Hrvatski Fokus
Uvodnik

Svatko tko se približi Vladimiru Putinu loše završi

Nikada Plenković ne bi napustio etnobiznismena Pupovca da nije bio primoran izvana

 

  • Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova te države i još šestero Iranaca pronađeni su mrtvi u ponedjeljak nekoliko sati nakon što se njihov helikopter srušio u magli nedaleko iransko-azerbajdžanske granice. Nesreća se dogodila nakon sastanka s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom. Raisi je vjerski fanatik i čovjek koji je pojačao napetosti na Bliskom istoku, te se približio Kini i Rusiji u agresiji na Ukrajinu. Malo tko ozbiljan vjeruje da je njegovu smrt izazvao tehnički kvar na letjelici. Nekoliko dana prije u središtu Slovačke književnik Juraj Cintula pucao je na predsjednika slovačke vlade Roberta Fica i teško ga ranio. Za razliku od smrti iranskog predsjednika Raisija, ovdje je puno toga poznato. Iako Slovačka graniči na istoku s Ukrajinom R. Fico, bivši komunist, a kasniji „socijaldemokrat“ i eunijski globalist, svrstao se na stranu Rusije u ratu protiv Ukrajine. Mnogi su ovih dana napisali kako svatko onaj tko se približi s Vladimirom Putinom, na kraju loše završi. Ficova sreća je što je preživio atentat samo zato što, očito, književnici ne znaju najbolje rukovati oružjem.

Ruski prijatelji

  • Što se dalje može očekivati nakon Raisijeve smrti i Ficova ranjavanja? Zasigurno da će se u budućnosti malo zamisliti oni koji su javno ili tajno cijelo vrijeme ruske agresije na Ukrajinu podržavali Putina. Podosta ih je u našem susjedstvu i nešto dalje. Prije svih to su Milorad Dodik u BiH, Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin u Srbiji, četnik Andrija Mandić u Crnoj Gori, Viktor Orbán u Mađarskoj, a aktualna bugarska vlast također slijepo slijedi Putinovu Rusiju. Hoće li se njima što dogoditi, nitko ne zna, ali je sigurno da će se javna retorika značajno promijeniti. A i već se osjećaju promjene na Kosovu gdje je ulazak kosovske policije u srpske banke zasad prošao bez jačeg oglašavanja sa Zapada. A i kod nas podržavanje Putina i Rusije ima odjeka, javnoga i tajnoga. Nije slučajno Andrej Plenković nekoliko zadnjih godina predbacivao Zoranu Milanoviću da je „ruski čovjek“ i „putinovac“. To je bio i ostao najobičniji manevar. Ustvari, Plenkovića bi se moglo nazvati „ruskim čovjekom“ i „putinovcem“, jer je Rusima, tj. Putinu predao Agrokor zakonitog vlasnika Ivice Todorića. Najprije je – nakon osnivanja monstruma u obliku „Grupe BORG“ –, o čijoj će se sudbini uskoro raspravljati, i nakon toga „po zakonu“ oteo Todoriću kompaniju i, mrtav hladan, predao ju Rusiji, Rusima, Putinu. I mirna Bosna! Pitamo se dokle!?

Tko je Plenkovića natjerao na koaliciju s DP-om?

  • Ne mogu tvrditi da ima veze sastavljanje nove hrvatske Vlade s ovim prethodnim, ali nekako mi se čini da ima. Naime, činjenica je da su najljući Plenkovićevi protivnici nekoliko zadnjih godina na hrvatskoj političkoj sceni upravo bili u Domovinskom pokretu. Međusobno su se svakodnevno vrijeđali i napadali. I sada, kada su izbori okončani, odjednom su se dogovorili o budućoj vladi. Više nije bilo nikakvih disonantnih tonova. I sâm Plenković sada je priznao da su u SDP-u i Možemo bili u zabludi kada su i pomislili da će s Domovinskim pokretom izbaciti Plenkovića iz Banskih dvora. Rekao je da su se od početka dogovorili HDZ i DP, samo je trebalo lukavo čekati da prođe potrebno vrijeme i da se donesu potpisu na uvid na Pantovčak. I predsjednik države Milanović je cijelo to vrijeme bio tih, što inače nije njegova glavna karakteristika. Očito je i njemu netko nešto šapnuo… A kakve ima veze Raisijevo ubojstvo i atentat na Fica? Moguće je, samo kažem moguće je, da je netko izvana prišapnuo i Plenkoviću i DP-u da se dogovore što prije, a nakon toga rješavat će se neki problemi u odnosima s Rusijom i Putinom. Jer, ne zaboravimo, tu je Pavo Vujnovac i njegov PPD koji je – prema nekim izvorima – duboko involviran u svomu poslovanju prema Istoku. A to danas u svjetskim relacijama nije plus.

