Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Rast godišnje inflacije potrošačkih cijena

Cijene električne energije od 1. rujna porasle za 6,3 posto u odnosu na kolovoz

 
 
U rujnu je godišnji rast indeksa potrošačkih cijena bio nešto viši nego prethodnoga mjeseca (iznosio je 1,4 % te se izjednačio s ovogodišnjim rekordom), ali ostavši ipak u zoni blage inflacije, iako su nakon četiri i pol godine porasle cijene svih njegovih osnovnih komponenata. Najvažniji izravni inflatorni pritisci generirali su se iz cijena hrane koje su u rujnu porasle za 3,4 %, a u ljetnim su mjesecima počele znatnije rasti i cijene usluga, primarno ugostiteljskih (godišnji rast u rujnu od 6,7 %) pod utjecajem povećane turističke potražnje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/elektricna-energija-620x350.jpg
Uz to, cijene skupine roba Energija koje su dosad uglavnom predstavljale deflatorni izvor, u rujnu su porasle za 0,5 %, primarno zbog promjene cijena električne energije. Naime, cijene električne energije su zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije od 1. rujna porasle za 6,3% u odnosu na kolovoz, no ipak su ostale niže na godišnjoj razini zbog smanjenja PDV-a početkom ove godine. Ipak, njihov se godišnji pad ublažio, s -9,7 % u kolovozu na -3,9 % u rujnu, čime se ublažio i njihov deflatorni pritisak na skupinu roba Energija, a posredno i na opću razinu potrošačkih cijena.
 
Iako se u sljedećim mjesecima može očekivati nešto veći rast cijena hrane zbog nepovoljnih agrometeoroloških prilika, u kontekstu umjerenog rasta potražnje zbog sporog oporavka tržišta rada te umjerenog rasta uvoznih cijena (posebno nafte), u nastavku godine očekujemo zadržavanje potrošačkih cijena u zoni blage inflacije, ispod 2 %.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Mesna industrija u Hrvatskoj zapada u sve teže probleme

hrvatski-fokus

EM – električni automobil godine

HF

Što je brodogradnja i koji joj je značaj?

HF

Zeleno i digitalno

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više