Hrvatski Fokus
Društvo

Općina Lećevica u riječi i slici

Predstavljena monografija Općine Lećevica

 
 
Povodom 150. obljetnice Narodne općine Lećevica u pinakoteci samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu u subotu 21. listopada predstavljena je Spomen – knjiga Općina Lećevica u riječi i slici prof. Mate Matasa. Općina Lećevica predstavlja jednu od manjih upravno-teritorijalnih jedinica u Hrvatsskoj (87,66 km2), sa, u posljednjem popisu je imala samo 683 stanovnika, a prostire se u srednjem dijeli Dalmatinske zagore između Kozjaka i Opora na jugu te Moseća na sjeveru. Teritorijalno pripada Šibenskoj županiji. O knjizi su govorili načelnik Općine Lećevica Ante Baran, predsjednik Kulturnog sabora Zagore Nedjeljko Marinov, recenzent Petar Matković, fra Hrvatin Gabrijel Jurišić i autor.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/155965_cf355db7d1c1c991d46b.jpg
Knjiga je sadržajno raznolika. Ona nas kroz 280 stranica podijeljenih kroz 9. poglavlja vodi kroz prostor i vrijeme od najranijeg doba do današnjih dana. Knjiga je jedna "mala znanstvena monografija" grafički je besprijekorno napravljena, a tekst je prilagođen široj i stručnoj javnosti. Kroz knjigu upoznajemo prirodnu osnovu (reljef, geomorfologiju). U reljefu lečevačkog kraja ističu se tri raznolike reljefne cjeline, tj. usporedno nizovi vapnenačkih usvišina (bila), udoline i vapneničkih zaravni te klimatska obilježja, kulturnu baštinu (kulturna dobra: arheološke spomenike, graditeljsko nasljeđe), nematerijalnu kulturnu baštinu (narodne pjesme, godišnje običaje). Prati demografski razvoj od početka 18. st. do danas te gospodarske prilike lećevačkog kraja s težištem na razdoblje uzgoja duhana.
 
U knjizi se donosi povijesni prikaz teritorijalnog ustroja (od razdoblja narodne Hrvatske države pa kroz sva povijesna razdoblja). Tako je knjiga nastala u svrhu obilježavanja 150-e godišnjice osnutka narodne općine Lećevica 1866. godine. U knjizi su obrađena naselja: Divojevići, Kladnjice, Lećevica i Radošić – sastavnice današnje općine Lećevica, kao i crkveno-teritorijalni ustroj i sakralni objekti lećevičkog kraja od sredine 18. stoljeća do novijeg doba sa 4 župe koje djeluju ili su djelovale na području općine sadašnje ili nekadašnje općine Lećevica, župe: Radošić, Lećevica, Čvrljevo i Brštanovo koje pripadaju šibenskoj biskupiji s opisom svih crkava i drugih sakralnih objekata. U prilogu knjige je i popis župnika  svih Župa od njezina osnivanja do naših vremena.
 
„Nadam se da će naša spomen-knjiga ili 'lećevački libar' u kojem jesu zabilježene značajne geografske i povijesne činjenice lećevačkog kraja. Njegovi narodni običaji, govor, pjesme i sl. veseljem prihvatiti i njome se ponositi svi oni koji su rođeni i žive u tom dijeli 'Lijepe Naše'. Očekujemo da će ona zanimati i one čiji korijeni sežu do lećevačkog kraja kao i sve duge prijatelje toga prostora za koji ih vežu emocionalni ili poslovni rezultati“ kazao je autor i urednik prof. Mate Matas. Na kraju predstavljanja fra Hrvatin je kazao kako bi uz Bibliju svaka kuća trebala imati ovu spomen knjigu. U kulturno zabavnom programu sudjeovali su članovi Klturno-umjetničkog društva „Srce Zagore“ koji su pokazali pjesme i običaje koji krase taj dio splitskog zaleđa.
 

Ivica Luetić

Povezane objave

Hrvatska dobila packu UN-a zbog žena, trudnoća i pobačaja

HF

Gorčina

HF

Pobačaj je maximum crimen

HF

FORE, FORIZMI – Pazi vlada da narod ne strada

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više