Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Rast godišnje inflacije potrošačkih cijena

Cijene električne energije od 1. rujna porasle za 6,3 posto u odnosu na kolovoz

 
 
U rujnu je godišnji rast indeksa potrošačkih cijena bio nešto viši nego prethodnoga mjeseca (iznosio je 1,4 % te se izjednačio s ovogodišnjim rekordom), ali ostavši ipak u zoni blage inflacije, iako su nakon četiri i pol godine porasle cijene svih njegovih osnovnih komponenata. Najvažniji izravni inflatorni pritisci generirali su se iz cijena hrane koje su u rujnu porasle za 3,4 %, a u ljetnim su mjesecima počele znatnije rasti i cijene usluga, primarno ugostiteljskih (godišnji rast u rujnu od 6,7 %) pod utjecajem povećane turističke potražnje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/elektricna-energija-620x350.jpg
Uz to, cijene skupine roba Energija koje su dosad uglavnom predstavljale deflatorni izvor, u rujnu su porasle za 0,5 %, primarno zbog promjene cijena električne energije. Naime, cijene električne energije su zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije od 1. rujna porasle za 6,3% u odnosu na kolovoz, no ipak su ostale niže na godišnjoj razini zbog smanjenja PDV-a početkom ove godine. Ipak, njihov se godišnji pad ublažio, s -9,7 % u kolovozu na -3,9 % u rujnu, čime se ublažio i njihov deflatorni pritisak na skupinu roba Energija, a posredno i na opću razinu potrošačkih cijena.
 
Iako se u sljedećim mjesecima može očekivati nešto veći rast cijena hrane zbog nepovoljnih agrometeoroloških prilika, u kontekstu umjerenog rasta potražnje zbog sporog oporavka tržišta rada te umjerenog rasta uvoznih cijena (posebno nafte), u nastavku godine očekujemo zadržavanje potrošačkih cijena u zoni blage inflacije, ispod 2 %.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Nagrađeni za izuzetne poslovne rezultate

HF

Pokretačka snaga transformacije industrije

HF

Što da se radi? Treba nam vlast razuma!

HF

EU nameće ultra ambiciozne klimatske ciljeve

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više