Hrvatski Fokus
Religija

Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata

Prisjećanje na p. Petra Pericu

 
 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/zdravo10.jpg
o. Petar PERICA, još za života su ga već nazivali svecem, zbog njegove potpune posvećenosti vjeri i radu s vjernicima. Napisao je još i danas dvije najpopularnije hrvatske katoličke pjesme – „Zdravo Djevo“ i „Do nebesa nek se ori“.
 
Rođen je nedaleko Makarske, u selu Kotišina 27. lipnja 1881. godine. Nakon završene osnovne škole u Makarskoj, odlazi u sjemenište u Travnik. Kao hrvatski katolički svećenik, pripadnik Isusovačkog reda isticao se silnom energijom i njegov napredak u crkvenoj hijerarhiji bio je primjetan. Još kao devetnaestogodišnjak je tijekom hodočašća hrvatskih vjernika u Rim, jubilejske 1900. godine uručio Papi Lavu XIII. „Album hrvatske mladeži“ s preko 160 tisuća potpisa. Bilo je to njegovo prvo veliko priznanje za naporan vjernički rad. Samo godinu dana kasnije, kao isusovac nastavio je svoju naobrazbu u Austriji i Češkoj. Kao svećenik djelovao je u Travniku, Zagrebu, Šibeniku, Splitu i naposljetku u Dubrovniku. U međuvremenu je napisao pjesmu „Zdravo Djevo“.
Pjesmu „Do nebesa nek se ori“ napisao je uz još mnoge druge, kao sjemeništarac na školovanju u Travniku.
 
Odmah po ulasku partizanskih snaga u Dubrovnik, krajem listopada 1944. godine, o. Petar Perica je uhićen i nakon kratkog boravka u zatvoru strijeljan na otočiću Daksi zajedno s još 53 ugledna građana Dubrovnika – 25. listopada 1944. godine. Među pogubljenima je bilo još šest svećenika.
U mjesecu lipnju 2010. godine prethodno ekshumirana tijela iz velike masovne grobnice na Daksi, pažljivom DNK analizom su obrađena i otkriveni su posmrtni ostatci svećenika o. Petra Perice, što je omogućilo njegov dostojan ukop na dubrovačkom groblju Boninovo.
 

Ivan Jaklin

Povezane objave

Stoljetna tradicija splitske Sudamje

HF

Đavao je citirao Božju riječ u pustinji. Kako je Franjo uspio u Lisabonu?

hrvatski-fokus

Vidioci u Međugorju su u pravu

HF

Na kraju puta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više