Hrvatski Fokus
Kultura

Izvor Pende izlaže u Beču

Izlaže niz velikih formata s izrazitim obilježjima apstraktnog ekspresionizma, snažnih gesta i jakog kolora

 

Dubrovčanin Izvor Pende, akademski slikar, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, u posljednje vrijeme izrazito prisutan u javnosti s nizom samostalnih izložbi od Zagreba do dalekog Dubaija preko Beča (ovih dana) pa do Dubrovnika, u kome uskoro izlaže.

Krajem svibnja predstavio se je Izvor Pende u bečkoj Rodler Gschwenter Gallery samostalnom izložbom Outside looking in, izloživši niz velikih formata s izrazitim obilježjima apstraktnog ekspresionizma, snažnih gesta i jakog kolora, dinamične strukture kompozicija.

Bečka izložba otvorena je za javnost do 12. 7. 2024.

Pendeov pogled izvana prema unutra, prema nutrini, unutarnjosti svakoga od nas, važan je jer otkriva našu bit, naše stvarno ja, našu izvornost, sa svim svojim manama i nedostatcima, tu smo posve ogoljeni i očišćeni od vanjskog svijeta i njegova utjecaja, to smo mi, jedini i pravi mi.

Pende vješto i nadahnuto slaže kompozicije neuobičajenih oblika koji žive, levitiraju ili lebde u zrakopraznom prostoru beskrajnog svemira, ploveći u oceanima nemjerljive energije, ne obazirući se na klepsidru i njezina sitna, sve ubrzanija zrnca.

Kolor izvora Pendea je moćan, nezaustavljiv, energičan, vrlo uvjerljiv, precizno istinit, s namjerom da njegova svježina traje.

Motivi koji izviru iz unutarnjeg bića vješto su i nadahnuti oživotvoreni na nizu velikih formata u ovom poticajnom ciklusu dubrovačkog umjetnika.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Nagrađivani hrvatski solist

HF

Iz dana u dan živimo svoje živote rijetko kada zastajkujući

hrvatski-fokus

Jedan od najvećih hrvatskih umjetnika

HF

Izložba ‘Snoviti grad’

hrvatski-fokus

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više