Hrvatski Fokus
Hrvatska

Zaštitnici Pelješkoga mosta

Otkriveni Stepinčevi anđeli Duje i Vlaho

 
 
U organizaciji Udruge Pelješki most, na gradilištu Pelješkog mosta u Komarni upriličena je svečanost otkrivanja i blagoslova skulptura Stepinčevih anđela Duje i Vlahe. U nazočnosti stotinjak građana, predstavnika braniteljskih udruga te lokalne uprave iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske  županije, anđele je blagoslovio don Mario Mihanović, župnik župe Slivno-Ravno kojoj pripada i Komarna.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2015/07/Branka_Separovic.jpg
Branka Šeparović
 
Glavni oltar crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi nastao je umjetničkim genijem i dubokom vjerom redovnika Pavlina u XVIII. stoljeća i proglašen je kulturnim spomenikom nulte kategorije. Dva anđela sa vrha oltara uvećana, sa dva metra u originalu na pet metara izlivena u bronci sletjela su 10. veljače na Trg ispred zagrebačke prvostolnice, na svom putu prema jugu, prema obalama  Komarne i Brijeste koje će spojiti Pelješki most. S druge strane zida, na kojem je spomenuti oltar, stoji i danas stari Pavlinski samostan, koji su komunisti pretvorili u zatvor. U jednoj ćeliji samici zatočen je zagrebački kardinal i nadbiskup Alojzije Stepinac. Njegovu mučeničku sudbinu znamo, ali griju najave i nadanja da će ove godine naš blaženik biti proglašen svecem. 
 
Stepinac je iz ćelije poslao poruku: „Kada vam sve uzmu, ostaju vam dvije ruke, ako ih sklopite na molitvu, onda ste najjači“. Ta njegova duhovna poruka uklesana je u kamenu koji je postavljen ispod postamenta „Anđela Duje“ na Komarni koja pripada Splitskoj Nadbiskupiji. Dva i pol kilometra dalje prema jugu, do točke koju će dotaći Pelješki most, ispod postamenta „Anđela Vlaha“, jer Brijesta pripada Dubrovačkoj biskupiji, u kamen je uklesan moto udruge „Gradimo Pelješki most“, a on glasi: „Anđeli su naše dvije ruke, a most je molitva da nam se poveže kopnena granica domovine“. Pelješki most je više od samog cestovnog spajanja, on ima i svoju duhovnu dimenziju, rekao je župan DNŽ Nikola Dobroslavić.
-Posebice mi je drago da su anđeli nazvani Duje i Vlaho, jer se ovdje susreću dvije biskupije, Splitsko-makarska i Dubrovačka, kazao je župan Dobroslavić.
 
-Otkrivanjem Stepinčevih anđela želi se naglasiti važnost nastavka gradnje Pelješkog mosta, projekta koji ima veliko značenje, ne samo za južnu Hrvatsku nego za cijelu našu Domovinu, rekao je župan SDŽ Zlatko Ževrnja te podsjetio kako je aktualna Vlada RH 2012. godine prekinula radove na izgradnji Pelješkog mosta i tražila druge načine povezivanja južne Hrvatske, koji su se protivili hrvatskim nacionalnim interesima, istaknuvši kako je HDZ uvijek smatrao da Pelješki most nema alternativu.

 

-Mi smo uvijek bili na stajalištu da Pelješki most nema alternativu. Vidimo zadnjih tjedana da je i sama Vlada to shvatila, ali čini mi se prvenstveno u predizborne svrhe. U ove tri i pol godine gotovo da ništa nisu ponudili Hrvatskoj pa se sad pokušavaju izvući iz teške situacije ponudivši našim biračima i argumente izgradnje mosta. No, bez obzira na to, bitno je da ovaj projekt krene i da se u skoroj budućnosti i dovrši, jer on znači ne samo teritorijalno povezivanje Republike Hrvatske, što je naš nacionalni interes i naš nacionalni ponos, nego znači i svekoliki razvoj juga Hrvatske u smislu turizma, poljoprivrede i svekolikom drugom razvoju, zaključio je župan Zlatko Ževrnja.
 
Branka Šeparović ispred Udruge Pelješki most kronološki je poredala najznačajnije datume i probleme vezane uz još nedovršeni most.
-Hrvatska je jedina zemlja u svijetu čiji je kopneni teritorij presječen na dva dijela. Stoga je žurni dovršetak gradnje Pelješkog mosta prirodni strateški interes Republike Hrvatske. Pelješki most nije samo neophodna nacionalna prometna i gospodarska potreba. I nije on samo neophodni preduvjet za integralno odvijanje svih oblika hrvatske životne svakodnevnice. Pelješki most je prije svega vitalni sigurnosni, identitetski i simbolički interes hrvatske države i hrvatske nacije. Stepinčevi anđeli donose nam poruke da ustrajemo, da se ne predajemo, da ne priznajemo nesavladivih prepreka ako smo na ispravnom putu. Za našu Udrugu to je bespoštedan trud da sagradimo Pelješki most.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Dejan Jović i sigurnosna provjera

hrvatski-fokus

Svako ružno pače misli da je labud

HF

Đurašković i Rašković, Stevo i Jovo nanovo

HF

Bolji su narodi koji podižu ustanke

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više