Hrvatski Fokus
Gledišta

Obezvrijeđen dan rođenja bana Josipa Jelačića

Beskrajno ponižavanje i vrijeđanje srijemskih Hrvata

 

Ako za Bunjevce nije, za sve Hrvate u Srbiji, posebno nas srijemske, najveći praznik je dan rođenja bana Josipa Jelačića. Najveća svetinja za nas je crkva Sv. Jurja u Petrovaradinu u kojoj je ban kršten, a najznačajniji objekt za nas je rodna banova kuća u Petrovaradinu. No, novac ovdašnjih Hrvata je u subotičkih Bunjevaca pa je ovogodišnja proslava ovog praznika izgledala kao da su svi bili natjerani da ga slave!

Već najava o proslavi dana rođenja bana Jelačića u „tjedniku koji piše o životu Hrvata u Srbiji“, samo jedan dan prije proslave, u petak 15. listopada 2022. godine („Hrvatska riječ“, br. 1017.), ne izgleda kao bilo koja najava daleko beznačajnijih bunjevačkh događaja u Subotici i okolici!

Preko cijele stranice u „Hrvatskoj riječi“ je tjednima, primjerice, opetovana najava za „Takmičenje risara“ u Đurđinu uz detaljan opis satnice, od „okupljanja risara“ do „užne za goste i risare“, uz potporu 25 institucija i organizacija!

Najava „velike hrvatske književne manifestacije“ „Rič pod đermom“ o književnom velikanu sadašnjice, Mirku Kopunoviću, na kojoj su gosti bili eminentni novinari „Hrvatske riječi“ i eksperti književne kritike Davor Bašić Palković i Zlatko Romić, te pjevački zbor i članovi literarno-dramske sekcije HKPD „Đurđin“.

Nedostaje samo još Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, kojeg (u cijelosti) čine Tomislav Žigmanov, obitelj Čeliković i Josip Bako iz Đurđina, pa da sva kultura Hrvata u Srbiji stane pod jedan đeram.

A najava najvećeg praznika Hrvata u Srbiji objavljena samo jednom u „Hrvatskoj riječi“, i to na samo jedan dan prije događaja, izgleda ovako:

Sveta misa je održana u crkvi Sv. Jurja bez obzira što su u tjeku radovi na njenoj popravci i to je tako moralo i biti, ali da će „prigodan kulturno umjetnički program“ biti njen nastavak u istom prostoru saznalo je nas tridesetak nazočnih (osim zvanica i učesnika u programu) tek tu na licu mjesta, jer nigdje nije bilo niti jedne riječi o programu. Nije postojao ni flajer na kojem bi nešto pisalo o programu!

Tako smo sadržaj programa sukcesivno otkrivali kako se on odvijao i bilo je vidno da je sve usiljeno i nategnuto!

Očito je da je za ovu proslavu nedostajao novac (kao i za sve što je vezano za bana Jelačića i njegovu rodnu kuću), a novac je, rekli smo, u subotičkih Bunjevaca!

Tek sutradan smo mogli na portalu HNV-a pročitati tko je zapravo organizator proslave (citat): Domaćin, djelatnici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić, članovi HKPD-a „Jelačić“ na čelu s predsjednikom Mirkom Turšićem te članovi Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića“ na čelu s upraviteljem Darkom Polićem.

Praktično, koliko je HNV dao novca HKPD-u “Jelačić” i “„Spomen-domu bana Josipa Jelačića“ za organizaciju ovog praznika toliko su  djelatnici ”Jelačića” i “Zaklade”  mogli pružiti!

A putni troškovi subotičkih Bunjevaca koji su limuzinama došli tu večer u Petrovaradin sigurno su nadmašili troškove organizacije najvećeg  praznika Hrvata u Srbiji! 

I to je najtužniji dio ove priče! Naime, srijemski Hrvati, u svojoj kući, u rodnoj kući bana Jelačića u Petrovaradinu, iskorišteni su da uz tešku besparicu, ponizno i servilno uslužuju subotičke glavešine, koji su se tu producirali i hvalili se pred kamerama “hrvatskih” medija svojim nevjerojatnim uspjesima u vođenju hrvatske manjinske zajednice u Srbiji!