“Privremeno” napušteni Milorad

  • Ima još jedna ucjena koja je Plenkovića primorala na „neželjeni brak“ s DP-om. Napuštanje Milorada Pupovca i njegove protuhrvatske partije SDSS. Nikada Plenković ne bi napustio etnobiznismena Pupovca da nije bio primoran izvana, jer on mu je jedan od rijetkih oblika i simbola jugonostalgije koja ga podsjeća na djetinjstvo i odrastanje u obitelji. Plenkoviću jugonostalgija nije politički program, ona je njemu više od toga – povratak u djetinjstvo, obitelj. I zato napuštanje i žrtvovanje Pupovca i njegove partije koju su osnovali velikosrbi i ratni zločinci Jovan Rašković i Goran Hadžić nije završena priča, prema Plenkoviću radi se samo o – doviđenja SDSS-u i Miloradu P.! Do neke povoljnije prilike.

JUSP Jasenovac i njegove laži

  • U posljednje vrijeme postala je praksa da ravnatelji Javne ustanove spomen područje (JUSP) Jasenovac abdiciraju, da podnesu ostavku. Znajući pozadinu da je JUSP Jasenovac osnovan kao toljaga za nastavak laži o izmišljenom i lažnom popisu lažnih jasenovačkih žrtava u obnovljenoj hrvatskoj državi jer od godine 2000. na vlasti su oni koji nam ne žele dobro. Bio sam u Jasenovcu dva puta. Jednom sam razgovarao s Đorđem Mihovilovićem, tadašnjim drugim čovjekom ove ustanove i priznao mi je da je moguće da je popis žrtava lažan, a da je na nama da dokažemo suprotno. Dakako, lagao je, jer i kada mu podastrete podatke o lažnim osobama na lažnom jasenovačkom popisu, on i oni koji vode JUSP Jasenovac ne rade ništa. Tek su se malo uznemirili nakon najnovije knjige dvojca autora, Nikole Banića i Mladena Koića, Jasenovački popis – Lažne žrtve (Tkanica, Zagreb, 2023.), ali ne i popravili. I zato je za svaku pohvalu objelodanjena izjava CroFacta, u koji su udruženi Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Hrvatski institut za povijest i Hrvatsko-memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata, povjesničara Vladimira Geigera s Hrvatskoga instituta za povijest o lažnim tvrdnjama objavljenim na mrežnim stranicama JUSP-a Jasenovac o sastanku održanom 4. lipnja 1941. u Zagrebu u njemačkom poslanstvu na kojem je, uz ostalo, zaključeno da se “srpsko pitanje” u NDH riješi “masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore”.

Uspješni Geiger

  • Geiger je, istražujući te dokumente u arhivima, naveo da izvorno arhivsko gradivo i historiografski radovi pokazuju da su te tvrdnje neutemeljene, odnosno da se ne spominje da je na tom sastanku ustaša s predstavnicima Trećeg Reicha razmatrano “da se srpsko pitanje riješi masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore”, a ne spominje se ni da su nacisti vlastima NDH odobrili “već ranije poduzete mjere za konačno rješenje srpskog pitanja u NDH”. Dakle, lagali su i na ovom podatku u JUSP-u Jasenovcu. I sada dolazi ostavka ravnatelja Ive Pejakovića. Nije Pejaković priznao da je CroFact u pravu, nego je za velikosrpske Novosti rekao da su „neke tvrdnje nespretno formulirane“! Ali je zato dodao – jer on ZNA – da ono što tvrde u Srbiji i nova pročetnička vlast u Crnoj Gori da je NDH u Drugomu svjetskom ratu izvršila genocid nad Srbima, da „osobno ta tvrdnja nije sporna“! Što znači da u vrijeme kada UN donosi rezoluciju o srpskom genocidu počinjenom u srpnju 1995. nad muslimanima-Bošnjacima i troje Hrvata treba prema ustaljenoj „jugo-podjeli krivnje“ i Hrvate prozvati genocidnim kako bi Srbi za počinjeni genocid u Srebrenici bili manje krivi! Strašno! Strašno za čovjeka kojega je Vlada Andreja Plenkovića 1. travnja 2017. postavila na dužnost ravnatelja JUSP-a Jasenovac, a njegovo imenovanje za ravnatelja potvrdila tadašnja i sadašnja ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Igra protiv Hrvata

