotvorine bit će vraćene vlasnicima, dok će svi pristigli i izloženi radovi zajedno s fotografijama i sjećanjima na autorice radova biti tiskani u brošuri pod naslovom Iz babinoga (kaštelanskoga) baula.

Više informacija na 021 226 001.

Renata Dobrić

Povezane objave

Pristranost Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

HF

Salaminski vojnici

hrvatski-fokus

SDP i HNS ne cijene kršćanske vrijednosti

HF

MUDROSITNICE – Ne pitaj odrpanca…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više