Gospodo subotički Bunjevci, dajte nama Srijemcima samo trećinu novca kojim raspolažete i organizirat ćemo program proslve dana rođenja bana Jelačića bolje od vas, bez vas!

Ovu gospodu nije bilo sram ni u istom prilogu na portalu HNV-a objaviti, uz nekoliko ostalih, i ove fotografije: (vidjeti:https://hnv.org.rs/vijest/proslavljen-praznik-hrvatske-zajednice-%E2%80%93-dan-rodjenja-bana-josipa-jelacica/813/)

Ambijent u kojem je izveden kulturno umjetnički program proslave dana rođenja bana Jelačića.

U većem crvenom krugu na fotografiji su, pored zvanica (ispred DKP u Srbiji veleposlanik Hidajet Bišćević i savjetnik Ivan Rukavina, ispred Pokrajine Dragana Milošević, Goran Kaurić i Silvija Palfi i ispred Grada Novog Sada Ankica Jukić Mandić i Siniša Jokić), Subotičani koji „kroje kapu“ svim Hrvatima u Republici Srbiji: Tomislav Žigmanov sa suprugom, Jasna Vojnić sa suprugom, Ladislav Suknović sa suprugom, obitelj Čeliković (otac, mati i sin), mladež Marin Piuković, Zlata Vasiljević, Margareta Uršal i drugi nezamjenjivi dobro plaćeni likovi.

U manjem crvenom krugu na fotografiji je Josip Stantić iz Subotice, osobni fotoreporter Tomislava Žigmanova i Jasne Vojnić, a daleko odvojen od ovih važnih likova je hrvatski puk iz Petrovaradina (na slici se i ne vidi, koja simbolika)!

I tu nije kraj kulturno-umjetničkom programu proslave najvećeg hrvatskog praznika u Srbiji! Na drugoj fotografiji je prikazana, još uvijek, poslije nekoliko „otvaranja“, zatvorena rodna kuća bana Jelačića, čije „renoviranje“ traje u beskraj, a na trećoj za ovu priliku otvoreni podrum u kući bana Jelačića, u kojem je nastavljeno slavlje.

Svi izvođači i posjetioci su stali u njega! 

Proslava dana rođenja bana Jelačića u podrumu njegove rodne kuće.

U isto vrijeme čelnici iz Subotice su „hrvatskim“ medijima davali hvalospjevne izjave o svojim velikim uspjesima, posebno oko uređenja crkve Sv. Jurja i rodne kuće bana Jelačića (!) i o tome kako je baš dobro da se HNV i drugi put bira elektorskim putem (kao što je to „uspjelo“, primjerice, Gorancima), pa će se tako nastaviti ova „uspješna“ politika HNV-a i DSHV-a u kojoj je sve što je vezano za 57.900 Hrvata u Republici Srbiji u rukama subotičkih Bunjevaca, prije svega novac! 

Zbog toga je način na koji je proslavljen najveći praznik Hrvata u Srbiji ove godine beskrajno ponižavajući i vređajući za sve Hrvate, posebno srijemske (što se inače tendenciozno ponavlja u svim drugim prilikama). 

Tako Đurđin, Tavankut, Mala Bosna, Bikovo, Mirgeš i njima slična sela i salaši oko Subotice sa bunjevačkim življem (i onim koji se ne smatra Hrvatima i onim koji tvrde da jesu hrvati) postaju daleko značajniji kulturni (i politički) centri zbivanja svih Hrvata u Republici Srbiji nego što su to Beograd, Novi Sad, Srijemska Mitrovica i dr.!!!

A ban Jelačić se još jednom, tko zna koji put, prevrnuo u grobu za mandata IV. saziva Žigmanovljevog HNV-a!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Tavankut je epicentar sukoba Bunjevaca

HF

Ressleru, Vi ste mi uskratili odgovor

HF

Hогobaл у Cрбији

hrvatski-fokus

Kuščević grubo manipulirao brojem birača

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više