  • Dobio sam anonimnu poruku sljedećega sadržaja: »Zataškano: SAD (CIA) protiv interesa Hrvata (i) u BiH!!! Naime, transnacionalna oligarhija/korporatisti-fašisti NE žele da – i – Hrvati (uz Bošnjake) imaju kontrolu nad energijom – propagandno se prešućujeda se “Čović”/Hrvati ne protiveinterkonekciji, ali žele da i njihovo poduzeće kontrolira distribuciju u Hercegovini (a ne samo poduzeće pod kontrolom Bošnjaka-muslimana). Vijest u “Jutarnjem listu” – lokalnom biltenu CIA-MI6 propagande u kojoj,se prešućuju bitni podaci: ‘Južna interkonekcija‘. Neugodna poruka Amerikanaca Draganu Čoviću: ‘On radi protiv interesa Hrvata u BiH‘; ‘Južna interkonekcija jako je važan projekt i vitalni je interes SAD-a jer želimo da naši partneri ne ovise o Rusiji‘, kazao je američki veleposlanik’ (https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/neugodna-poruka-amerikanaca-draganu-covicu-on-radi-protiv-interesa-hrvata-u-bih-15461139?cx_linkref=jl_home_najnovije).«

Napad na Čovića, napad na hercegbosanske Hrvate

  • ‘JUŽNA INTERKONEKCIJA‘ Neugodna poruka Amerikanaca Draganu Čoviću: ‘On radi protiv interesa Hrvata u BiH‘ ‘Južna interkonekcija jako je važan projekt i vitalni je interes SAD-a jer želimo da naši partneri ne ovise o Rusiji‘, kazao je američki veleposlanik“, piše: Hina 15. svibnja 2024. Dakle, i Jutarnji list, i Hina lažu. Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ne radi protiv strateških interesa SAD-a, ali ni protiv interesa Hrvata u BiH. Problem je što SAD želi da projekt “Južna interkonekcija” realizira tvrtka “BH-Gas” čije je sjedište u Sarajevu i koja bi za te potrebe otvorila podružnicu sa sjedištem u Mostaru što smatraju jedinim racionalnim pristupom, dok Čović inzistira da se za te potrebe osnuje nova tvrtka pod kontrolom hrvatskih političkih struktura u BiH. Za američku je administraciju to nepotrebno kompliciranje i dokaz planova da Čović želi kontrolirati uvoz plina u BiH iz Hrvatske, odnosno preko terminala za ukapljeni naftni plin na Krku. Čović je nedavno Večernjem listu izjavio da želi da sjedište kompanije bude u Mostaru, da ona bude u vlasništvu Federacije BiH te da je njihov prijedlog posve usklađen s europskim direktivama i Europskom energetskom zajednicom. Murphy sada kaže kako s takvim Čovićevim pristupom Hercegovina ostaje bez plina, a u konačnici od svega profitira samo Rusija. Ovo nije prvi put da američka administracija kritizira Čovića na ovu temu, ranije su to učinili i državni tajnik Antony Blinken i njegov pomoćnik James O‘Brien. Čović te kritike odbacuje.

