Hrvatski Fokus
Kultura

Grad i Rotirajući Kiklop

Vrijeme je kao i samosvijest prazna bez odnosa na drugo 

 

Grad je veće naseljeno mjesto.

Mjesto? Mjesto je sjecište prostora – TU i vremena – SADA.

Vrijeme. Vrijeme se dijeli na prošlo, sadašnje i buduće. Nekako bi psihološka podjela odgovarala sjećanju, strahu i nadi. Poput je date samosvijesti koja se širi, razvija. A tek je prisućna. Postajanje, geneza kao i kod pojma je vremena izostala.

Vrijeme je kao i samosvijest prazna bez odnosa na drugo.

Prostor je kategorija veličine, a odlikuje ga širina, dužina i visina. Kao i kod vremena, samosvijesti, i općenito prihvaćenog realiteta, sve je unaprijed poznato. To poznato mi pojedinačno određujemo po vlastitom viđenju, i usvojenim terminom o razlici koja je produkt specifičnog viđenja. Što je razlika u svojem postajanju?

Suvišna pitanja.

Grad je sam po sebi prazan. Ništa je. Kada se popuni nečim drugim tada grad dobiva značaj, osobnost iz komparacije :veći je od sela, a razlikuje se grad od grada, između ostaloga i po veličini, po broju stanovnika,

A sto je grad sam po sebi?

Od kuda ti svi gornji elementi, pa i ta automatizmom usvojena razlika proizlaze. Tko je to kreator, ishodište tih neupitanih termina.

Kreator je općenita apstrakcija. Općenitost  je osnovica znanja. Eksperiment ponovljen puno puta će biti usvojen brojem ponavljanja koji će dati ili ne željeni rezultat. Nešto će se usvojiti ako ga većina prihvati.

Ipak, ta općenitost ne proizlazi iz sebe same neko iz viđenja, predodžbe pojedinca usvojene množinom.

Mišljenje je  pri vrutku, pri neposrednom i tek kao takvom i neodređeno. Neodređeno je to JEST, bitak. Neodređeno jest NIŠTA, bitak jednak nebitku. Praznina! Ali praznina jest jednakost, ali i nejednakost. Praznina neodređena sadrži u sebi i tu razliku, odbijanje, gibljivost. Razlika do napetosti, te i kretanja (bitno je to, izvorno kretanje nasuprot Newton-ovom mehaničkom). Tek općenitost. Dodir, tumačenje tog praznog je postajanje. Postajanje iz tog općenitoga jeste već nešto drugo i negacija te apsolutne i nedodirljive općenitosti.

Te dinamične, napete općenitosti kao izvora svega  nema, jer je teška shvaćanju, razumijevanju pa je općenitost svedena na, kao što smo i naglasili, na individualno definiranje općenitosti. Izvorno tumačenje je izostalo.

Utoliko kriza i fragilnost svijeta nije.

ROTIRAJUĆI KIKLOP : BITAN a NEPRIHVATLJIV

Hegelova se misao oslobađa vlastitog materijala povratom misli u samu sebe. Ne gubeći sebe u pojavnosti. I time je zacrtao temelj i svrhu života. Jer svako tko misli nužni bi trebao ispitati medij kojim sve egzistentno određuje i daje egzistentnom formu i sadržaj. U Hegelovom slučaju medij kvalitativnog, kvantitativnog, egzistencijalnog, esencijalnog izvire iz mišljenja  kao izvora i medija, te se valja zaokružiti dignitet mišljenja tretiranjem ga kao vlastita predmeta. Razmatranjem mišljena koje određuje i definira sve što susrećemo kao predmete, izuzetno nužno je zahvaliti tom posredniku, pa tako i temelju svih stvari i svakog sadržaja, i ujedno reći svakom pojedinačnom mišljenju da preraste svoju ograničenu poziciju, nadrastanjem svojega JA u tome što je dobio iz same geneze mišljenja.

Kiklop se trudi upravo rotacijom  izaći iz tog osjećaja da je misao tek instrument za definiranje stvarnosti. Upravo suprotno : stvarnost je, zbilja produkt onog čime se odredila i čime je okarakterizirano nešto kao ovakvo i onakvo. Ali što je to sam po sebi instrumentarij kojim određujemo sve oko sebe i sebe same je to na što želi odgovoriti i Kiklop i osloboditi se uvjerenja da je mišljenje u mojem vlasništvu, a ne medij koji omogućava svako pojedinačno mišljenje.

Neven Tudić

Povezane objave

Ne bih mogao živjeti bez kiparstva

HF

Domovina emigranata

HF

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije

hrvatski-fokus

Egzistencijalni perfomans je vrsta autoportreta, dnevnika

hrvatski-fokus

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više