Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

POPIS PUČANSTVA – Srbi će sami sebe popisivati

Riječ "samodopisivanje" sama po sebi najbolje govori kakvo nas očekuje uvećanje broja Srba

 
 
Unatoč protivljenjima ne samo oporbe, nego i velike većine hrvatske javnosti, 28. veljače 2020. u Hrvatskom saboru prihvaćen je novi Zakon o popisu stanovništva. Zakon je donesen zbog popisa stanovništva u proljeće 2012. godine od 1. travnja do 7. svibnja. U prvoj fazi popis će se provoditi od 1. do 10. travnja kroz samostalno popisivanjem stanovništva odnosno putem elektroničkog sustava e-Građani, a od 16. travnja do 7. svibnja popisivat će se stanovništvo, kućanstva i stanove putem popisivača. Popis organizira, koordinira i provodi Državni zavod za statistiku i za to je osigurano 177,3 milijuna kuna (hrvatski saborzakon o popisu stanovništva). Nakon što je Zakon prihvaćen u Saboru pobunili su neki manjinski zastupnici i predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić sazvao je sastanak vladajuće koalicije i nakon sastanka najavio da će se "voditi računa da popis na područjima gdje žive pripadnici manjina, provode popisivači iz njihovih redova". Drugim riječima, Bačić, odnosno HDZ i Andrej Plenković, obećali su koalicijskim Srbima iz SDSS-a da će manjinski Srbi, a njihovi koalicijski partneri, moći sami sebe popisivati. Što to znači? Znači da će biti laganja, varanja, muljanja… Poznavajući pripadnike srpske manjine to će tako i biti. Popisivat će i one koji ne žive u Hrvatskoj samo da ih je više i da na temelju lažnog popisa nakon kojeg će se tražiti sve veća i sve opasnija "manjinska prava".
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/1808879_popis-popisnica-foto-youtube-pt_ff.jpg
Nekoliko mjeseci prije prihvaćanja Zakona u Hrvatskom saboru objavljeno je kako će se e-Građani popisivati: "Osobe se mogu popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan kroz elektronički sustav e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju", stoji u prijedlogu. Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS). (https://www.bug.hr/internet/prijedlog-zakona-popis-stanovnistva-2021-putem-sustava-e-gradjani-12197)
 
U članku Zakona o popisu stanovništva, koji je stupio na snagu 14. ožujka 2020., o "jeziku i pismu popisnog upitnika" u članku 11. piše:
»(1) Popisni upitnik ispunjava se na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom.
(2) Pripadnicima nacionalnih manjina omogućuje se pravo uvida u ogledni primjerak popisnog upitnika na jeziku i pismu nacionalne manjine kojoj pripadaju« (https://www.zakon.hr/z/2501/Zakon-o-popisu-stanovni%C5%A1tva,-ku%C4%87anstava-i-stanova-u-Republici-Hrvatskoj-2021.-godine), što znači da će popisni upitnik biti i na ćirilici.
 
A kako će to izgledati u praksi, kada je omogućeno popisivačima Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića da sami sebe popisuju i dopisuju koliko im je volja, već je najavio oporbeni Telegram 6. kolovoza 2019. i u međunaslovu istaknuo: "Samopopisivanje donosi točnije podatke" (https://www.telegram.hr/politika-kriminal/priprema-se-cetvrti-po-redu-popis-stanovnistva-od-hrvatske-samostalnosti-evo-kakve-novosti-donosi/). Ova riječ "samodopisivanje" sama po sebi najbolje govori kakvo nas očekuje uvećanje broja pripadnika postojećih i nepostojećih manjinskih Srba u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i diljem svijeta. Koji će nakon popisa biti još "ugroženiji".
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Lažeš, Davore Bernardiću!

HF

Zašto je prognan Karamarko?

HF

Legalno postavljena ploča treba ostati

HF

Kako se dijele “ustaške” kune

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više