Roboti, kiborzi…

  • Jeste li znali da postoji službeni plan da se ljudska rasa zamijeni robotima, kiborzima i umjetnom inteligencijom? Ovu agendu snažno promiče Svjetski ekonomski forum. Njihov je plan okončati eru čovječanstva i uvesti novu eru nehumanosti, u kojoj su ljudi mješavina čovjeka i stroja. Također navode da će naše misli i emocije pratiti AI u borbi protiv klimatskih promjena. Je li to svijet koji želite za sebe i svoje dijete? Kraj čovječanstva radi ‘spašavanja planeta’. Mnogi od nas gledali su popularne znanstveno-fantastične filmove o robotima koji preuzimaju svijet i iskorjenjuju čovječanstvo. Ali malo znamo da je to upravo ono što globalni čelnici pripremaju. To je ono što promoviraju, razvijaju, financiraju i pozivaju u cijelom svijetu. Globalisti čak tvrde da je to jedini način da se Zemlja spasi od totalnog kolapsa. Bez izlaska iz ere čovječanstva i ulaska u eru NEO-HUMANITETA, svijet je osuđen na propast, kažu. Jedan od njihovih argumenata je da su ljudi uzrok klimatskih promjena i da ih stoga moraju zamijeniti umjetne alternative za ‘spasavanje planeta’. Ova svjetska reforma naziva se ‘Četvrta industrijska revolucija’ i ima za cilj potpunu digitalizaciju svakog aspekta života na Zemlji. Film Kraj čovječanstva razotkriva ovu globalnu agendu koja se snažno promiče uz ogromnu podršku najmoćnijih svjetskih organizacija. Taj dokumentarni film ‘Kraj čovječanstva’ (The End of Humanity) Andreasa Dürra i Jan-Marca Furera kritičko je upozorenje čovječanstvu s namjerom da spriječi podle planove globalnih elita. Ovo nije samo film. Ovo je stvarnost. Nažalost!

Nijemci priznali podvalu

Nožem na kršćanskoga biskupa

  • Biskupa Mara Marija Emmanuela (53) i jednog svećenika tijekom bogoslužja u Sydneyju nožem je izbo 16-godišnji terorist. Biskup je istaknuti vođa asirske pravoslavne crkve Krista Dobrog pastira u Wakeleyju u zapadnom Sydneyu. Zadobio je razderotine na glavi nakon što je napadnut tijekom mise u crkvi koja se emitirala putem interneta. Podvrgnut je operaciji i spašen. Biskup je karizmatična osoba, od 2020. otvoreni je protivnik ograničenja kretanja zbog COVID-19, nazivajući epidemiju “plandemijom”. Poznat je po svojim propovijedima u kojima javno, otvoreno i izravno govori protiv globalizma i depopulacije. Propovijeda protiv LGBTQ stajališta, opisujući homoseksualnost kao “zločin u Božjim očima”. Kritizira nekršćanske religije, uključujući judaizam i islam za koji je rekao: “Islam je procvjetao i proširio se mačem”. Njegove propovijedi emitiraju se na Facebook i YouTube kanalima crkve Krista Dobrog pastira, koji zajedno prate 240.000 gledatelja. Biskup Mar Mari Emmanuel odrastao je u Bagdadu prije nego što se kao dijete preselio u Australiju sa svojom obitelji.

Stalna priča o Luci Rijeka

  • Već desetljećima slušamo o važnosti Luke Rijeka kao potencijalnom odredištu milijuna kamiona iz Luke Rijeka prema Europi i natrag. I sada se govori o žurnoj potrebi izgradnje novog terminala Luke. Ali, osim terminala, trebaju i prometnice preko kojih će se prevoziti kontejneri u središte kontinenta. Treba izgraditi modernu željezničku infrastrukturu, jer sadašnja nije dobra. Nemamo dovoljno niti skladišnih kapaciteta. Još uvijek se ne zna gdje će biti kopneni terminal za prekrcaj tereta na druge oblike prijevoza. O tomu se razgovaralo na konferenciji o lancu opskrbe SCM Forum 2024. koji je bio posvećen otvaranju pitanja i nuđenju odgovora na glavne izazove koji pritišću lanac opskrbe u Hrvatskoj i regiji.

Rade govori “zagrebački jezik”

Marijan Majstorović

Povezane objave

Što je dozvoljeno Srbobranu, nije dopušteno HT-u

HF

Grmoja i Petrov osramotili Dobrovića

HF

Milijan Brkić je u pravu

HF

Hrvatska se ponovno ujedinila

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više